Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İnşatçılar maliyette anlaşamadı

Çimentodaki fiyat artışlarının tartışıldığı inşaat sektöründe, taraflar, girdi maliyetleri konusunda da farklı rakamlar telâffuz ediyor.

Çimentonun konutlardaki girdi maliyeti içindeki payı, resmî kaynaklar ve çimentoculara göre yüzde 4, Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) göre yüzde 6,5, müteahhitlere göre ise yüzde 8-10 düzeyinde.

Bu rakamların ortalama veri olduğu, net bir rakam söylemenin mümkün olmadığını dile getiren taraflar, girdi maliyetlerinin, toplam maliyet içindeki payının, proje yapısı, bina tipi ve yerleşim bölgesinin özelliklerine göre değiştiğini belirttiler. Müteahhitler, aynı yüzölçüme sahip lüks ve ortalama iki konutun, toplam maliyet içinde çimento payının farklılık gösterdiğine de dikkati çektiler.

TOKİ yetkilileri, yapıları, tünel kalıp yöntemiyle inşa ettikleri için daha fazla beton kullandıklarını ifade ederek, betonun toplam maliyet içindeki payının yüzde 13, demirin yüzde 17, çimentonun yüzde 6,5 olduğunu bildirdiler. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kullandığı dağılıma göre de bina inşasında işçilik maliyetinin yüzde 30,9, tesisat malzemelerinin 15,6, makinelerin 1,2 payı bulunuyor. Çimentonun da aralarında yer aldığı genel inşaat malzemeleri de toplam maliyetin yüzde 52,3’ünü oluşturuyor.

/ ANKARA

12.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ticaret Kanunu değişiyor

  Konutta endişe artıyor

  Bolu Dağı tüneli Aralık’ta açılacak

  Doğalgaz depolama projesinde ihale 19 Haziran’da

  İnşatçılar maliyette anlaşamadı

  LPG’de denetimler başlıyor

  Kalkınma ajansları kurulacak

  Irak fuarı yeni kapılar açar

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004