Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zeynep GÜVENÇ

Dejenerasyon



Dünyanın süper gücü diye bilinen Amerika hakkında ne çok hikâyeler dinledik. Orada her şey mükemmel işliyor, hiçbir kusur yok. Sağlıktan ekonomiye, sosyal hayattan siyasete her şey yolunda. Ne yapıp edip oraya kapak atmak lâzım. Türkiye çok geride kalmış öyle ya... Nedense her konuda kendimizi yere batırıp sözde “muhteşem Amerika”yı göklere çıkartıyoruz. “Ya hep, ya hiç” diye düşünen bir millet olarak mübalâğa san'atında elimize su dökülemez.

Hangi kangrenleşmiş sorun daha elzem bilemiyorum fakat Amerika’daki sosyal hayatın içler acısı hali bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çok daha trajik. Türkiye’nin Tv programlarında (özellikle bayanlara özel hazırlanan ve içi boş) aile kavramının eritilip yok edilmek istendiği çok açık. Fakat Amerika’nın fazlasıyla izleyici potansiyeline sahip olduğu bir programda “aile” olmak için ne büyük çabalar sarf edildiğini görüyoruz. Çocuklarını terk eden babalar, sürekli DNA testine ihtiyaç duyan anneler, babasını tanımayan banka çocukları ve acı. Bunun yanında aynı Amerika’da Tv izlerken sürekli kanal geçmek zorunda kalmıyorsunuz (ahlâka mugayir programlar yüzünden). Bu durum maalesef ki Türkiye için geçerli.

“Birlikte yaşamak” kavramının artık çok normal karşılandığı bir ülkede yaşıyoruz. “Bir günaha alışmak”tan daha büyük nasıl bir acı olabilir ki? (Başını açarak okumak zorunda kalan kızlarımız vicdanî rahatsızlığı ne kadar yaşıyorlar? Bunu bizzat yaşamış birisi olarak söylüyorum—hangimiz o acıyı her saniye iliklerimizde hissettik? Hiçbirimiz. Gün geldi alıştık ve değiştik.) Hiçbir acı, ilk karşılandığı gibi kalmaz, eğer bu değişim olmazsa yaşanmaz diyebilirsiniz, ancak mânevî değerlerimizdeki en ufak (olumsuz) bir değişimin kaos teoremindeki (kelebek etkisi) zincirleme halkayı oluşturacağını ve bir başka mecrada da aynı “umursamazlığı” yaşayacağımızı unutmamalıyız. Sebepler bağlamında cüz'î iradenin hakkını teslim etmek gerekir. Beynimizi yanlış kodlama lüksüne sahip değiliz.

Sürü psikolojisinden kurtulmak, herkesin yaptığını doğru sanmamak, sessiz çığlıkla da olsa tepki vermek durumundayız. Bu dejenerasyona daha ne kadar seyirci kalınabilir ki?

“Ya insanlara iyilikleri emredip onları kötülüklerden uzaklaştırırsınız (emr-i bi’l-ma’ruf, nehy-i ani’l-münker) ya da Allah sizin başınıza en şerlilerinizi musallat eder; sonra da ne büyüklerinize saygı gösterilir, ne de küçüklerinize merhamet edilir. O zaman en hayırlılarınız duâ eder de kabul edilmez; istiğfar edersiniz de mağfiret olunmazsınız; yardım istersiniz ama size yardım da edilmez.” (Hadis-i Şerif)

Amerika’da bir teknik okulun kıyafet kuralları: Kesinlikle mini etek, askılı buluz giymek yasak. Eğer illâ ki giyecekseniz, üstüne ceket giyin ve eğer ceketinizi çıkartacaksanız, sizi eve göndeririz haberiniz olsun. Buna inanabiliyor musunuz? Tersine dünya, Müslüman olmayan bir ülkenin herhangi bir okulunda alınan kararlar bunlar.

Amerikalılaşmayı matah bir şey sananlara bu sözüm. Onlar açılıp saçılmayı çağdaş bulmuyorlar. Tam aksine en açık kıyafetlerle dolaşan zenciler, Amerika’da hâlâ 3. sınıf vatandaş olarak tanınıyorlar.

İdolümüzün kim olduğuna karar verelim, biz kime ya da kimlere benzemeye çalışıyoruz?

Sürekli hatırlamaya ihtiyaç duyduğumuz bir âyet var: “Aklınızı kullanın.”

05.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.01.2007) - Bayram mı, yılbaşı mı?

  (25.12.2006) - “Baby shower” ve “potluck”

  (18.12.2006) - Dizi dizi diziler

  (11.12.2006) - Sağlık çilesi

  (04.12.2006) - Çatısız evler, taş yürekler

  (27.11.2006) - Şükran günü, ‘kara Cuma’ ve tatil

  (20.11.2006) - Başka bakabilmek

  (13.11.2006) - Biz dünyanın neresine kaçalım?

  (06.11.2006) - Kutlay için bir şeyler yapalım

  (30.10.2006) - Anlamak bir meziyettir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004