Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dünya daha ne bekliyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin gerginliğinin Lübnan’a da sıçrayarak tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek ‘’İnsanlık bu yangına daha fazla kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır. Uluslararası toplum hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeli’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud onuruna Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda akşam yemeği verdi. Yemekte konuşan Erdoğan, Türkiye’nin risk ve tehditlerin her yönüyle yoğun hissedildiği bir coğrafyanın merkezinde olduğunu kaydederek, küresel etkilere sahip pek çok çatışma noktasının Türkiye’nin yakın çevresinde yer aldığına dikkati çekti. Bölgenin çalkantılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, Irak’ta hâlâ istikrarın sağlanamadığını söyledi. Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine, bölgesel barış ve istikrara katkı yapacak bir yönetime kavuşmasına özel önem atfettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

‘’İsrail-Filistin gerginliği Lübnan’a da sıçrayarak tehlikeli boyutlara ulaşmış, dünya gündeminin ilk sırasına yükselmiştir. Geçen, İslâm Konferansı Örgütü olarak bu meseleyi ele almak üzere Malezya’da toplandık. Akan kanın hemen durdurulması için bütün dünyaya bir kez daha seslendik. İnsanlık bu yangına daha fazla kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır. Uluslararası toplum hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeli ve yükselen alevlerin bütün bölgeyi sarmasına, insanlığı küresel bir yangının içine sürüklemesine izin vermemelidir. Bu, öncelikle biz bölge ülkelerinin tarihî ve insani sorumluluğudur.

Türkiye olarak barışın sağlanması, bölgenin daha büyük bir istikrarsızlığa sürüklenmemesi için her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Suudi Arabistan ile bu konulardaki yakın işbirliğimizden memnuniyet duyuyoruz. Barış ve istikrar bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasının bölge halklarının refah düzeylerinin yükseltilmesinin olmazsa olmaz şartıdır. Onun için biz gerek bölgemizdeki, gerekse dünyadaki bütün anlaşmazlıkların diplomatik yollardan çözülmesini savunuyoruz. Bunun için çaba harcıyoruz.’’

YATIRIM ÇAĞRISI

Başbakan Erdoğan, uyguladıkları ekonomik program sayesinde son dönemde kayda değer başarılar elde ettiklerini, güven ve istikrarı güçlendirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’Türkiye gelişen ekonomisi, dinamik potansiyeli ve stratejik konumuyla Suudi Arabistan için güçlü bir iş ortağı olacaktır. Katılım müzakerelerine başlayarak AB’ye tam üyelik yolunda tarihi bir aşamaya ulaştık. Böylece Türkiye bugün küresel yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Suudi kardeşlerimizi de Türkiye’deki imkan ve fırsatları değerlendirmeye, ülkemize daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz. Son zamanlarda turizm, müteahhitlik, sağlık ve askeri alanlardaki işbirliğimizle karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yakalanan ivme sevindiricidir.’’

İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Kral Abdullah da Türk-Suudi ilişkilerinin başlangıcından itibaren köklülüğü ve samimiyetiyle seçkinlik ve ayrıcalık kazandığını belirterek, " Yıllar boyu birçok deneme ve sınamalardan geçmiştir, ancak etkilenmemiş, mevcudiyetini idame ettirmiştir. Kanaatimce sadece ülkelerimizin çıkarları değil, bundan da öte bölgenin tamamının çıkarları, mevcut ilişkilerimizin geliştirilmesi ve desteklenmesini gerekli kılmaktadır’’ dedi.

Türkiye’nin batı ile doğu arasındaki stratejik konumunun bilincinde olduklarını dile getiren Kral Abdullah, Türkiye’nin medeniyetler arası diyalog bağlamında üstlenmiş olduğu önemli rolü takdir ettiklerini bildirdi. Suud Kralı, ’’Türkiye’nin kardeş Filistin halkına destek vermek ve Arap-İsrail çatışmasına adil bir çözüm bulmak adına bugüne kadar sergilemiş olduğu ve halen devam ettirdiği yoğun çabaları ve gayretlerini takdirle anmamız gerekiyor’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

11.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya daha ne bekliyor?

  “ZULME RIZA ZULÜMDÜR”

  İnternete katmerli ceza

  Çeteler “cephanelik” gibi

  YÖK’le huzur olmaz

  Başbakanlığa 4 ayda 87 bin 425 başvuru

  Dostluk grubundan bir istifa daha

  STK’lardan İsrail’e kınama

  Kefenlik bez istiyorlar

  ANAVATAN’dan Lübnanlı mülteciler için yardım kampanyası

  Arınç, İKOPAB toplantısına katılacak

  İncirlik’ten sevkıyat sürüyor

  Vicdanlar patlama noktasına geldi

  Gül: Kerkük’te referandum değil, mutabakat önemli

  Gönül: Ordunun küçültülmesi Genelkurmay’a bağlı

  Hisarcıklıoğlu: Başkanken siyasete girmem

  Uyuşturucuya karşı okullarda seferberlik

  AKP, 5. yaşını şenliksiz kutlayacak

  İstanbul polisinin başarısı

  Kimsesizlere yardım, sosyal devletin göstergesi

  Engin öğretmenin 20 projesine AB’den onay

  Klimacılar da bunaldı

  İHH’dan seksen bir ile çağrı

  Kondüktörün örnek davranışı

  Hırsız, evsahibini eve kilitledi

  Çankaya’nın özel timi

  Sağlıklı beslenebiliyor muyuz?

  ‘Hıçkırığı önlemek için karbondioksit soluyun’

  Cumartesi gecesi meteor şöleni

  Minik semazenler yoğun ilgi topladı

  İnternet bağımlılığı hastalık

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004