Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

MÜSİAD'dan doğu paketi

Erzurum’da 2-4 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen MÜSİAD Genel İdare Kurulunun ardından açıklanan sonuç bildirisinde, Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin bölgelerarası gelişmişlik farkı olduğuna dikkat çekilirken, ortak akla yönelik işbirliği yapılarak “bölgesel kalkınma planlarının oluşturulması” gerektiği kaydedildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Genel Merkez yönetimi ve şube başkanlarının Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katılımıyla 2-4 Haziran tarihlerinde, Erzurum’da yaptıkları GİK toplantısından sonra yayınladıkları sonuç bildirisinde, Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin bölgelerarası gelişmişlik farkı olduğuna dikkat çekilerek, ortak akla yönelik işbirliği yapılarak “bölgesel kalkınma planlarının oluşturulması” gerektiği vurgulandı. Sonuç Bildirisi’nde şu görüşlere yer verildi:

BÖLGELERARASI GELİŞMİŞLİK UÇURUMUNA SON

Coğrafi yapının elverişsizliği, iklimin sertliği, talep düzeyi yüksek iç ve dış pazarlara uzaklık, kırsal yerleşim birimlerinin çokluğu ve dağınıklığından kaynaklanan Doğu Anadolu bölgesinin sosyo ekonomik geri kalmışlığı hem Erzurum’u hem de bölge illerini göçle karşı karşıya bırakmaktadır. Göç olgusu bir yandan pazarın daralmasına, mevcut yatırımların atıl kalmasına yolaçarken diğer yandan toplumsal refah dağılımını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanmalı, ekonomik politikalar bölgelerin sorunlarına yönelik olarak yeniden şekillendirilmelidir.

“YERİNDE İŞ - YERİNDE AŞ”

Bölgede sermaye yetersizliği sebebiyle bireysel teşebbüslerden ziyade güç birliğine dayalı ortaklıkların oluşturulması hem ülke hem bölge ekonomisi için şarttır. Böylece hem atıl yatırımlar ekonomiye kazandırılacak hem de gereksiz yatırımların önüne geçilecektir. Bu amaçla yerinde iş, yerinde aş sağlayacak özel yatırımların ve güçbirlikleri teşvik edilmeli ve yatırımların yarım kalmaması için bürokratik mevzuattan kaynaklanan zorlukların aşılmasında her türlü kolaylık gösterilmelidir. Ayrıca her köy bir işletme gibi düşünülerek yeniden ele alınmalı ve köylerin ekonomiye katkısı artırılmalıdır.

KALKINMANIN 3. SACAYAĞI TURİZM

Tarım ve hayvancılıkla beraber Erzurum’un kalkınmasının üçüncü sacayağı turizmdir. Tarihî ve kültürel zenginliklerinin yanında kış sporları için eşsiz özellikler barındıran Erzurum’da turizm sektörünün istihdam oluşturucu boyutta katma değer üretebilmesi, turizm olgusunun ancak, yılın 12 ayına yayılması ve çeşitlendirilmesiyle mümkündür. Tarih, kültür, doğa, termal, botanik turizmi açısından zengin kaynaklara sahip olunan Erzurum, yeni havaalanına kavuşması ve ildeki otellerin artmasıyla kış olimpiyatları ve kongre turizmi için de bulunmaz bir konuma kavuşmuştur. Bu sebeple 4-5 ay boyunca yolları kapatan, külfet olan karın, yeni turizm yatırımları ile bir nimete dönüştürülebilmesi ve istihdam sağlayabilmesi amacıyla yeni tesis kuracak yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi yeni kararların alınması hayati önemi haizdir. Büyümenin anahtarı hayvancılıkta Tarih boyunca en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzurum’da bugün, maalesef hayvan varlığı sayısı her geçen gün azalmaktadır. Buna karşın Erzurum Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını tek başına karşılama potansiyeline sahip tek ilimizdir. İlde ve bölgede büyümenin ve göçü önlemenin yolunun hayvancılıktan geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle bölgesel özellikler dikkate alınarak hayvancılığa yönelik özel bir teşvik sistemi uygulanmalı, destekleme politikalarında da işletme ölçeklerini büyütmek ve verimlilik artışı esas alınmalı, kaçakçılık mutlaka önlenmeli, et ve süt üretimine prim verilerek kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınmalı ve desteğin kendi kendini finanse ederek bütçeye asgari yük getirmesi sağlanmalı.

Faruk ÇAKIR / İSTANBUL

06.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  MÜSİAD'dan doğu paketi

  SSK'lılar açlık sınırının altında

  OPEC başkanından uluslar arası çağrı

  Enflasyon hedefinde değişiklik yok

  BTC’de ilk tanker doldu

  IMF uzmanları Ankara’da

  Tarım Bakanlığı eksper yetiştirecek

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004