23 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

“Vakıflık” üzerine


A+ | A-

Aşağıdaki satırları, iki hafta önceki yazımızla ilgili olarak “Amerika mektubu” yazarımız Said Hafızoğlu’nun gönderdiği mesajdan aktarıyoruz. Birlikte okuyalım:

“33. yıla girerken” başlıklı yazınızı, ilk yayınlandığı gün okumuştum. Hem yazınızın sonundaki çağrıya cevap vermek, hem de bahsettiğiniz konularda bazı düşüncelerimi iletmek istiyorum.

Öncelikle bu güzel yolculuğunuzda muvaffakiyetler diliyorum. Yazılarınızı uzun zamandır takip eden biri olarak, bu yolculuğa nasıl başladığınızı paylaşmanız benim için çok önemli.

Üniversite tercihinde Yeni Asya’da hizmet fikrini esas aldığınızı ifade babında verdiğiniz önemli bilgiyi okurken bazı düşünceler hâsıl oldu:

Aynı düşüncelerle üniversite öğrenimi için İstanbul’u tercih ettiğini söyleyen başka değerli kalem erbabını da duymuştum. Ve Hakîm isminin tecellîsi olarak, istidadına uygun yolculuk yapanların meyvelerinin de güzel olduğunu görüyoruz. Bu çok önemli gerçekten. Bu noktada belki şu soru sorulmalı: Risale muhatabı gençler, şimdilerde bu yolculuklara çıkabiliyorlar mı?

Bunu her iki yönden de tahlil etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Yani aktif halde görünen neşriyat hizmetindekilerin, genelde okuyucu kitlesiyle, özelde gençlerle iletişimi nasıl? Tabiî, iletişim derken, modern pazarlamacılığı değil, iman kardeşliği temelli irtibatı kast ediyorum.

Diğer bir yönü de gençlere bakıyor. İstidadını keşfeden gençlerin hizmetin neşriyat birimlerinde istihdamı noktasında karşılıklı samimî yaklaşımlar geliştirilerek güzel neticeler alınabilir.

Tercüme ve tashih çalışmalarının meyvelerinden bahsetmişsiniz. Allah razı olsun. “Okura saygı açısından önemli” notunuz da çok hoş.

“Vakıf” sisteminin neşriyat ünitelerinde de geçerli olması konusu ise zihinlerde ihmale uğramış bir nokta. Aslında ilk başta “vakıf” kavramının çerçevesinin iyice belirlenmesi gerekiyor. Bu konu hakkında sizden bir “tahlil” bekliyoruz. Şahsen vakıf denince benim aklıma, imanî sorularıma en samimî bir arkadaş olarak muhatap olan ve bu soruların cevaplarını, Risale-i Nur’daki hakikatlerin kendi dünyasındaki mânâ ve karşılıkları çerçevesinde paylaşan kimse geliyor. Diğer hizmet, faaliyet ve neticeler bu samimî paylaşımın fıtrî tezahürleri olarak ortaya çıkmalı...

***

Hafızoğlu’na, özellikle bu konulardaki yakın, samimî, sürekli ilgisi ve katkıları için teşekkür ediyoruz. Düşüncelerini umumun istifade, istişare ve değerlendirmesine sunarken, vakıf meselesi için ilâveten ifade edebileceğimiz husus şu:

Mesele, münhasıran rıza-yı İlâhîyi esas maksat yaparak ömrünü Risale-i Nur hizmetine vakfetmek. İhlâsın özü, esası ve temeli de Allah rızasına kilitlenmek değil mi? “İmanî sorulara samimî muhatabiyet” de bu ihlâsa bağlı. Kur’ân’ın Risale-i Nur’a yansıyan derin ve şifreli mesajlarını daha iyi anlayabilmek ise, bu mânâ ekseninde teşekkül eden ihlâslı bir şahs-ı manevîye mensup hizmet erlerinin bütün hayatlarını doldurup nurlandıracak son derece ulvî bir meşguliyet.

Ve böyle bir anlayışla hizmetin her geçen gün çoğalıp genişleyen birimlerinden herhangi birinde, istidat ve kabiliyete göre yapılacak tercihle istihdam edilmeyi öngören bir niyet ve kararlılık, hem ne kadar zorlu olursa olsun bilumum engelleri aştırır, hem de muvaffakiyet ve inkişafların önünü açar. Dershanelerde de, neşriyatta da, hizmet için ihtiyaç olan diğer tüm alanlarda da.

Bilal Yükselten'in yazdığı gibi, hizmet ve neşriyat müesseseleri için gerekli olan yöneticilik, işletmecilik, finans uzmanlığı da bunlar arasında.

Bu itibarla, hizmet alanı olarak hangi birimi seçerse seçsin, bir vakıf için önemli olan, öncelikle Risale-i Nur’da, sonra da istidat ve kabiliyetine göre tercih ettiği hizmet branşında yoğunlaşıp “uzmanlaşmak” ve hayatı boyunca her iki cenahta da derinleşerek son nefesine kadar ihlâs ve istikamet çizgisinde, bu cehd üzere sebat etmek.

23.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.05.2010) - Kerimov’la nereye?

  (21.05.2010) - MGSB değişecek mi?

  (20.05.2010) - CHP iflâh olur mu?

  (19.05.2010) - İşte Nur nesli

  (18.05.2010) - Paket ve referandum

  (16.05.2010) - Gençlere çağrı

  (15.05.2010) - Siyasette de demokrasi

  (14.05.2010) - Cemaat ve siyaset

  (13.05.2010) - Komplolar ve ibret

  (12.05.2010) - Komplo siyaseti


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.