Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kürt ve Ermeni sorunları 1923’te başladı

Ekonomistler Platformu Genel Koordinatör Yardımcısı İdris Kardaş, “Cumhuriyet projesinin tek tip bir ulus yaratma sevdası sebebiyle bugün yaşadığımız etnik problemler ortaya çıkmıştır” dedi.

Siyasal Ufuk Hareketi’nin Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde 7-8 Nisan tarihlerinde düzenlediği “Yükselen Hassasiyetler, İnişe Geçen Değerler: Milliyetçilik(ler)” sempozyumunda Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle gündemimize yeniden oturan “milliyetçilik” konusu üzerine ilginç tebliğler sunuldu. Sempozyumun ilk gününde bir konuşma yapan yazar Ömer Laçiner, milliyetçiliğin hukuk tanımaz bir ideoloji olduğunu ifade ederek, “Milliyetçilik; demokrasi, estetik ve hukuk gibi kavramları ancak kendi çıkarlarına alet edebildiği oranda benimser” dedi. Laçiner, ayrıca milliyetçi duyguların insanın yabani tarafının bir özelliği olduğunu savundu.

“DİNK’İN DEMOKRAT TAVRI ÖRNEK ALINMALI”

Sempozyumda “Kürt siyaseti için alternatif bir dil önerisi olarak Hrant Dink’in dili” başlığı altında bir tebliğ sunan Ekonomistler Platformu Genel Koordinatör Yardımcısı İdris Kardaş ise homojen bir yapıya sahip olan Kürt siyasetinin, Türk milliyetçiliğinden beslenerek ötekini yeterince anlamayan ve mağdurluktan güç alan bir Kürt milliyetçiliği ortaya çıkardığını söyledi. Kürt siyasetçilerin Hrant Dink’in takındığı demokrat tavrı örnek almasını ve sadece kendilerine uygulanan haksızlıklara değil, başörtüsü, imam-hatip, 301 gibi diğer mağduriyetlere de ses çıkarmaları gerektiğini ifade eden Kardaş, şöyle devam etti:

“Kürt siyasetine yön veren aydınlar, siyasetçiler; sürekli kendini tekrar eden, Türkiye toplumunu dışlayıcı, ayrıştırıcı ve empatiden yoksun bir dil kullanmakta ısrar etmektedirler. Tam da bu noktada Hrant Dink’in toplumda yaşanan bütün mağduriyetleri dert edinen, demokrat bir çabayı önemseyen, karşıdakini küçümsemeyen, empati içerikli, birleştirici, samîmî dili Kürt siyaseti için alternatif bir dil olabilir.”

İdris Kardaş, Hrant Dink’in her kesimin sorunlarına karşı insan hakları temelinde, eşitlikçi bir yaklaşımda bulunduğunu ifade ederek, “Kürtlerin henüz bir Hrant’ı yok” dedi.

Kardaş tebliğinde, Hrant Dink’in Ermeni probleminin Cumhuriyet dönemi ile başladığını, Osmanlı döneminde Ermeniler için böyle bir problemin söz konusu olmadığını söylediğini hatırlattı ve “Cumhuriyet projesinin tek tip bir ulus yaratma sevdası sebebiyle bugün yaşadığımız etnik problemler ortaya çıkmaktadır” dedi.

“SOLCULAR IRKÇI OLDU”

Tebliğler sunulduktan sonra salondan söz isteyen katılımcılardan biri Türkiye’de ırkçı milliyetçiliğin son dönemlerde sağ kesim tarafından değil de daha çok solcular tarafından benimsenmesinin düşündürücü olduğunu söyledi ve bunun “ulusalcılık” adı altında özellikle sol söylemli insanlar arasında gittikçe revaç bulan bir ırkçı görüş olduğunun altını çizdi.

Sempozyum dün sunulan son tebliğler ve kapanış oturumu ile sona erdi.

Umut YAVUZ / İSTANBUL

09.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı vakıflarına dünyanın ihtiyacı var

  NE SİVİL, NE DEMOKRAT

  Kürt ve Ermeni sorunları 1923’te başladı

  TSK kendisini laikliğe hapsetti

  YÖK, kendi görevini yapsın

  1 milyondan fazla canlı türü var

  İstanbul’a 3. havaalanı yolda

  Rektörler kayıt dışı siyaset yapıyor

  Çiftçiye mazot ve gübre desteği verilecek

  Vetolu kanun yeniden Mecliste

  Bitlis’te mayın patladı: 1 asker şehit

  8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anılıyor

  “Peygamberler şehri Şanlıurfa”

  Kurubel yolu ödenek bekliyor

  Adıyaman, moda merkezi oldu

  Başoğlu, 3. kez yılın sendikacısı seçildi

  Boğazda kaza: 1 ölü, 42 yaralı

  Eğitim sistemi yenilenmeli

  Uyuşturmuyor, öldürüyor

  OKS başvuruları 15 Nisan'da sona erecek

  Denizler “Şifa kaynağı”

  ‘Lâle’ İstanbul ile kucaklaştı

  Kahvehaneye, kitaplık hediye edildi

  Gazeteciler fidan dikti

  Irak toplantısı bilmeceye dönüştü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004