Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Fetva ile gelen özgürlük

Endonezya'nın Açe bölgesinde 17. yüz yılda yaşayan dönemin şeyhulislamı Şah Kuala'nın, ''kadın sosyal yaşamın her yerinde bulunabilir'' şeklinde verdiği fetvayla birlikte, bölgedeki kadınlar geçmişten bugüne toplumsal hayatın her safhasında erkeklerle birlikte yer alıyor. Endonezya'nın Sumatra Adası'nın batısında yer alan ve 4.5 milyon nüfusa sahip olan Açe, kadının toplumsal yaşamın her alanında erkeklerden daha fazla ön plana çıkmasıyla dikkati çekiyor

Bölgede kadının 17. yüz yıldan itibaren ön planda yer aldığını ifade eden Açeli yetkililer, bunun da o dönemde Açe Sultanlığı'nda Şeyhulislam olarak görev yapan Şah Kuala'nın verdiği fetvadan kaynaklandığını kaydettiler.

17. yüz yılda Açe Sultanlığı'nda Şeyhulislam olan ve Açe'de adına üniversite bulunan Şah Kuala'nın, kadın haklarının korunması konusunda önemli çalışmalar yaptığı bildirildi.

Açe halkı tarafından çok sevilen Şah Kuala'nın tsunami felaketinde etkilenen ve yeniden düzenlenen mezarındaki kitabede, ''kadın haklarının koruyucusu, büyük alim'' yazısı yer alıyor.

Kur'an-ı Kerim'i Açe diline ilk çeviren kişi olarak da bilinen Şah Kuala'nın yaşadığı dönemde ''kadının sosyal yaşamın her yerinde yer alabileceği'' yönünde verdiği fetvanın ardından Açe'de 4 kadın sultanın tahta oturduğu belirtildi. Açe

Sultanlığı'nda ayrıca kadın ordu komutanı, kadın amiraller ve kadınlardan oluşan orduların da bulunduğunu belirten yetkililer, halen Açe'de kadınların birçok kamu kuruluşunda ve sivil toplum örgütlerinde üst düzey görevlerde yer aldıklarına dikkati çektiler.

İŞ YERLERİNİN SAHİPLERİ DE KADINLAR...

Ailede de kadının ön plana çıktığı Açe'de, geleneklere göre evlenen erkek kadının ailesinin yanına gidiyor. İlk çocuk olana kadar ailenin yanında kalan çiftler, daha sonra kendi evlerine geçebiliyorlar.

Açe'deki iş yerlerinde ve pazarlardaki tezgahların başında da erkeklerden çok kadınların bulunması dikkati çekiyor. Özel işletmelerin birçoğunun kadınlara ait olduğu Açe'de, kız çocukları eğitimde aktif rol alıyor. Şehirlerde ve kırsal kesimlerde erkek ve kız çocuklarının okutulması konusunda herhangi bir ayrımcılığın olmadığı Banda Açe bölgesinde, üniversitelerde de kadın öğretim görevlileri ve kız öğrencilerin yoğun olduğu gözleniyor.

Camilere de erkeklerle birlikte 5 vakit namaz kılmaya giden, boş vakitlerini burada kitap okuyarak ve sohbet ederek geçiren kadınlar, ayrıca haftanın belirli günlerinde camilerde din eğitimi alabiliyorlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadınların kurduğu Vali eşlerinin başkanlık yaptığı Kadın Birlikleri Federasyonu ise Açe'de kadınların ekonomik anlamda gelişmesini sağlamak amacıyla proje geliştiriyor ve bu yönde çalışmalar yürütüyor.

/ BANDA AÇE

26.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Belçika’da İslâm akademik olarak öğretilecek

  Gül: Herkesle görüşüyoruz

  İran: Uzaya roket fırlattık

  Lahey’de Hocalı katliâmı konferansı

  İsrail askerleri Nablus’a girdi

  ‘İngiltere’ye yönelik tehdit had safhada’

  Cheney’in uçağı arızalandı

  ‘Kelly intihar etmedi, öldürüld

  Fetva ile gelen özgürlük


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004