Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Osmanlı vakıflarına dünyanın ihtiyacı var

Rus bilim adamı Prof. Leonid Sükyanin Osmanlı vakıf anlayışının modern zamana taşınması gerektiğini söyledi. Tataristan’da ilan edilen merhamet yılı dolayısı ile başkent Kazan’da düzenlenen “Rusya’da yardım kurumları ve tarihi tecrübeler” konulu konferansa, Diyalog Avrasya Platformu, Tataristan Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı, Kazan Hristiyanlar Birliği ve Rusya İslâm Üniversitesi gibi farklı kesimlerden bir çok kurum iştirak etti.

Rusya Federasyonu’nda hayırseverlik anlayışı, tarihi tecrübeler ve yeni çözüm yollarının değerlendirildiği konferansın açılış konuşmasını yapan Tataristan Cumhurbaşkanlığı danışmanı Hakimov Rafael Tataristan’da bu yıl kutlanan merhamet yılının toplantıya ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Konferansta bir bildiri sunan İslâm kültür ve medeniyeti üzerine araştırmaları ile ünlü Rus bilim adamı Leonid Sükyanin ise Osmanlı vakıf anlayışının modern zamanlardan çok ileri bir seviyede olduğunu ve bu yapının günümüze taşınması gerektiğini belirtti. Sükyanin, “Maalesef günümüzde bu çalışmaları yaparak hukuki alt yapıyı hazırlayacak yetişmiş bilim adamına sahip değiliz. Vakıflar İslam kültüründe önemli bir merkezde duruyor. Yardımlaşma ve paylaşma temelli Osmanlı vakıflarını anlamadan İslam anlayışını yorumlamak zor. Tüm dünyanın bu tecrübeye ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.

“VAKIFLAR ÇALIŞIRSA SUÇ ORANLARI DÜŞER”

Konferansta bir tebliğ sunan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Cahit Baltacı, Osmanlı’da vakıf anlayışının sadece kendi halkına değil, gayrimüslimler de dahil olmak üzere sınır ötesinde yaşayan bütün insanlığın yardımına ulaşma adına geniş bir kavram olduğunu ifade etti. Baltacı vakfın kelime anlamının karşılıksız yardım anlamına geldiğine işaret ederek yaban hayvanlarının ihtiyaçlarının bile düşünüldüğünü belirtti.

Osmanlı’da vakıf olarak kurulan eğitim, hastahane, kervansaray, han, hamam, aşevi gibi bir çok kurumun din ve ırk farkı gözetilmeksizin bütün insanlara hizmet verdiğini belirtti. Mahallelere kurulan sadaka taşlarından ihtiyacı olanların ihtiyaçları kadar aldıklarını, yardımda bulunmak isteyenlerin de buralara sadakalarını koyduklarını belirten öğretim görevlisi toplumda var olan güven ortamına dikkat çekti. Kimsesiz kadınlar, borçlu olanlar, evlenmek isteyenler ve hatta kış mevsiminde aç kalması muhtemel yaban hayvanları için bile vakıfların kurulduğunu hatırlatan Baltacı, “Osmanlı’da vakıfların verimli işlediği dönemde hırsızlık başta olmak üzere suç oranları en düşük seviyeye inmiştir.” tesbitinde bulundu.

/ KAZAN

09.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı vakıflarına dünyanın ihtiyacı var

  NE SİVİL, NE DEMOKRAT

  Kürt ve Ermeni sorunları 1923’te başladı

  TSK kendisini laikliğe hapsetti

  YÖK, kendi görevini yapsın

  1 milyondan fazla canlı türü var

  İstanbul’a 3. havaalanı yolda

  Rektörler kayıt dışı siyaset yapıyor

  Çiftçiye mazot ve gübre desteği verilecek

  Vetolu kanun yeniden Mecliste

  Bitlis’te mayın patladı: 1 asker şehit

  8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anılıyor

  “Peygamberler şehri Şanlıurfa”

  Kurubel yolu ödenek bekliyor

  Adıyaman, moda merkezi oldu

  Başoğlu, 3. kez yılın sendikacısı seçildi

  Boğazda kaza: 1 ölü, 42 yaralı

  Eğitim sistemi yenilenmeli

  Uyuşturmuyor, öldürüyor

  OKS başvuruları 15 Nisan'da sona erecek

  Denizler “Şifa kaynağı”

  ‘Lâle’ İstanbul ile kucaklaştı

  Kahvehaneye, kitaplık hediye edildi

  Gazeteciler fidan dikti

  Irak toplantısı bilmeceye dönüştü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004