Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

En önemli insan hakkı ihlâli, başörtüsü yasağı

Mazlumder Kocaeli Şubesince, İzmit şehir merkezinde 2 bin 214 arasında yapılan “Halkımızın İnsan Hakları Kavramı Algısı” konulu anket çalışmasına göre, Türkiye’de en önemli insan hakları ihlâli, başörtüsü yasağı. İkinci sırada ise düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması.

Yüzyüze görüşme yöntemi ile yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, iş durumu, aylık gelir, kendini tanımladığı dünya görüşü gibi demografik veriler açısından da tasnif edilen katılımcı grup rastgele örneklem metodu ile yapılan ankete göre;

OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARDA

İNSAN HAKLARI ASKIYA ALINAMAZ

“Devletin olağanüstü şartlarda insan haklarını askıya alma hakkı vardır’ görüşüne katılıyor musunuz?” sorusuna “kesinlikle katılmıyorum” diyenlerin oranı yüzde 42.73, “katılmıyorum “diyenlerin oranı ise yüzde 29.51 çıkarken, “tamamıyla katılıyorum” diyenlerin orası ise yüzde 4.53’te kaldı.

“Farklı bir dinin propagandasını yapanlara saldırı olursa” sorusuna yüzde 57.86 oranında “karşı çıkarım” derken, yüzde 26.62 oranında “kayıtsız kalırım” cevabını verirken, yüzde 11.23’lük oranda ise “desteklerim” dedi.

Ankette, “İdealinizdeki bir yönetim biçiminde devletin insan hakları ihlâli yapması mümkün olabilir mi?” sorusuna, yüzde 77.96 oranında “hayır, asla” cevabını verdi. “Olabilir” diyenlerin oranı ise yüzde 16.50 oldu.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

“Dinî inanışı gösteren bir giyim biçiminin yasaklanması devletin emri ise buna uyulmalı mı?” diye yöneltilen bir soruya ankete katıların yüzde 60.67’si “hayır”, yüzde 24.11 ise “yerine göre” cevap verdi. Yüzde 12.43’lük bir bölüm ise, “evet” karşılığını verdi.

Ankette “Sizce Türkiye’deki en önemli insan hakları ihlâli nedir?” şeklindeki soruya ise şu cevaplar verildi. “Başörtüsüne getirilen yasaklar” yüzde 52.85, düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması yüzde 35.52, yargının devletten ve hükümetlerden bağımsız olmaması yüzde 16.59, yargısız infazlar yüzde 15.64, Kürt sorunu yüzde 11.40.

ORDU DEMOKRATİK YÖNETİME EL KOYAMAZ

Ankette“Sizce ordu herhangi bir gerekçeyle demokratik bir yönetime el koyabilir mi?” sorusuna ise, katılanların yüzde 40.45 “hayır asla”, yüzde 27.22 “olabilir”, yüzde 7.13’ü ise “evet, kesinlikle” cevabını verdi. Karşıt düşüncedeki bir kişinin düşünce özgürlüğü kısıtlanırsa” şeklinde yöneltilen bir soruya ise, “Karşı çakırım, zira, herkes fikrini açıkça söyleyebilmeli” diyenlerin oranı yüzde 69.53, “üzülürüm” diyenlerin oranı yüzde 14.69, “sevinirim” diyenlerin oranı ise yüzde 3.37 oldu.

“Sizce düşünce ve ifade özgürlünün sınırı var mı?” şeklinde yönelin soruya da şu cevaplar verildi: Hakaret içeriyorsa bir düşüncenin ifade edilmesi kısıtlanmalı yüzde 47.49, Hayır, her düşünce sınırsız bir şekilde ifade edilebilmeli yüzde 28.13, devletin çıkarlarını zedeleyen düşünceler kısıtlanmalı yüzde 16,20.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

16.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İçki reklâmlarına Danıştay freni

  Vanhanen: Genişleme sürecek

  Türkiye’nin üyeliği AB için ödüldür

  Rumların üyeliği yanlıştı

  Barroso: Üyelik standartları düşmeyecek

  THY yıpratılıyor

  Dinlemede sıkıntı yok

  Pardus yola çıktı

  Korunmaya muhtaç çocuklara devlet himayesi

  Ağrı kesicilere sınırlama

  MAZLUMDER: Taraf olamayız

  STK'lar Irak için toplandı

  Büyükanıt hakkında suç duyurusu

  Evrensel’e 301’den üç beraat

  Yargıtay: Yaş bir kere düzeltilir

  Göçmen kuşlar da şaşırdı

  Marmaray’da tünel kazıları başlıyor

  En önemli insan hakkı ihlâli, başörtüsü yasağı

  Kar yolları kapattı

  Yeryüzünün renkleri

  Cep telefonu çalan cemaate para cezası

  Kalaycılık teknolojiye yenik düştü


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004