Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran: Uzaya roket fırlattık

İran yönetimi, nükleer programından dolayı ABD ve İsrail ile arasında tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde uzaya ilk roketini fırlatmayı başardığını duyurdu. İran devlet televizyonundan yapılan duyuruda “İlk uzay roketi başarılı bir şekilde uzaya gönderilmiştir” denildi.

Ancak haberde roketin ne zaman fırlatıldığı ve menzili konusunda bir bilgi verilmedi.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Havacılık Araştırma Merkezi Başkanı Muhsin Bahrami, “Fırlatılan roket savunma ve bilim bakanlıkları tarafından araştırmaya yönelik geliştirilen bazı materyalleri taşıyor” dedi. Ancak Bahrami, bu materyaller konusunda bir bilgi vermedi.

İran’ın bu roketi fırlattığına yönelik iddiası, daha önce duyurduğu kendi yapımı uyduları uzaya yerleştirme hedefine yönelik ilk adım olarak görülüyor. İran, son birkaç yıldır kendi uzay programı konusunda oldukça ciddi bir çalışma içine girmişti.

Ekim 2005’te de İran-Rusya ortak yapımı bir uydu uzaya gönderilmişti. Sina - 1 isimli bu uydu İran’ın uzaya gönderdiği ilk ve tek uydu olurken, Tahran Sina - 1’in amacının da iletişim ve araştırma olduğunu duyurmuştu. İran, önümüzdeki 3 yıl içerisinde de kendi yapımı olan birkaç uydunun uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini açıklamıştı.

Televizyona bir açıklama yapan Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Necar da İran’a 1979’dan bu yana uygulanagelen ambargoların, kendilerini havacılık ve uzay sanayi konusunda kendi sanayilerini geliştirmeye yönelttiğini dile getirdi. Necar, şu an yeni uydular ve uzaya uydu gönderebilecek roketlerin inşası için çalıştıklarını dile getirdi.

/ TAHRAN

26.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Belçika’da İslâm akademik olarak öğretilecek

  Gül: Herkesle görüşüyoruz

  İran: Uzaya roket fırlattık

  Lahey’de Hocalı katliâmı konferansı

  İsrail askerleri Nablus’a girdi

  ‘İngiltere’ye yönelik tehdit had safhada’

  Cheney’in uçağı arızalandı

  ‘Kelly intihar etmedi, öldürüld

  Fetva ile gelen özgürlük


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004