Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Nobel’i Türkçe için aldım

Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ünlü yazar Orhan Pamuk, Stockholm’den Türkiye’ye döndü. Orhan Pamuk, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Nobeli yalnızca kendim için almadım. Yıllardan beri birikmiş büyük Türk kültürü için, Türk dili için, Türk edebiyatı için aldım, Türkçe için aldım” dedi.

Lutfansa Alman Havayolları ait uçakla İstanbul’a gelen Pamuk, Atatürk Havalimanı’nda kendisini bekleyen gazetecilere bir açıklama yaptı. Gelişi öncesi yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı ve adeta etten duvar örülen havalimanında açıklama yapan ünlü yazar Orhan Pamuk, “Kısacık bir şey söyleyeceğim. Çok yorgunum, zaten fazla uzatmaya da değmez. İsveç’e gittim ve Nobel ödülünü aldım. Belki televizyonlardan izlemişsinizdir. Benim için büyük gurur. Türkiye için büyük gurur. Nobel’i yalnızca kendim için almadım. Yıllardan beri birikmiş büyük Türk kültürü için, Türk dili için, Türk edebiyatı için aldım. Türkçe için aldım. Ödül konuşmamı da büyük bir mutlulukla Türkçe yaptım. Tüm dünyada dinlendi. İngilizce olarak, BBC’ye okudum. Dünyanın tüm gazeteleri de ödül konuşmamı, en büyük dergileri gazeteleri, milyonlarca kişiye bunu duyurdu. Ödül konuşmamda babamla olan ilişkimi anlattım. Bu ilişkinin yalnız biz Türklerde değil, bütün dünyada kalpleri oynattığını gördüm. Kişisel olarak da biraz yorgun ama çok mutlu dönüyorum. Bu ödül hepimizin, Türkiyemizin ödülü” diye konuştu.

Pamuk, yaptığı açıklamanın ardından havalimanından yine yoğun güvenlik tedbirleri arasında ayrıldı.

15.12.2006


 

Antalya’nın “Portakal”ı varsa, Bursa’nın da “İpek Yolu” var

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘’Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’’ başladı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve 1. Uluslararası Bursa İpek yolu Film Festivali Onursal Başkanı Hikmet Şahin, "20 ülkeden 150 seçkin konuğu ağırladığımız sinema şöleni Bursalılara keyifli anlar yaşatacaktır" dedi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve 1. Uluslararası Bursa İpek yolu Film Festivali Onursal Başkanı Hikmet Şahin şunları söyledi: “Hedefimiz, ulaşımıyla, planlamasıyla, çevresiyle, turizmiyle, kentsel dönüşümüyle, tarihsel, sosyal, kültürel, san’atsal yönleriyle çağdaş ve modern bir Bursa meydana getirmektir. 40 filmin gösterileceği, ücretsiz sinema kursları, sergiler, belgeseller, atölye çalışmaları ve söyleşilerin gerçekleştirileceği festival 5 gün sürecek. 20 ülkeden 150 seçkin konuğu ağırladığımız sinema şöleni Bursalılara keyifli anlar yaşatacaktır. Nasıl ki Adana’nın ‘Altın Koza’sı varsa, nasıl ki Antalya’nın ‘Altın Portakal’ı varsa, artık Bursa’nın da kendine yakışan bir festivali var. Bu festival kalıcı ve uzun soluklu olacak. İpek Yolu Film Festivali uzak Asya’dan Avrupa’ya uzanan bütün ülkelere ve bu ülkelerin kültür ve medeniyet birikimlerini yansıtan sinema san’atçılarına, Türk sinemasına ve Bursa’ya hayırlı olsun’’

Festival kapsamında Türk sinemasının endüstrileşme çabalarına ve evrenselliğe ulaşma konusundaki çabalarına destek olmak amacıyla, merhum sinema ve tiyatro san’atçısı Muhsin Ertuğrul hatırasına “Hacivat-Karagöz Umut Ödülü’’ Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin tarafından yönetmen Çağan Irmak’a verildi.

Festivalin açılışında, Atıf Yılmaz’ın ‘’Selvi Boylum Al Yazmalım’’ filminden bir bölüm Kerem Alışık ve İpek Tuzcuoğlu tarafından sahnelendi. Festivalin açılış törenine katılan ‘’Selvi Boylum Al Yazmalım’’ filminin yapımcısı Arif Çiçek ile oyuncuları Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin’e Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin tarafından plaket takdim verildi. Türkan Şoray ve Kadir İnanır yaptıkları konuşmada, Bursa’nın film festivali için geç kaldığını ancak uzun yıllar sürmesini dilediklerini söylediler.

15.12.2006


 

Oltu taşına Osmanlı motifi

Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde mimaride kullanılan tarihî motifler, Oltu taşı takı tasarımcılarına ilham kaynağı oldu.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak’ın, Oltu Taşı takı tasarımınını zenginleştirmek amacıyla hazırladığı ‘’Oltu Taşı Kuyumculuğunun Teknik ve Tasarım Yönünden Desteklenmesi’’ projesi uygulanmaya başlandı. Parlak, Oltu Taşı’nın dünyadaki en kıymetli taşlar arasında bulunduğunu, ancak tasarım yönünde şimdiye kadar geliştirilememesi sebebiyle hak ettiği ilgiyi göremediğini söyledi. Bu sebeple öğrencileriyle birlikte Oltu Taşı’na tasarım yönünden katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Parlak, Osmanlı ve Selçuklu devletleri döneminde mimaride kullanılan soyut ve sembolik motifler ile geometrik şekillerden oluşan desenlerden yararlanarak yeni takı tasarımları oluşturduklarını bildirdi.

/ ERZURUM

15.12.2006


 

1. Üsküdar Karagöz ve Kukla Festivali

Üsküdar Belediyesince, geleneksel san’atların yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen ‘’1. Üsküdar Karagöz ve Kukla Festivali’’ başladı.

Altunizade Kültür ve Sanat Merkezindeki festivalin açılışına, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, AKP İlçe Başkanı Zekeriya Erdim, karagöz san’atçısı Tacettin Diker, tiyatro oyuncusu Yalçın Akçay, san’atseverler ve öğrenciler katıldı. Karagöz tasvirleri ve kukla sergisinin açılışıyla başlayan festival büyük ilgi gördü. Üsküdar’daki çeşitli okul ve kreşlerden gelen öğrenciler, karagöz ustası Tacettin Diker’in Karagöz oyunuyla eğlenceli bir akşam yaşadı. Üsküdar Belediye Başkanı Çakır, Karagöz san’atçısı Diker’e, ‘’Yaşam Boyu Başarı Ödülü’’ verdi. Festival, Pazar gününe kadar çeşitli faaliyet ve atölye çalışmalarıyla devam edecek.

15.12.2006


 

Bulgaristan’da cam sergisi

Paşabahçe’nin sınırlı sayıda hazırladığı Bulgaristan ve Anadolu’ya has koleksiyonlar Sofya’da sergilendi. “Tarih, kültür ve cam” konulu el işi cam san’atları sergisinin açılışını, sergi için Bulgaristan’a 5 saatlik bir ziyaret gerçekleştiren Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gerçekleştirdi.

Trakta Thracion - Sembolik ürünler, cam ustası olmak üzere üç grupta sergielenen ürünler arasında 1197 - 1207 yılları arasında yaşamış Kral Kaloyan’ın mührünün yer aldığı cam vazo, hayat ağacı adı verilen cam kâse gibi eserler yer alıyor. Sınırlı sayıda üretilen eserler tamamen el yapımı ve 24 ayar altın ve gümüş ile kaplı. Bu koleksiyonlara yenileri de dahil edilecek.

Serginin açılışına katılan Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Asen Gagauzov da Şişecam’ın Bulgaristan’da en büyük yatırımı yapan Türk şirketi olduğunu belirterek, bu yatırımın Bulgaristan ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. “Bu sergi Noel arifesinde Sofya’ya verilecek en güzel hediye oldu. Sergideki sanat eserleri beni büyüledi,” diyen Gagauzov, Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının artmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

15.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004