Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Mehmet Sağlam: Kurumlar da ahlâka muhtaç

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türkiye’de sadece siyasetin değil, diğer toplumsal kurumların da etik kurallara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türk Kadınları Kültür Derneği’nin, 41. kuruluş yıl dönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde Milli Kütüphane Konferans Salonunda düzenlenen ‘’Siyaset ve Etik’’ sempozyumunda konuşan Sağlam, ahlaki değerler açısından ‘’özel alanda farklı, kamuda farklı değerlerin gözlendiğine’’ dikkat çekti. ‘’Sadece siyaset ve siyaset adamlarının etik kurallara uyması mı toplumu düzene sokacak?’’ diye soran Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bugün sadece kamu görevlilerinin mi etik kurallara ihtiyacı var? Bugün bunların dışında bu toplumun, yargının etik kurallara ihtiyacı yok mu? Bugün yargıda etik kurallara uyuluyor diyebilir misiniz? Özerk kurumlar, üniversiteler, silahlı kuvvetlerin etik kurallara ihtiyacı yok mu? Vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün, ihracatçının ihtiyacı yok mu? Kamu, özel, sivil, asker, yargı, yasama, bunlarla birlikte birtakım şartlar yerine getirilmedikçe sosyal hayatın etik hale dönemeyeceği açıktır. Sadece siyasetin değil diğer toplumsal kurumların da etik kurallara ihtiyacı olduğu kanaatindeyim.’’

“ETİĞİN YENİLİKÇİ TARAFI DAHA FAZLA’’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Edibe Sözen, konuşmasında etik ve ahlak arasındaki farkı ortaya koydu. Ahlakı, ‘’İç muhasebe, Yaratanla aramızda ilişki, modern dünyaya meydan okuyan bir düzenek’’ olarak tanımlayan Sözen, etiğin modern dünyanın olgusu olduğunu söyleyerek, ‘’Etik, toplum ve insan arasındaki düzeni oluşturur,yenilikçi tarafı daha fazladır’’ diye konuştu.

Sözen, etik ve ahlak belirleyicilerinin özneler olduğunu belirterek, ‘’Bugünün özneleri de sermayedarlar ve medya sahipleridir. Dünya, eylemleriyle sermayedarlar ve medya sahiplerinin üzerinden gidiyor’’ dedi. Bir siyasi hareketin toplumsal olaylara eğildiği ölçüde siyasal etiğe sahip olduğunu vurgulayan Sözen, insan hakları, değerler, demokrasi gibi meselelerin de siyasal etiğin zorlamasıyla ortaya çıktığını ve kendine yer bulduğunu ifade etti. Sözen, siyasal etiğin bazen başkaldırıya dönüştüğünü ve yenilikçi olduğunu, bazen de olguları normalleştirebildiğini dile getirerek, ‘’Bir toplumda sadece egemen güçleri egemen görmek de siyasal etikte sorun olduğunu gösterir’’ diye konuştu.

‘’GİZLİ, GÖRÜNMEYEN AHLAKSIZLIKLAR’’

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam ise toplumun ahlakını belirleme sorumluluğu alan siyasal erkin önemine dikkat çekerek, ‘’Bizim adımıza karar alanlar toplumun ahlaki karakterini belirliyor demektir’’ dedi. Demokratik sürecin nasıl işlediğine ve işlemesi gerektiğini değinen İnam, temsiliyet, katılım, denetleme ve iletişim unsurlarının demokratik süreçteki önemini anlattı. Ahlakı ‘’hiç rüşvet yemedi, verdiği sözleri tuttu’’ gibi dar anlamda anlamamak gerektiğini belirten İnam şunları kaydetti:

‘’Çoğumuzun göremediği ahlaksızlıklar vardır. Bilgi toplumun gelişmesi için gerekliyse ve siz kullanmıyorsanız ahlaksızsınız. Toplumdaki hayatın canlanmasını engelleyen her şey ahlaksızlıktır. Yeni oluşumları, buluşları engelliyorsanız o da ahlaksızlıktır. Gizli, görünmeyen, kripto ahlaksızlar var toplumda.’’

‘’ETİK’’ YERİNE ‘’İFFET’’

Topkapı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da tarihte objektivite değil, etik ve ahlak olduğunu söyledi. Tarih yazımında farklı değerler bulunduğunu belirten Ortaylı, tarihçi etiğinin tek şartının yazılan tarihe konu olan insanlarla ilişki kurmak olduğunu kaydetti. Tarihçilikte en önemli noktanın, karşı tarafı dinlemek olduğunu belirten Ortaylı, ‘’Bu, bugün Türk düşüncesinde yok’’ dedi.

Ortaylı, Türkçe’de ‘’etik’’ yerine ‘’iffet’’ kelimesinin kullanılmasını da önerdi.

/ ANKARA

04.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kur’ân kursunda yıkım gerginliği

  İLERLEME SAĞLANAMADI

  Mehmet Emin Birinci vefat etti

  YÖK'ten Erdoğan'a cevap: Hükümet popülist

  Sezer’li son MGK, 10 Nisan’da

  DTP’li başkanlara 15 yıl hapis istendi

  Köprü ve otoyol zammına iptal

  Gaziantep milletvekiline ağlıyor

  Erdoğan: Eğitim kurumları bilimle uğraşır

  Mehmet Sağlam: Kurumlar da ahlâka muhtaç

  Elkatmış: Türkiye'nin üyeliği AB'nin de faydasına

  Türkmenler birbirine düşürülüyor

  Bediüzzaman doğru İslâmı anlattı

  Dünya barışını sevgi sağlar

  Meslekî eğitime destek

  Değnekçilere arabanızın anahtarını vermeyin

  Kar yağışı köy yollarını kapadı

  Su kaynaklarında azalma var

  Mektupla fidan diktirdi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004