Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Zekât soruları



Mevlüt Çetin: “Annem geçen yıl miras yolu ile 10 milyar TL (Nisan-Mayıs aylarında) aldı. Muhafazası için bana verdiler, ben de kendi izinleri dâhilinde 5 milyarını borç aldım ve şu an her ay ödemekteyim. Paranın kalan kısmı bir finans kurumunda şu an 5200 YTL olarak duruyor ve her ay katlıyor. Benim sorum şu: Annemler maddî açıdan bize (kardeşlerim ve bana) muhtaçlar hiçbir gelirleri yok. Ben bu paradan nasıl zekât vereceğim? Selâm ve duâ ile...”

Allah bütün Müslümanlara doğru parayı, doğru yerlerde sarf etmeyi nasip eylesin. Paranın gelmesinden çok bizim sarfımız önemli. Çünkü sorumluluk çetin. Hesap çetin. Mükafât ise büyük. Meselâ on milyarın zekâtını versek, geri kalanı da israf etmeksizin doğru yerlerde harcasak, on milyar ahirette binlerce defa katlanır.

On milyara zekât düşer. Onların bakımını sizin üstlenmiş olmanız veya bu paranın yarısını borç almış olmanız durumu değiştirmez. Artışa bırakılan on milyarın kırkta bir hesabıyla (yüzde iki buçuk) yıllık zekâtı 250 YTL olur. Bunu bir defada verebileceğiniz gibi, aylara bölüp vermeniz de mümkün. Allah kabul etsin. Amin.

***

Bir okuyucu: “Sizi bir kaç sorum için rahatsız ediyorum. İnşallah bana yardımcı olabilirsiniz. 1) Zekât miktarı konusu: Ben 2003 yılı Mayıs ayında dinen zengin oldum. Ancak şu güne kadar zekât veremedim. Maaşlı çalışan biriyim. Her ay 2003’ten beri 2.000 YTL alan bir olarak, harcamam ise yok denecek kadar az (ayda 300 diyebiliriz). Ne kadar zekât vermeliyim? 2) Zekâtı ağabeyime verebilir miyim? Ağabeyim ayda 400 YTL alıyor, 2 bebeği var, yani durumu çok iyi değil. Evleri sıcak, zekât olarak ona klima alabilir miyim? Kulağından sorunu var, İstanbul’da bir ihtimal çözülebilir ancak 600 YTL lâzım, onu verip zekâttan sayabilir miyim? 3) Faizsiz çalışan bankacılıkta yatırım hesabım var. Bu bankalar gerçekten faizsiz mi? Çünkü hep kâr veriyorlar. Yoksa faizin ismini değiştirip kâr ortaklığı mı diyorlar? 4) Bundan önceki hayatımda miktarı belirsiz bir oranda (yaklaşık olarak biliyorum ama net değilim ) faiz karıştı parama. Nereye verebilirim bu parayı? Hayırlı günler Allah razı olsun.”

1- Allah sizi ve bütün Müslümanları dünyada ve ahirette zengin kılsın. Âmin. 2003 yılı Mayıs ayından 2006 Mayıs ayına kadar üç yıl veya 36 ay geçmiş. Aylık kazancınızı 36 ay ile çarpın. Aylık harcamalarınızı çıkarın. Çıkan rakamın kırkta birini (yüzde iki buçuğunu) bulun. Vermeniz gereken zekâtı bulmuş olursunuz. Bu miktarı elinizden bir çıkarın. Çünkü bu geçmiş zekât borcunuz.

Bundan böyle de ya yıl bitince o yılın zekâtını, ya da yıl bitmeden aylık aldıkça o aya düşen miktarı hemen zekât olarak elinizden çıkarabilirsiniz. Böylece zekât borcunuzu birikmeden ve zorlaştırmadan kolaylıkla vermeniz mümkün olur.

2- Zekâtınızı ağabeyinize verebilirsiniz. Para olarak verip, onu ihtiyaçlarına harcamakta serbest bıraksanız daha sağlıklı olur.

3- Hesabınız olan bankanın faiz mi, yoksa kâr mı verdiğini ilgili bankanın halkla ilişkiler veya ilgili birimleri cevap verebilirler sanırım.

4- Yaklaşık olarak bildiğiniz miktarı doğrudan toplum ve kamu menfaatine hizmet veren bir derneğe veya kuruluşa makbuz karşılığında hibe edebilirsiniz. Çünkü böylece toplumun parası topluma dönmüş olur.

***

İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Şeytan melek midir, yoksa cin midir?”

Şeytan cinlerdendir. Şu âyet bunu bildiriyor: “İblis cinlerdendi.”1

Dipnot: 1- Kehf Sûresi: 50

05.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.01.2007) - Dünya ve ahiret dostlukları ayırmaz

  (06.01.2007) - Kölelik ve İslâmiyet

  (05.01.2007) - Kerahet vakitleri ve mükellefiyet yaşı

  (04.01.2007) - Bir iyiliğe bin sevabın hikmeti- 2

  (03.01.2007) - Bir iyiliğe bin sevabın hikmeti- 1

  (02.01.2007) - Namaz borçlarımız

  (01.01.2007) - Kurban ve En’âm: Yeryüzüne indirilen nimet yumakları

  (31.12.2006) - Kurban Bayramınız mübarek olsun!

  (30.12.2006) - Arafat'ta gözyaşları

  (29.12.2006) - Nebe Sûresi’nin fazileti

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004