"Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İpek yolu canlanIyor

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i Kars'ta bir araya getirdi. Gül, törende yaptığı konuşmada bu proje ile tarihî İpekyolunun tekrar canlandığını söyledi.

BTK, doğuda Hazar üzerinden Çin ile Kazakistan’ın Aktau Limanı arasında inşa edilecek demir yolu hattıyla batıda ise Boğaz geçişli Marmaray tüp geçidi üzerinden Avrupa demir yolu ağıyla birlikte, Asya ile Avrupa arasında önemli bağlantılardan birini oluşturacak.

Türkiye, Kafkasya bölgesi için barış, istikrar ve ekonomik refah vizyonunu hayata geçirmek üzere, aynı zamanda önemli enerji ve ulaştırma projelerine yatırım yaparak, bölgesel işbirliğinin altyapısına katkı sağlamaya devam ediyor. Bu projeler arasında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) petrol ve doğal gaz boru hatları ile Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu yer alıyor.

BTK demir yolu hattı Azerbaycan’ın başşehri Bakü’den, Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek, Kars’a kadar ulaşacak.

BTK projesi, Türkiye-Gürcistan arasında yapılacak hattın, Azerbaycan’da onarılacak mevcut hatta bağlanmasıyla tamamlanacak. Demir yolunun toplam maliyeti 450 milyon dolar. Demir yolu hattının tamamı yaklaşık 180 km olup, 76 km’si Türkiye’den, 29 km’si Gürcistan’dan, 80 km’si ise Azerbaycan’dan geçecek. Projenin 2011 yılında tamamlanması öngörülürken, ilk aşamada bu güzergâhtan yılda 1 milyon yolcu ve 6 milyon 500 bin ton yük taşınması, 2034’de ise bu rakamların 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük düzeyine ulaşması bekleniyor.

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının Gürcistan bölümünün temeli, Tiflis’in 15 kilometre dışındaki Marabda istasyonunda 21 Kasım 2007’de atıldı. Gürcistan, Türkiye sınırından Ahılkelek’e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını, ayrıca Ahılkelek’ten Tiflis’e uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Kars Garı’nda düzenlenen BTK demiryolu projesinin Türkiye kesiminin temel atma töreninde, ‘’hoşgeldin konuşması’’ yaptı. Bakan Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin bitmesiyle birlikte ilk etapta, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınmasının gerçekleştirileceğinin hesaplandığını bildirdi.

25.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İpek yolu canlanIyor

  SAVCILIK 14 TEMMUZ'DA TESLİM ETMİŞTİ

  Londra’dan Çin’e kesintisiz ulaşım

  Türkiye’ye Arap desteği

  OKS sonuçları bugün açıklanıyor

  “İstanbul ve Ankara’nın suyu sağlıklı, İzmir’inki içilemez”

  Sigara tiryakisine ceza yağdı

  21 Ağustos’ta 18 bin öğretmen atanacak

  Orman yangınlarında sabotaj şüphesi

  Ankara'da sünnet şöleni

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır