Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Belçika’da İslâm akademik olarak öğretilecek

Mart tarihinde başlayacak olan Katolik Leuven Üniversitesinin Fransızca eğitim yapan kurumlarına şimdiden 51 öğrencinin yazıldı.

Yetkililer, bu rakamın beklenenin iki katı olduğunu ifade ediyor. Bir yıllık eğitim planı dahilinde Kelâm, Fıkıh gibi İslâmî bilimler verileceği öğrenilirken, projenin koordinatörü Profesör Felice Dassetto verilecek eğitimin imam eğitimi olmadığının altının çizdi. Profesör Dassetto “Öğrencilere sunulacak akademik programın özünde Belçika gerçekleriyle örtüşen bir İslâmiyet anlayışı olacak. Bu bağlamda verilecek derslerin içerisinde mümkün mertebe Türk, Fas yada Pakistan İslâm anlayışından uzakta duracağız.” şeklinde konuştu. Belçika’daki Fransız toplumun 40 bin Euro ile destek verdiği pilot uygulamada öğrenci başına bir yıllık eğitim harcı olarak 230 Euro alınacağı belirtildi.

Öte yandan Belçika’da Müslümanları devlet nezdinden temsil eden kurum olan Belçika Müslüman Temsil Kurumu (Executif) Başkanı Coşkun Beyazgül, Cihan’a yaptığı açıklamada Katolik Leuven Üniversitesi’nin vereceği İslâm eğitimine sıcak bakmadıklarını belirtti. UCL’in akademik seviyede vereceği ilk İslâm eğitiminin ‘İslâm Fakültesi’ olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Beyazgül, imam-hatip yetiştirme ve atamanın sadece Executif yetkisinde bulunduğunu kaydetti. Lise eğitimi sonrasında herkese açık olacak olan UCL’nin İslâm eğitim programı neticesinde vereceği sertifikanın akademik değerinin olup olmadığı tartışmasına girmek istemediğini söyleyen Coşkun Beyazgül, Belçika Müslüman Temsil Kurumu olarak kendilerinin o sertifikayı tanımadıklarını da sözlerine ekledi.

Verilecek sertifikanın imam olarak atanmak için yeterli olmayacağını kaydeden Beyazgül, eğitim sonrasında elde edilecek sertifika ile farklı akademik kürsülerde bilimsel araştırmalar yapılabileceğini duyurdu. Katolik Leuven Üniversite’nin İslâm eğitimini İslâm Fakültesine doğru atılmış bir adım olarak değerlendiren Executif Başkanı Beyazgül, İslâm bilimlerini verecek öğretim üyelerinin Türkiye ya da Fas gibi Müslüman ülkeler yerine Fransa’nın özel üniversitelerinden çağrılan öğretim üyelerince verilecek olmasını eleştiriyor.

Coşkun Beyazgül öğretim üyelerinin seçimini “İşe göre adam yerine adama göre iş” olarak değerlendiriyor.

Katılımın beklenenden fazla olmasını ise Executif Başkanı Beyazgül, resmi tanınmış dinler arasında bulunan İslâmiyet’in ilk kez bu yıldan itibaren camilerin tanınacak ve imamların maaşa bağlanacak olmasına bağlıyor.

/ BRÜKSEL

26.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Belçika’da İslâm akademik olarak öğretilecek

  Gül: Herkesle görüşüyoruz

  İran: Uzaya roket fırlattık

  Lahey’de Hocalı katliâmı konferansı

  İsrail askerleri Nablus’a girdi

  ‘İngiltere’ye yönelik tehdit had safhada’

  Cheney’in uçağı arızalandı

  ‘Kelly intihar etmedi, öldürüld

  Fetva ile gelen özgürlük


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004