Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İlkler unutulmaz

İnsanın dünyasında ilkler önemlidir. Okula başladığınız ilk gün, ilk öğretmeniniz, okuldaki ilk arkadaşınız… Hayat boyu unutmadığınız izler bırakır dünyanızda. Uzmanımız Betül Artış çocuğunuzun bu ilk tecrübesinde ona şuurlu bir şekilde yardım edebilmenizi hedefleyerek güzel bir dosya hazırladı.

Batı dünyasında, özellikle kadınlar arasında İslâm hızla yayılıyor. Şule Kula, İhtida Öyküleri’nde, bir hidayet hikâyesini sunuyor okuyucularına.

Kültür Sanat sayfasında Canan Karakaş, başarılı bir hanım yazarla, Gülay Atasoy ile konuştu.

Mümine Güneş zengin tefekkür dünyası ve usta kalemiyle, geçtiğimiz günlerde ahiret alemlerine yolcu ettiğimiz dostu Zeynep Münteha Polat’ı anlatıyor İlham sayfalarında.

Belkıs Ertürk, dağınık yaşantıyı bir hayat tarzı olarak benimseyen gençler üzerine anne babaları bilgilendiriyor.

Gazeteci Naciye Kaynak, Ayasofya ve Güney Doğu’daki göç üzerine çıkan iki önemli araştırma çalışmasını sunuyor.

“Meleklerle yarışa var mısınız?” başlıklı

çalışmasında, Tuba Nur Arıcan, ailedeki şiddet eğilimine farklı bir açıdan yaklaşıyor.

Her ay Risale-i Nur’dan bir kavramın yorumlandığı Enstitü sayfalarında bu ay müminlere has vasıf olan “İsar” hasleti ile ilgili bir çalışmayı sunuluyor.

Not Defteri, Sağlık ve Hayat, Dünya Dönüyor, Hatıralarla Zaman, Genç Sayfa, Temaşa Alemi, Karikatür, Hanım Hanıma, Ummandan Katreler, Dekorasyon, Beslenme, Şifahane, Nurdan Sayfalar, Çocuğumla Beraber bölümleriyle dolu dolu bir dergi var yine bu ay elinizde…

Web: www.bizimaile.com

11.08.2006


 

Cıvıl cıvıl bir Can Kardeş

Can Kardeş’in bu ayki kapak konusu “Ayçiçek”. Çıtır çıtır yediğimiz ayçiçeğin aslında “günebakan” ismi taşıdığını biliyor muydunuz? Bu sevimli, güler yüzlü bitkinin hikayesini Fatma Beyza Tütüncüoğlu hazırladı. Uçan Çocuk seri çizgisiyle “maceraya” devam ediyor. Zehra Morgül’ün kaleminden “Çok Gezenin Atta Defteri” bu sefer Bursa’ya konuk...

Çizgi kıssa bölümümüzde Hayreddin Ekmen “Hendek Savaşı” öncesi ilginç bir hikayeyi aktarıyor.

Nursena Yıldız hazırladığı Bilim Teknik’te ozon tabakası ve kâğıt paranın icadı işleniyor. “Güneşi Tarlaya Kim Ekti?” severek okuyacağınız sevimli bir masal...

Bir de Meryem Yıldız’ın bakışıyla Rengarenk Dünyam’da “Koca Göbekli Ayı ve Vız Vız Arı” sayfalarımıza konuk olacak.

Derginin ilavesi ise masal kahramanlarına ayrılmış.

Bu arada, 104.4 Bizim Radyo’da her yarım saatte bir, reklam kuşağında Can Kardeş’in ismi ve konuları işleniyor.

İletişim:

E posta adresi: [email protected]

Tel: 0 212 655 88 59 (295)

11.08.2006


 

Sanat “Altıneller”de

Bakırcılık, ahşap işçiliği, çömlekçilik, gümüşçülük, sedefkarlık gibi geleneksel el sanatlarının sergileneceği ‘’4. Altıneller El Sanatları Festivali’’ başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör, bu festivalin ticari bir kaygıyla değil, yok olmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatlarını tanıtmak ve insanlarla buluşturmak amacıyla hazırlandığını belirterek, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden sanatkarların el sanatlarını konak şeklinde düzenlenecek standlarda, ziyaretçilerin gözü önünde icra edeceklerini söyledi.

Güngör, Taksim’in her kültürden, her ülkeden insanın bulunduğu bir merkez olduğunu, sergiyi bu nedenle Gezi Parkı’nda düzenlediklerini kaydederek, bakanlık olarak turizmi çeşitlendirmeye, zenginleştirmeye çalıştıklarına işaret etti.

11.08.2006


 

Kültür âlemine yeni bir site

Genel Yayın Yönetmenliği’ni Mehmet Nuri Yardım’ın yaptığı günlük kültür düşünce sitesi www.sanatalemi.net yayına girdi. Sitenin Yazıişleri Müdürü Huri Yazıcı, Haber Müdürü ise Gülcan Tezcan. Eyüp Güzel’in Teknik Müdürlüğü’nü üstlendiği sitede edebiyat, geleneksel sanatlar, tarih, çocuk, sinema, tiyatro, sanat takvimi, yayın dünyası ve röportaj gibi bölümler var.

Şiir, deneme ve hikâyelerin de yayımlanacağı sitede, gençlerin yazıları ayrı bir bölüm hâlinde değerlendiriliyor. 30’a yakın köşe yazarı bulunan sitede Altan Deliorman, Gürbüz Azak, Hüsrev Hatemi, Necmettin Turinay, Hüseyin Movit, Dursun Gürlek, Muhterem Yüceyılmaz, Fırat Kızıltuğ, Mahmut Çetin, Olcay Yazıcı, Recep Arslan, Sabahat Emir ve Süleyman Doğan da yazı yazıyor.

11.08.2006


 

Kitaplar evinizde

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile eve bağımlıların kütüphanelerden yeterince istifade edebilmeleri amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı.

Buna göre, hastalık ve çeşitli nedenlerle eve bağımlı yaşayanlar il halk kütüphanelerine, posta, telefon, internet ya da bir yakını aracılığıyla başvurarak, dilediği kitabı ödünç almak suretiyle ayağına kadar getirtebilecek. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, 2 bakanlığın “Eve Bağımlılara Ödünç Kitap Verme Hizmeti Uygulaması” başlattığı bildirildi.

11.08.2006


 

TROİA Festivali başladı

43. Uluslararası Çanakkale Troia Festivali, düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. Belediye binası önünden başlayan kortej yürüyüşüne Türkiye, Bulgaristan, Ekvator, Slovakya, Gürcistan, Hırvatistan, Litvanya, Bosna Hersek, Romanya, Polonya ve Macaristan’dan folklor ekiplerinin yanısıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Korteje katılan ekipler, kendi ülkelerinin geleneksel gösterilerini sunarken, Çanakkaleliler de yol kenarlarından ekiplere alkışlarla destek verdi. Çanakkale Belediyesi yetkilileri, 16 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan festival etkinlikleri kapsamında çeşitli sergiler, tiyatro oyunları, forumlar, yerli ve yabancı halk oyunları gösterilerinin düzenleneceğini söyledi.

11.08.2006


 

“Dünyanın ortasına ayak bastınız”

Akşehir Nasreddin Noca ve Turizm Derneği, Nasreddin Hoca’nın Konya’nın Akşehir ilçesindeki türbesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere, ‘’Dünyanın ortasına ayak bastı’’ sertifikası vermeye başladı.

Akşehir Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Taner Serin, ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca’nın kendi fıkrasından esinlenerek Hoca’nın Türbesi’ni ziyaret den ve türbenin önündeki ‘’Dünyanın Ortası’’ yazılı taşa çıkan yerli ve yabancı turistlere, ‘’Dünyanın Ortasına Ayak Bastı Sertifikası’’ verdiklerini belirtti.

Akşehir’in ‘’dünyanın ortası’’ olduğunun, Hoca’nın kendi ifadesi olduğunu anlatan Serin, şunları kaydetti: ‘’Nasreddin Hoca’ya sormuşlar, ‘Dünyanın ortası neresi?’ diye... Hoca, eşeğinin ön ayağının bastığı yeri göstererek, ‘İşte burası’ demiş. ‘Ya Hocam olur mu?’ diyenlere ise ‘İnanmazsanız ölçün’ demiş. Biz de bu espriden yola çıkararak, gerek Nasreddin Hoca’nın, gerekse ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak için böyle bir uygulama başlattık. Aslında bu uygulamayı, bu yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 47. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri için başlatmıştık. Ancak uygulama yoğun ilgi görünce, bunu sürekli hale getirdik.’’

Serin, söz konusu sertifikayı alabilmek için önce Hoca’nın türbesini ziyaret edip, türbenin önündeki, üzerinde ‘’Dünyanın

Ortası’’ yazılı taşa basmanın şart olduğunu belirterek, bu şartı yerine getiren yerli ve yabancı turistlere ‘’Bu dünya vatandaşı, Nasreddin Hoca’nın huzurunda dünyanın ortasına ayak basmıştır. İnanmayan ölçer bakar’’ yazılı sertifikayı verdiklerini söyledi.

11.08.2006


 

Hangi müze, hangi kültür?

Aylık medeniyet, kültür ve aktüalite dergisi Mostar’ın Ağustos sayısı okucuyularıyla buluştu. Ağustos ayında, “Hangi müze, hangi kültür?” dosya başlığıyla çıkan Mostar Dergisi, yağmalanan müzelerimizden hareketle Türkiye’deki kültürel mirası koruma geleneğine ve müzeciliğin tarihine odaklanıyor.

Ali Erdem, Ali Yurtgezen ve Hümeyra Dülek’in yazılarıyla yer aldığı dosyada, Konu çerçevesinde Alpay Pasinli ile gerçekleştirilen röportaj, Türkiye’deki müzelerin durumu ile ilgili ve kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli tespitler içeriyor.

Bilgi için: 0216 561 45 51 www.mostar.com.tr

11.08.2006


 

Çocuk tiyatrosu çoçuklarla buluştu

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk kez kurulan Çocuk Tiyatrosu, köylerdeki çocukları tiyatro ile tanıştırıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk kez kurulan Çocuk Tiyatrosu’nun ilk oyunu olan Yusufcuk, Karadiğin’de yapılan ilk gösterimle seyirciyle buluştu.

Ünlü tiyatro sanatçısı Hayat Olcay’ın yazdığı, Emin Olcay’ın yönettiği Yusufcuk isimli oyunun Karadiğin İlköğretim Okulu bahçesindeki ilk gösterimi öncesi konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, Türkiye’de ilk kez kurulan Çocuk Tiyatrosu’nun, sanata ve kültüre verdikleri önemin anlatılması açısından son derece önemli olduğunu belirterek, oyunu ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ilk kademe belediyelerine götürerek, çocuklarla buluşmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Emin Olcay yönetiminde yaklaşık 2 ay çalışan 20 kişilik Büyükşehir Belediyesi Çocuk Tiyatrosu oyuncuları, köylerde çocuklarla buluşmaktan mutlu olduklarını belirtirken; oyunu izleyen çocuklar da hayatlarında ilk kez gördükleri tiyatrodan etkilendiklerini söylediler.

11.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004