Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Bu kafayla çetelerden kurtulamayız

Önce şunu belirtelim: Hukuk dışı kurulan bütün teşkilatlar gayrimeşrudur. Hukuk dışı faaliyette bulunan örgütlerin bir devlet kuruluşu içinde bulunmaları, onlara meşruiyet kazandırmaz.

Bu çerçeveden bakılınca, istihbarat birimlerinin iç politikaya dönük faaliyetleri, mafya ile birlikte gerçekleştirilen operasyonlar, silahlı kuvvetler ve güvenlik kuvvetleri içindeki antidemokratik örgütlenmeler, hukuk ve meşruiyet sınırının dışında kalır. Meselâ, 28 Şubat’ta TSK içerisinde çöreklenmiş olan illegal ‘Batı Çalışma Grubu’nun faaliyetleri de, varlığı uzun süre inkâr edilen JİTEM’in eylemleri de, hâlen Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yapılan fişlemeler de hukuka aykırı ve gayrimeşrudur.

İllegal örgütlenmelerin saiki de onları meşru hâle getirmez. Vatanı kurtarmak, devrimleri tamamlamak, ülkeyi tehlikelerden korumak gibi olumlu saikler, bunun için çete kurup eylem yapanları mazur göstermez.

Hukuk dışı, illegal örgütlenmeleri yapanların politik ve ideolojik mensubiyeti de onlara farklı davranılmasını gerektirmez. Bu açıdan, Marksist, Kürtçü, dinci, ulusalcı eylemlerin birbirinden farkı yoktur.

Nihayet, bir demokratik hukuk devletinde, hukuk dışı bir örgütlenme ve eylem karşısında herkes aynı tepkiyi göstermek zorundadır.

***

Halbuki son dönemde ortaya çıkan olaylar, illegal örgütlenmeler ve eylemler konusunda her kafadan bir ses çıktığını, politikacıların olayları kendi menfaatleri açısından ele aldığını ve ‘ocakçılık’ anlayışının devam ettiğini göstermektedir.

Şu son ‘Atabeyler Çetesi’ olayındaki tutarsızlıkları bir düşünelim. Bir kısmı muvazzaf subay ve astsubay olan ve geri kalanı emekli askerlerden meydana gelen çete, ordu malı patlayıcılarla ve birtakım eylem planlarıyla yakalanıyor. Sanıklar gözaltına alındıktan sonra birileri olayı basına bildiriyor. Daha sonra yakalanan muvazzaflar TSK’ya teslim ediliyor.

Olan biteni üç gün sessizce seyreden Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı açıklamada Emniyet Müdürlüğü’ne olayı basından öğrendik diye sitem ettikten sonra, sanıkların ‘Askerî malzemeyi gizlemek ve zimmetine geçirmek’ suçundan tutuklandığını belirtiyor. Dikkat edilirse, daha ağır cezayı gerektiren ‘hırsızlık suçu’ dahi söz konusu edilmemiştir. Hele, ‘çete kurmak, eylem planlamak’ gibi suçlardan hiç bahsedilmemektedir. Yani, sanki adamın birini elinde tabancayla cinayet işleyecekken yakalıyorsunuz ama sadece ruhsatsız silah taşıdığı için tutukluyorsunuz.

Bu durumda, Emniyet görevlileri -pek de öyle olduğunu sanmıyoruz ama- olayın örtbas edileceğinden korkarak sanıkları geç göndermiş ise bir bakıma haklı sayılmazlar mı?

Bir de, bazı Emniyet mensuplarının çetenin varlığından önceden haberdar olduğunu ve özellikle yakalama zamanını ayarladıkları iddiası var. Önceden haberdar olma iddiası doğruysa, bunun mantıklı tek izahı, askerden çekinmekten başka bir şey olamaz. Hele Van Savcısı’nın ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı’nın başına gelenlerden sonra...

Ya, bir CHP milletvekilinin, TSK’yı çetelerle ilişkilendirmek isteyenler hakkında soru önergesi vermesine ne demeli?!.

***

Biz bu kafayla çetelerden kurtulamayız. ‘Senin çetecin, teröristin kötü, benimkisi iyi’ diyerek bir yere varamayız.

Örgüt, çete, illegal faaliyet ve terör olaylarından kurtulmak istiyorsak; iktidarı ve muhalefetiyle bütün siyasîler; TSK, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bütün devlet kuruluşları ve hukuk mercileri bir araya gelerek hukuk dışı ve gayrimeşru bütün örgütlerin üzerine aynı şekilde gitmek zorundadırlar.

Aksi takdirde, hem bu olaylar çözümsüz kalır, hem toplumun huzuru ve ekonominin istikrarı bozulur, hem de gözümüz gibi sakınmamız gereken ordumuz yıpratılmış olur.

Radikal, 6.6.2006

Hasan Celal GÜZEL

07.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Biz ve Batı

  Lâfla AB gemisi yürümüyor

  Bu kafayla çetelerden kurtulamayız

  Gariplikler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004