"Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kemal BENEK

TSK’nın halkla ilişkileri



TSK’NIN son basın açıklaması, 20 subaya Ergenekon sorgusuna yönelik Akşam gazetesi haberiyle ilgili. Açıklamada haberin “kasıtlı” olduğu belirtilirken “Türkiye’nin istikrarını bozan odaklar” suçlaması yapıldı ve “Türk milletinin yasal ve demokratik tepki göstermesinin beklendiği” açıklandı. TSK yanlısı gazeteler ile gazetecilerin haber ve yazıları bile anında sert bir şekilde yalanlanıyor. Kuzey Irak operasyonunda da CHP ve MHP 4 Mart açıklaması ile “seviyesiz saldırı”da bulunmak ve “hainlerden daha fazla zarar vermekle” suçlanmıştı.

En sıradan haber ve eleştiriler bile TSK tarafından “haksız saldırı” sınıfına dahil ediliyor. Saldırının haklısı da var mı diye sormadan edemiyor insan. Siyasi ve sosyal hayatın bu kadar içinde olan bir kurum kendini nasıl eleştirilemez görebilir ki? Ya kendi alanına çekilecek ya da bu eleştirilere göğüs gerecek.

Ergenekon terör örgütü kapsamında tutuklanan orgeneraller Şenuygur ve Tolon’un ordu evinde tutuklanması hepimizi şaşırttı. Niye? Çünkü hakkında çok sağlam deliller bile olsa TSK’nın askerlerin soruşturulmasına izin vermeyeceği kanaati hakim. Geçmişte bunun çok örnekleri var. Ama Eruygur ve Tolon olayında sürpriz oldu. Genelkurmay bu tutuklamalara karşı çıkmadı. Ne oldu? İtibarı mı zedelendi? Tersi olsaydı ağır eleştiriler olacaktı. Olaylara karışanlar arasında askerler olunca gözlerin Genelkurmay’a çevrilmesi normal. Hrant Dink cinayetinde ve Ergenekon kapsamında ismi geçen bir çok askerin bulunması elbette gözleri TSK’ya çevirir. Şüpheli nereye mensupsa orası da mercek altına alınır. Bunu bahane ederek kimseye “TSK’ya saldırıyor” suçlaması yapılamaz.

Doğrusu şudur: Şahıslar suç işleyebilir. Her kurum ve oluşumda yanlış yapanlar bulunabilir. Önemli olan suçluların yargılanmasıdır. Buna engel olmamaktır. Yanlış yapan cezalandırılır. Kurum cezalandırılmaz. Suçlu kollanırsa kurum tabii ki eleştirilir.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Sinan Aygün’le ilgili açıklamalarını nazara verip Genelkurmaya mesaj veren Baykal’ın tahriklerine rağmen Büyükanıt ve Başbuğ şu ana kadar herhangi bir görünür müdahaleye girmediler. Baykal’a uyup kamuoyu önünde açıkça konuşsalardı çok mu itibarlı olurlardı? Hayır. Aksine Ergenekon’la ilişkilendirilirlerdi.

Bunların yanında TSK’yı kendi ideolojileri için kullanan, tahrik edenler var. Medya dünyasındaki birkaç kalemin yorumları TSK’yı resmen yönlendirme amaçlı. TSK bunlara da dikkat etmeli. Gereksiz komplekslere sürüklenmesine müsaade etmemeli. TSK hepimizin kurumu. Akıl sağlığı yerinde olan hiç kimse sınırları içinde kalan orduya, askere karşı çıkmaz. Ama TSK’nın sık sık sözlü veya fiili müdahaleleri, hele hele bunlar içinde demokrasiyi hırpalayan, halkın manevi hassasiyetlerini rencide edenler onarılmaz kırgınlıklara yol açıyor.

Anlaşılıyor ki TSK’nın sağlıklı bir halkla ilişkilere ihtiyacı var. Öncelikle ayrıştıran, ötekileştiren anlamsız akredite uygulamasına son verilmeli. Şeffaflık sağlanmalı. Kamuoyu daha sağlıklı bilgilendirilse, halkı ayaklanmaya çağırıyor gibi algılanan yanlış anlaşılmaya müsait çağrılar yapılmasa ve halkın hassasiyetlerini inciten tavırlar düzeltilse herşey çok daha farklı olabilir.

21.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.07.2008) - Ergenekon'da üç kategori

  (16.07.2008) - En klâsik terör örgütü

  (04.07.2008) - Tebrikler, Kutlu

  (02.07.2008) - Gözaltılar ve cellâdına aşık olan idamlık!

  (30.06.2008) - Dünyada, CHP gibi bir parti var mı?

  (27.06.2008) - MHP’nin çıkışında kurumsal gölge

  (25.06.2008) - Travmalaştırılmayanlardan kim kaldı?

  (23.06.2008) - Okul: CHP, Ders: Darbe

  (20.06.2008) - Başbuğ YAŞ'ta ihraç edilir mi?

  (18.06.2008) - Futbol iyi, ekonomi kötü

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır