21 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ahmet DURSUN

Adam olacak çocuk


A+ | A-

“Yaşasın, okullu oldum!” diye seviniyordum ki, tıkış pıkış bir sınıfta üçerli dörderli sıraları doldurunca hevesim kursağımda kaldı. “Hey özgürlük” diye öyle bir bağıracaktım ki, mahalle baskısına rahmet okutan öğretmen baskısını görünce dilim tutuldu.

Bizimkiler benden çok seviniyorlar. Okuyup ‘adam’ olacakmışım. Etrafıma bakınca bunun pek de önemli olmadığını düşünmeye başladım. Gördüğüm bütün adamlar sürünüyor. Artık bunu isteyip istemediğimden pek emin değilim; ama mecburen büyüyoruz işte. Hayat ne getirir, hep beraber göreceğiz.

Babama geçenlerde “Kaç yıl sürecek bu macera?” diye ciddî ciddî sordum. O da ciddî ciddî cevaplandırdı. Aslında eğitim hayat boyu süren bir süreçmiş. Okul bunun en önemli ayağı imiş. İyi bir gelecek için bunu iyi değerlendirmek lâzımmış. İlköğretimin ilk beş yılı çok çok önemliymiş. Burada okuma yazma öğrenip eğitimin temelleri atılacakmış. Eğer okul yeterli olmazsa babam beni dersaneye de gönderebilirmiş. Temellerin sağlam atılması lazımmış. Sonraki üç yılda göstereceğim başarı benim hangi liseye gideceğimi belirleyecekmiş. Ben şanslıymışım. SBS denilen sınav kaldırılmış… Sadece 8. sınıfta bir sınava girecekmişim. Ama burası Türkiye’ymiş, her an her şey değişebilirmiş. Ben bunları kafaya takmadan her durum için hazırlıklı olmalıymışım. Benim işim çalışmakmış. Ne demiş büyüklerimiz: “Çalışmak, çalışmak, çalışmak…” (Parantez içinde, ben “para para para” lafını daha çok seviyorum; babam duymasın ha!) Dolayısıyla hangi sınav olursa olsun kazanmalıymışım. İyi bir liseye gitmek demek üniversiteyi kazanmanın yarısı demekmiş. Kendi kendime “Sekiz yıl canım, ne olacak sıkarız dişimizi biraz” dedim; ama öyle değilmiş. Dört yıllık lise zurnanın zırt dediği yermiş. “Liseye iyi asılmalısın” dedi babam. “Ne olacak canım, altı üstü dört yıl, sonra rahat edersin” dedi. Neyse, bizim sıkma işi on iki yıla çıktı. Bu da geçer, dedim kendi kendime. İyi ki dersaneler var canım, babam lisede de dersaneye gönderecekmiş beni. Üniversite için YGS ve LYS denilen sınavlara girmem gerekiyormuş. Ah bir kazansam diye iç geçirirken babam golü atıverdi. Üniversiteyi kazanınca da iş bitmiyormuş. Ne zaman bitecek ben de merak etmeye başladım doğrusu. Babamın zamanında ekmek aslanın ağzında imiş, ama şimdi midesine inmiş. “Ona göre yani” dedi babam. Çok çalışmam lazımmış çoook. Üniversiteyi bitirdiğim zaman başka başka imtihanlar da varmış bir işe girebilmem için. Babam bir sürü saydı… KPSS, ALES, ÜSDS, KPSD… Babam anlatırken terledi, ben dinlerken yaşlandım. Bu kadar iç güç arasında bunlara nasıl vakit ayıracağım diye düşündüm. Babam da ortalığı amma gerdi ha! diye içimden geçirdim; ama ikide bir “her şeyi senin için yapıyoruz, eşek gibi çalışıyoruz” diyen adamcağızı da teselli etmeden duramadım.

“Takma kafana baba, hallederiz” dedim. “Sen haber filan izlemiyorsun her halde. Saat şeklindeki telefonlar, bleutootlu kalemler, mini kulaklıklar…. Gençlik Amerikan ajanları gibi. Sınavları kazanmak için öyle fazla gerilmeye gerek yok. Bir tuşla bütün sorular cevaplarıyla önüne geliyor. Bizim zamanımıza kadar daha ne teknikler çıkaar... Hallederiz” dedim. Bön bön bakışından ikna olmadığını anladım. Hemen B planımı açıkladım. “Olmadı popçu, ya da topçu olurum” dedim. “Ya da boyum uzun olursa basketçi olurum; sen beni iyi besle yeter ki, görmedin mi Hidayet’i yirmi sekiz milyonu nasıl kaptı Başbakan’dan.” Biraz gülümsedi babam. “Tabii sıcak parayı görünce nasıl vidaları gevşetiverdin değil mi?” diye takılayım dedim, “sen nerden öğreniyorsun bu lakırdıları demez mi?” O zaman ben de C planıma geçtim. “Baba Polat Alemdar’la filan hiç tanışıklığın yok mu?” diye sordum. Öyle birinin yanına kapağı atabilirsem hayatım kurtulur. Para, güç, şöhret, fiyaka… “Olmazsa D planım da hazır” dedim. “Politikacı olursam en kral ben olurum” dedim. “Artık havuzlu villaların tapusunu da mecburen senin üzerine yaptırırız” deyince babam kahkahayı basıverdi. Gülersin tabiî villa sözünü alınca. Söz konusu villaysa adamlık hikâye tabiî.

Neyse… Böylece okula başladık. Bir okula bakıyorum, bir etrafa… Okulun bahçesinde kadınlar Fatmagül’ün muhabbetini yaparken erkekler de Fener-Beşiktaş derbisini tartışıyor. Bu okumak işi pek aklıma yatmadı ya! Sonumuz Allah Kerim.

21.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.09.2010) - Demokrat olma halleri

  (25.08.2010) - Bir Robinho kaç Pakistanlı eder?

  (19.08.2010) - Futbolcular ve memurlar

  (17.08.2010) - Her gün Ramazan olsa

  (12.08.2010) - Aşk ve Ramazan

  (05.08.2010) - Adaleti beklerken

  (03.08.2010) - Sokağa atacak kaç çocuğumuz var

  (29.07.2010) - ÖSYM ya da Öyle Salaklıklar Yaptım ki Merkezi

  (22.07.2010) - Sevebilseydik

  (20.07.2010) - İtidâle davet


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.