Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail usûlü adalet

İsrail’de Yüksek Mahkeme, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin Filistinli direnişçilere yönelik suikastlarının uluslar arası yasalara aykırı olmadığına karar verdi. Mahkeme, bu suikastların yasaklanmasına ilişkin bir başvuruyu reddetti.

Yüksek Mahkemenin kararında, her olayın kendi şartları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Mahkemenin görev süresi dolan başkanı Aaron Barak’ın da dahil olduğu 3 üyesinin oy birliğiyle verdiği kararda, hedef gözetilerek düzenlenen her suikastın aynı şartları taşımadığı, bu sebeple kendi şartları içerisinde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Kararda, uluslar arası terörizmle savaşında İsrail’in uluslar arası hukuk kurallarına göre davranması, güvenlik ihtiyaçlarıyla insan haklarının dengelenmesi gerektiği de vurgulandı.

Mahkeme kararında, bu suikastlar için bazı şartlar aranması gerektiğine de işaret edildi. Buna göre, hedefin çatışmalara katıldığına ilişkin kuvvetli deliller toplanması, herhangi bir başka yöntemin de saldırıları durdurmakta işe yaramamasının aranması gerekiyor. Operasyon sonrasındaysa bağımsız bir soruşturma yapılarak, bir sivilin zarar görmesi halinde tazminat ödenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca verilecek zararın da orantılı olması isteniyor.

Buna göre, askerleri hedef alan keskin nişancıya yönelik bir suikastta, yakınında bir sivil zarar görecek bile olsa izin verilebileceği, ancak teröristin evinin havadan bombalanmasının buradaki birçok masum sivilin ölmesine sebep olacağı için izin verilemeyeceği de kaydediliyor.

2002 Ocak ayında İsrail İşkenceye Karşı Halk Komitesi ile Filistinli İnsan Hakları ve Çevre Koruma Örgütü, Yüksek Mahkemeye başvurarak, bu suikastların yasaklanmasını istemişti. Başvuruda, bir terör saldırısı planlanmadıkça “İsrail’in insan hayatını alma hakkı olmadığı” vurgulanmıştı.

/ KUDÜS

15.12.2006


 

Gazze Şeridi’nde ateşkes ihlâli

Gazze’nin doğusunda İsrail askerlerinin açtığı ateşte bir Filistinli öldü. Hastahane kaynakları, adı açıklanmayan Filistinlinin, İsrail askerleri tarafından başından vurulduğunu belirtti.

Bu olay, İsrail ve Filistin arasında 26 Kasım’da yürürlüğe giren ateşkesten bu yana ilk can kaybı oldu. Bu ölümle, Eylül 2000’de ilân edilen ikinci İntifada hareketinde ölenlerin sayısı, çoğu Filistinli olmak üzere 5 bin 609’a çıktı. Öte yandan, Filistinli militanların İsrail’in güneyine 21 roket fırlattığı bildirildi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

/ GAZZE

15.12.2006


 

Bush, Irak’ta aceleci değil

ABD Başkanı George Bush, Irak politikasında öngörülen değişiklik konusunda karar vermek için acele etmeyeceğini kaydetti.

Konuyla ilgili gelecek hafta yapması planlanan konuşmasını gelecek aya erteleyen Bush, Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon), üst düzey bakanlık yetkilileri, ve ulusal güvenlik ekibinin diğer üyeleriyle görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamasında, ‘’Irak’ı istikrarlı bir demokrasi haline getirme’’ amaçlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bush, Irak politikasını gözden geçirmek üzere yaptığı bir dizi görüşmeyle ilgili olarak bazı dikkate değer görüşlerde ‘’yenilgiye götürecek’’ ifadeler duyduğunu belirtirken, aralarında ‘’iş bitirilmeden ayrılma, Irak hükümetinin görevini yerine getirebilmesi için gerekli ve zorlu adımları atmasına yardımcı olmayanların’’ da bulunduğu bu düşünceleri reddettiğini kaydetti.

/ WASHINGTON

15.12.2006


 

Darbeyi övdü, ordudan atılıyor

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’in torunu, ordudan ihraç edilecek. Pinochet, dedesinin cenaze törenininde, 1973 yılında yapılan darbeyi övücü sözler söylediği gerekçesiyle ordudan atılacak.

Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’in orduda yüzbaşı görevinde bulunan torunu, ihraç ediliyor. Pinochet’in cenaze töreninde, 1973 yılında dedesi tarafından yapılan darbeyi övücü sözler söyleyen Yüzbaşı Augusto Pinochet Molina’nın kötü bir hata yaptığını belirten Ordu Komutanı General Oscar Izurieta, “Yüzbaşı Molina, ciddî bir hata yaptı ve bu sebeple ordudan ihraç edilecek” dedi. Izurieta, ihraç kararını Devlet Başkanı Michelle Bachelet’nin de katıldığı resmî bir törenden hemen önce açıkladı.

/ SANTIAGO

15.12.2006


 

Açe’deki seçimin galibi İrvandi Yusuf

29 yıl süren bağımsızlık mücadelesi veren ve 24 Aralık 2004’deki tsunami sonrası barışı seçen Açeliler, seçimlerde demokrasi tercihlerini ortaya koydular.

Geçen hafta sonu yapılan seçimleri, uzun yıllar bağımsızlık için mücadele veren ve barış anlaşması sonrası silahlı mücadeleye son veren Özgür Açe Hareketi (GAM) ileri gelenlerinden İrvandi Yusuf kazandı.

Sekiz adayın yarıştığı seçimlerde yüzde 39 oy olan Yusuf, daha önce “vatana ihanet” suçlamasıyla hapis cezası almıştı. Tsunami dalgalarının hapishane duvarlarını yıkmasıyla özgürlüğe kavuşan Yusuf, daha sonra yapılan ‘üçlü anlaşma’ ile garanti altına alınan seçimlerde aday oldu. Eski GAM mensupları, “Artık silâhla yapacak iş yok. İktidarı kontrol etmeliyiz. Mücadele bitmedi, şekil değiştirdi” dediler.

/ AÇE

15.12.2006


 

İran'da seçim

İran halkı, Uzmanlar Meclisi, yerel yönetimler ve Meclis ara seçimleri için bugün sandık başına gidiyor. Oy kullanma yaşının 16 olduğu İran’da yaklaşık 46 milyon seçmen, yerel yönetimleri 4 yıllığına, Uzmanlar Meclisi’ni ise 8 yıllığına belirlemek için sandık başına gidecek.

Dini lideri seçen ve görevde kalıp kalmayacağına karar veren 86 üyeli Uzmanlar Meclisi seçimleri İran için büyük önem taşırken, iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçtiği düşüncesinde olan reformistler ve muhafazakârlar arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor.

Ülke genelindeki yerel yönetim meclislerinde çoğunluğu ele geçirmek isteyen her iki gurup da özellikle başşehir Tahran seçimlerine büyük önem veriyor. Reformistler, şimdiki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın belediye başkanı seçildiği 2003 seçimlerinde muhafazakârlara kaptırdıkları Tahran belediyesini ele geçirmek için yoğun çaba harcarken, muhafazakârlar da başşehri kaybetmek istemiyor.

/ TAHRAN

15.12.2006


 

“Kosova’nın statüsü belirlenmeli”

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kosova Özel Temsilcisi Joachim Rücker, Kosova’nın nihaî statüsünün bir an önce belirlenmesinin tüm Balkan bölgesi için yararlı olacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyinde Kosova konulu toplantıda konuşan Özel Temsilci Rücker, Kosova’nın nihaî statüsüyle ilgili sorunun çözülmemesi durumunda, bölgedeki gerilimin artacağını ve bunun aşırı güçlerin işine yarayacağını vurguladı. Rücker, Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili olarak BM’nin yapacağı önerinin açıklanmasının 21 Ocaktaki Sırbistan seçimlerinin sonrasına ertelenmesi kararının bölgedeki kaygıları arttırdığına dikkat çekerek “Bu karar belirsizlik hissi oluşturuyor ve bu da potansiyel olarak bölgede istikrarsızlık kaynağı’’ diye konuştu.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

15.12.2006


 

Bosna, NATO ile anlaşma imzaladı

Bosna-Hersek, bugün NATO’yla ortaklık anlaşması imzaladı. Barış İçin Ortaklık Anlaşması, nihayette NATO’ya üye olmayı düşünen ülkeler ile ittifak arasında pratik işbirliği sağlanmasının çerçevesini belirliyor.

Bosna’nın üçlü başkanlık konseyine başkanlık eden Bosnalı Sırp lider Nebojsa Radmanoviç, imza sonrasında “Bosna Hersek’in hayalî gerçek oldu” diye konuştu.

/ BRÜKSEL

15.12.2006


 

“Darfur’a heyet kararı olumlu”

Birleşmiş Milletler Teşkilâtı (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Sudan’ın Darfur bölgesine insan hakları ihlâllerini araştırmak üzere üst-düzey bir heyet gönderme kararından son derece memnun olduğu bildirildi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi’nin aldığı kararın, Darfur’da devam eden şiddetin ve ölümlerin kabul edilemez olduğu ve durması gerektiği yönünde verilen önemli bir mesaj olduğu bildirildi.

Cenevre’de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi bugün, Darfur’da giderek ağırlaşan insan hakları ihlâllerini araştırmak üzere, bölgeye beş kişilik üst düzey yetkili bir heyet gönderme kararı almıştı.

/ NEW YORK

15.12.2006


 

Rus öğrenciler Darwin’i istemiyor

St. Petersburg’da bir grup öğrencinin okullarda Darwin’in evrim teorisinin okutulmasına karşı açtıkları davaya, öğrenci velilerinin dinlenmesiyle devam edildi.

Öğrenciler, insanın maymundan türediğini iddia eden teorinin ders olarak okutulmasının insan haklarına saldırı olduğunu savunuyor. Lise öğrencisi Maria Shreiber’in (15) velisi Kirill Shreiber, mahkemde verdiği ifadede kızının biyoloji kitaplarının değişmesini istediğini söyledi. St. Petersburg Eğitim Komitesi tarafından dinlenen Maria Shreiber ise, onuncu sınıf biyoloji kitaplarında yer alan insanın maymundan türediğinin iddia edildiği Evrim Teorisi’nin insan haklarına ve dini inancına saldırı olduğunu ifade etti. Shreiber yaratılışla ilgili inançları olanlar için alternatif düşüncelerin de ders kitaplarında yer almasını istedi.

/ MOSKOVA

15.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004