21 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ahmet BATTAL

Hakimler kimi temsil eder?


A+ | A-

Biliyorum bazı yazılarım zor okunuyor. Ama bunun tek sorumlusu bendeniz değilim. Birincisi, sayfa editörleri gazetenizde az sayfaya çok harf sığdırmaya çalışıyor. Harflerimi incelttikçe inceltiyor. İkincisi de yazdığım konular zor konular. Bahtımıza düşen bu.

Geçen hafta Yeni Asya’da okudunuz. “Başsavcıdan tuhaf açıklama” başlıklı habere göre, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “Yargıçlar olarak hukuk devletini ve yargıçların bağımsızlığını anayasa değişse dahi, yasalar değişse dahi korumak azmindeyiz” demiş. Yani aslında “Meclisin kanunu hukuka aykırı olursa buna direniriz” mânâsına gelecek bir söz bu.

Sayın Başsavcı, üstelik kendisinin denetimi ve koruması altında yürüyen partiler demokrasisinden ortaya çıkan demokratik bir Meclisin “yanlış yapma ihtimali”ni aklına getiriyor. Yetmiyor, bunu sorguluyor. Bir basamak daha çıkıp, bunu öngörüyor. Ardından, bu ihtimali ciddîye alıyor. Giderek, bundan endişe ediyor. Ve nihayet, bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde o kanuna uymayacağını açıklıyor.

Peki, bir kanunun yanlış olduğunu kim neye göre bilecek? Cevap aslında gayet basit; kural koyma yetkisine sahip olan, onu değiştirme yetkisine de, istisnalarını belirleme yetkisine de sahiptir.

O halde, yaptığı kanunun yanlış olduğunu, yine, ancak ve sadece, kanunu yapmış olan o Meclis bilir ve böyle bildiği zaman da gereğini yapar, yani kanunu değiştirir. Değiştirdiği zaman da herkes bilmiş olur ki “Önceki değil şimdiki doğru” ya da “Şimdiki öncekinden daha doğru.” Kısacası, Meclisin hatasını sadece Meclis düzeltir.

İşte mesele burada.

Bugünlerde Meclis, halkın da açık desteğiyle, çıt pıt da olsa, başkalarının antidemokratik yöntemle yaptığı kanunları değiştirmeye çalışıyor. Bazı başkaları da, yine antidemokratik yöntemden giderek, güya “hukuku kanunlardan koruyor”muş gibi yapıp, demokrasimizi Meclisimizden korumaya kalkışıyor.

Bunda belki de, değişiklikleri “devrim” diye niteleyen Meclis çoğunluğunun da kabahati var. Ortada “devrim” niteliğinde pek bir değişiklik yok, ama Meclistekiler ısrarla “Biz devrim yapıyoruz” dedikçe, başka birilerinin de devrimci damarları depreşiyor.

Başsavcının gerekçesi ise daha farklı, diyor ki: “Çünkü yargı organı halkın temsilcisidir. Halkı temsilen bu görevini yapmaktadır. Halkımız müsterih olsun. Biz, hukuk devletini gerçekleştireceğiz. Yargıçların bağımsız ve tarafsız olmasını da sağlayacağız.”

Mahkemelerin, “devlet” adına değil, doğrudan doğruya, devleti oluşturan halk (millet) adına karar vermesi, adalet ve hak namına hüküm verme mecburiyetine uygun sayılabilir. Zira bütün hukukun sahibi olan Hakkı ve kendi hakkını bilenlerden oluşan bir halka vekâleten verilen her karar, hakka ve dolayısıyla Hakka istinaden verilmiş olur, hakça olur.

Ama problem şudur: Yargıçlar halk adına kural koymaz, halk adına kuralı demokratik Meclisler koyar, yargıçlar da buna uyarak karar verir ve infaz eder. Aksi halde insanlık tarihi iki bin yıl geriye, adına jüristokrasi denilen yargıçlar diktatörlüğüne gider. (Halkın ve hatta Hakkın adını kullananların diktatörlüğünü bu dünya fazlasıyla gördü ama şükür ki—en azından henüz—“halk diktatörlüğü” denilebilecek bir diktatörlük görülmedi).

Öte yandan Başsavcının ikinci cümlesindeki “biz”in ne mânâya geldiği ayrıca tartışılır. Zira, başta naklettiğim ilk cümledeki “biz” yargıçlar mânâsında iken, devamında “biz, yargıçların … olmasını da sağlayacağız” denildiğine göre, bu cümledeki “biz” herhalde “hakimler” değildir.

En iyimser ihtimal “Yargıtay Başsavcılığı” makamının kastediliyor olmasıdır. O zaman da, sağlanacak sonucun kimlerle birlikte, hangi yetki ve görevle, hangi yöntem ve araçlarla sağlanacağını anlamamız lazım. Tâ ki bizim adımıza hareket ettiğini söyleyenleri denetleyebilelim.

21.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.09.2010) - Cumhurbaşkanının kaç yılı kaldı?

  (14.09.2010) - Emir basamaklarının zirvesi

  (03.08.2010) - Dokunulmazlıklar ve dokundurmalar

  (29.07.2010) - Bankalar ve güven

  (27.07.2010) - Anayasa Mahkemesi, Senato ve Meclis

  (22.07.2010) - Meslek birlikleri ne işe yarar?

  (13.07.2010) - Gazete kardeşten ders ve mahiyeti

  (08.07.2010) - Hesap ve muhasebe

  (06.07.2010) - Fikir açıklama hürriyeti ve sınırları

  (01.07.2010) - Ortak dinî değerler marka olamaz


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.