26 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Aklınızdan dahi geçirmeyin


A+ | A-

Ankara hareketli bir haftayı daha yaşıyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan yargı krizinden sonra aralarında iki eski kuvvet komutanı ile bir ordu komutanının da yer aldığı kişilerin gözaltına alınmaları ile başlayan “Balyoz gözaltıları” Türkiye’nin tansiyonunu iyice arttırdı.

2003’te 1. Ordu Komutanlığında “balyoz darbe planları”nın yapıldığı iddiasıyla toplam 49 kişinin gözaltına alınıp sorgulanmasının yankıları hâlâ sürüyor.

Başbakan’ın İspanya’dan döndüğü saatlerde Genelkurmay’dan bir açıklama düştü. Bazılarının “bomba düştü” yorumunu yaptığı açıklama, akıllara “değişik şeyler” getirdi. Söz konusu açıklamada, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddî durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir…” deniliyordu.

Kısa açıklamada, görüşmenin neticesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Orgeneral ve oramiraller “ciddî durumu” değerlendirmişlerdi. Ama sonucu muamma...

Genelkurmay açıklamasında durumun “ciddî” olduğu söyleniyordu. Gerçekten de durum ciddî. Darbe planlamak çok ciddî bir meseledir. Asıl Balyoz plânın da ortaya çıkan iddiaları yargıya taşımamak çok ciddî bir yanlışlık olurdu.

Bu açıklamanın öncesinde askerlerin bir başbakan yardımcısını Genelkurmay’a çağırıp “toplu istifa resti” çektiğinin fısıltı şeklinde ortaya çıkması ile de Ankara’da tansiyon iyice yükseldi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in ‘Genelkurmay’a ben gittim, ama parola konusunu konuştuk’ demesi de tansiyonu düşürmedi.

İki eski kuvvet komutanının gözaltına alındığı günde yapılan bu görüşmede sadece “başbakana hakaret içeren işaret ve parola konusu”nun görüşüldüğünün açıklanması inandırıcı bulunmadı. Zira bu mesele bir başbakan yardımcısının Genelkurmay’a çağrılmadan da halledilebilecek bir meseleydi. Çiçek’in Köşk’e yapacağı duyurulan ‘Bilgilendirme ziyareti’nin de ‘Yanlış anlaşılır’ gerekçesiyle sürpriz şekilde iptal edilmesi merakları iyice arttırmaya yetmişti.

Erdoğan’ın İspanya’dan döndükten sonra kendi evinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve genelkurmayla bir gün önce görüşen, Cemil Çiçek’le 1.5 saat görüşmesi de bu heyecanı arttıran başka bir gelişme oldu.

Bütün bu sıcak görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yüksek yargı başkanları ile yaptığı görüşme böyle kritik bir dönemeçte gerçekleşen Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile görüşmesi tansiyonu düşürmüş gözüküyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz’un dediği gibi, “Hangi toplantı, açıklama menfî etki edecekse tarih önünde sorumluluğu var…”

Tarih er ya da geç sorumlulukları hatırlatır. Ya hayırla yad edilirsiniz, ya da hayırsız… Bakarsınız, Star yazarı Şamil Tayyar’ın dediği gibi bu toplantı ileride “Yargıya 23 Şubat muhtırası” diye hatırlatır. Bu yüzden herkesin sorumlu davranması gerekir.

Bu görüntülerin demokratik bir ülkeye yakışan görüntüler olmadığı muhakkak. Devam etmekte olan bir yargılama varken bu toplantıların yapılması “yargıyı etkileme”ye dönük olarak yorumlanmaz mı? Türkiye bir dönemeçten geçiyor, bu dönemeçte herkesin dikkatli olması gerekiyor. Madem herkes yargı önünde eşitse…

Türkiye’yi bu sarmaldan kurtarıp demokrasisini güçlü hale getirmek için herkes aslî görevine dönmeli. Türkiye artık normalleşmeli… Çözümün adresi de demokrasi içinde aranmalı.

Demokrasiye her zamankinden daha çok sahip çıkma zamanı. Öncelikle de siyasilerin buna dikkat etmeleri gerekir.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

26.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (21.02.2010) - Hakikatlerin istikrar çizgisi

  (20.02.2010) - Artık söz değil, eylem zamanı

  (19.02.2010) - Havalecilik ya da topu taca atmak

  (14.02.2010) - Yeni anayasa yapılmalı; lâkin…

  (13.02.2010) - Siyaset hiç bu kadar...

  (12.02.2010) - Magazinleştirmek...

  (07.02.2010) - Daha çok demokrasi için

  (06.02.2010) - Sadece GATA mı?

  (05.02.2010) - Dinî değerlerle şaka mı olur!

  (31.01.2010) - Şakaları bile soğuk!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl