Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ticaret Kanunu değişiyor

Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Buna uymayanlara, para cezası verilecek.

TBMM Adalet Alt Komisyonu, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarında sona geldi. AKP Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü’nün başkanlığında yapılan toplantılarda, tasarının, “taşıma işleri”, “deniz ticareti” ve “sigorta hukuku” bölümleri üzerindeki görüşmeleri tamamlayan Alt Komisyon, gelecek hafta çalışmalarını bitirecek. Tasarının, “taşıma işleri” bölümünde, Karayollarında Eşya Taşınmasına İlişkin Milletlerarası Sözleşme (CMR) hükümleri doğrultusunda düzenleme yapılarak, özellikle yurtiçinde eşya taşınması konusunda önemli yenilikler getirildi.

Buna göre, tehlikeli eşya taşınacaksa, gönderen, taşıyıcıya açık ve anlaşılır bir içerikte ve yazılı şekilde tehlikenin türü ve gerekiyorsa alınması gereken önlemler konusunda zamanında bildirimde bulunacak. Kabul edilen maddelere göre, ev ve büro eşyalarının taşınmasında da önemli yenilikler getirildi. Taşıyıcının yükümlülükleri, mobilyalarının sökülmesi ve kurulması ile eşyanın yüklenip boşaltılmasını da kapsayacak.

ŞEHİRLERARASI YOLCULUKLARDA

LAHMACUN YENİLMEYECEK

Yolcuya, kurallara uyma zorunluluğu getirilirken, firmalara hizmetten doğan kusurları için sorumluluk yüklenen tasarıya göre, sefer herhangi bir sebeple yapılamamış, hareket yolcudan katlanması istenemeyecek bir süre gecikirse, yolcu sözleşmeden cayıp, ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek. Tasarıdaki yolcu hakları ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlere göre, şehirlerarası toplu taşım araçlarında başkalarını rahatsız eden yiyecekler tüketilemeyecek.

Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Buna uymayanlara, para cezası verilecek.

Bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, bilette gösterilen araç yerine onunla aynı düzeyde olmayan başka bir aracın sefere konulması, aracın belli saatten önce hareketi sebebiyle yolcunun yetişememesi, araçta ilk yardım malzemelerinin ve ilaçlarının bulundurulmaması nedenleriyle de sorumlu olacak, herhangi bir zarar ispat edilmese bile taşıyıcı, bilet parasının 3 katı tazminat ödeyecek.

“SORUMLULUK SİGORTALARI”

İLK KEZ TÜRK HUKUKUNDA

Taşıyan, yolcunun gemi kazası yüzünden ölmesi veya yaralanmasından doğan zarardan sorumlu olacak. Zorunlu sigorta yapılacak. Buna göre, 12 kişiden fazla yolcu taşımak için ruhsat alanlar, yolcuların ölümünden veya yaralanmasından doğabilecek sorumluluklarına karşı güvence teşkil etmek üzere sigorta yaptırmakla yükümlü olacak.

Tasarıda İskenderun’da “Ulla” gemisinin sebep olduğu olayların önlenmesine yönelik düzenleme yapıldı. Buna göre, gemi veya içindeki eşya; insan ve çevre güvenliği açısından tehlike gösterirse, icra müdürü veya liman başkanı, ihtiyaten veya icra yoluyla haczedilmiş olan Türk veya yabancı bayraklı geminin vaktinden önce satılması için mahkemeye başvurabilecek.

Sigorta hukuku alanında yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişilerin düzenleyeceği sözleşmelerle ilgili olarak, “sorumluluk sigortaları” kavramı, Türk hukukuna ilk defa girdi. Sigortalının sözleşmeyi sona erdirme süresi, 3 yıldan 1 yıla indirildi.

/ ANKARA

12.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ticaret Kanunu değişiyor

  Konutta endişe artıyor

  Bolu Dağı tüneli Aralık’ta açılacak

  Doğalgaz depolama projesinde ihale 19 Haziran’da

  İnşatçılar maliyette anlaşamadı

  LPG’de denetimler başlıyor

  Kalkınma ajansları kurulacak

  Irak fuarı yeni kapılar açar

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004