Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Guantanamo’da intihar skandalı

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesindeki habere göre, Amerikan deniz piyadesi Robert Durand, ‘’Tutuklulardan biri, yatağını, hala uyuyormuş izlenimini verecek şekle getirmiş ve tavana kurutmak için astığı çarşafın arkasında intihar etmiş. Diğer ikisi de boyunlarını düğümlediklerini gardiyanlardan gizlemeye çalışmış’’ dedi.

Guantanamo’daki düzenlemeye göre, askeri gardiyanların her iki dakikada bir tutukluları kontrol ettiği hatırlatılan haberde, intihar olayından sonra, tutukluların nasıl bu kontrolden kurtulup intihar edebildikleri ve gardiyanların denetime rağmen cesetleri sebep bu kadar geç bulduğu konularının gündeme geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı, intihar eden iki Suudi Arabistanlı tutsağın Mani Şaman Türki El Habardi El Uteybi ve Yaser Telal El Zehrani olduğunu bildirdi. İntihar eden diğer kişinin adının Ali Abdullah Ahmed olduğu belirtilen açıklamada, bu kişinin milliyetine ilişkin bilgi verilmemişti, ancak Amerikan ordusu daha önce Guantanamo’da iki Suudi ve bir Yemenlinin intihar ettiğini açıklamıştı.

DERHAL KAPATILSIN

İsveç, ABD’nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo Körfezi’ndeki tutukevi kampındaki 3 kişinin intiharının, burasının kapatılması, zanlıların yargı önüne çıkarılmaları ya da serbest bırakılmaları gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Jan Eliasson, Guantanamo’daki ölümleri trajik bir gelişme olarak niteleyerek, olayın Guantanamo tutsaklarının yargı önüne çıkarılmaları ya da serbest kalmalarına izin verilmesinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Eliasson, ABD’nin yüzlerce terör zanlısını haklarında resmî suçlama olmadan ve yargılamadan tuttuğu Guantanamo’daki tesisinin kapatılması gerektiğinin, aynı zamanda AB’nin ortak görüşü olduğunu da belirtti.

ESİRLER: UMUT YOK

Bu arada, daha önce Guantanamo’da tutulan eski 3 İngiliz tutsak da AP ajansına yaptığı açıklamada, Guantanamo’daki umudunu yitirmiş tutsakların, umutsuz olarak gördükleri durumdan kurtulmanın bir yolu olarak kendilerini öldürmeye çalıştıklarını, şehit olma arayışında olmadıklarını söyledi. Guantanamo’dayken dövülmesini protesto etmek için açlık grevi yapan eski tutsak Şefik Rasul (29), ‘’Guantanamo’da umut yok. Günden güne aklınızdan geçen tek şey, nasıl adalete kavuşacağınız ya da nasıl kendinizi öldüreceksiniz. Bu sizi tüketen umutsuzluk, şehit olma düşüncesi değil’’ diye konuştu.

KIZILHAÇ EKİP GÖNDERİYOR

ABD’nin Küba’daki üssü Guantanamo’da bulunan tutukevinde 3 kişinin intihar etmesinin ardından Uluslararası Kızılhaç Örgütü, ekip göndereceğini açıkladı. Kızılhaç sözcüsü Vincent Lusser, ‘’Ekibimiz bu hafta Guantanamo’yu ziyaret edecek’’ dedi ve ziyaretin geçmişte yaptıklarına benzer normal bir prosedür dahilinde yer aldığını, ölüm nedenlerini araştırmak için resmi soruşturmanın söz konusunu olmadığını kaydetti. İntiharlardan Cumartesi günü haberdar edildiklerini ifade eden sözcü, iki Suudi ve bir Yemenlinin ailelerinin olayın intihar olduğuna inanmadığını belirtti.

Lusser, ‘’Ölümlere üzüldük ve Amerikalı yetkililere bu ölümlerden ve Guantanamo’daki tutukluların içinde bulundukları belirsizlikten ciddi kaygı duyduğumuzu ilettik. İnsanların kendilerini neyin beklediğini bilmemeleri daha fazla strese neden oluyor’’ dedi.

/ WASHINGTON

13.06.2006


 

Kosova görüşmeleri bir ay sonra

Birleşmiş Milletler’in (BM) Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari, Kosova’nın nihai statüsünün belirlenmesine yönelik taraflar arası görüşmenin bir ay sonra başlayabileceğini söyledi. Kosova’nın uluslararası Başmüzakerecisi Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari Priştine’de yaptığı açıklamada, Kosova’nın nihaî statüsünü belirleyecek Priştine ile Belgrad arasındaki müzakerelerin Temmuz ayının ikinci yarısında başlamasının beklendiğini belirtti.

Temaslarda bulunmak üzere Priştine’ye gelen BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın özel temsilcisi Başmüzakereci Martti Ahtisaari, Temas Gurubu üye ülkeleri, Avrupa Birliği, NATO ve Çin’in, Kosova konusunda fikir birliği içinde olduklarını açıkladı.

Priştine’de Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ve Kosova Başbakanı Agim Çeku ile ayrı ayrı görüşen Başmüzakereci Martti Ahtisaari, görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamalarda, “Temas Grubu üye ülkeleri, Avrupa Birliği ve NATO tarafından müzakere sürecine güçlü bir destek var. Bu etmenler arasında Kosova konusunda görüş birliğinin varolması son derece sevindiricidir. Müzakerelerin birinci safhası henüz bitmese de müzakere süreci hızla devam ediyor” dedi.

Şimdiye değin Kosova ile Sırbistan heyetleri arasında değişik konularda yapılan müzakerelerin neticelerini yorumlamaktan kaçınan Finlandiyalı diplomat Ahtisaari, şimdiye değin yapılan müzakerelerde, Kosova’da yaşayan azınlıktaki topluluklar için güven ve refah düzeyi kabul edilir şartların oluşturulmasına ağırlık verildiğini hatırlattı.

/ PRİŞTİNE

13.06.2006


 

İsrail halkı açlık grevinde

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, güvenlik kuruluşları ve İsrail Ordusuna, geçen Cuma gününden bu yana artan Kassam füzesi saldırılarına karşı, füze saldırısı kararını verenler dahil, her türlü karşı saldırı hazırlığının yapılması talimatı verdi.

Talimatın, Peretz’in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ve İç Güvenlik Servisi Şin Bet Başkanı Yuval Diskin’in de katıldığı, özel güvenlik toplantısının ardından geldiği bildirildi.

Peretz, toplantıda, Gazze Şeridi’ndeki gruplara karşı yoğun bir askerî operasyon düzenlenmesi yolundaki öneriyi de reddetti.Savunma Bakanı Amir Peretz, Gazze Şeridi sınırında, Kassam füzelerinin hedefindeki İsrail kenti Sderotlular’ca protesto edildi. Sderotlular’ın bakanın evi önünde protesto gösterisi yapmasına polis izin vermeyince, 4 şehir sakini Peretz’in kentdeki evinin önünde açlık grevi başlattı.

/ KUDÜS

13.06.2006


 

İsrail’e 7 füze fırlatıldı

İsrail ordusu, önceki gece boyunca Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına 7 adet Kassam füzesi fırlatıldığını bildirdi.

İsrail askeri sözcüsü, yerel saatle gece yarısından sabah 07.00’ye kadar İsrail’in güneyine 7 Kassam füzesi fırlatıldığını, füzelerin can ya da mal kaybına yol açmadığını söyledi. Söz konusu füzelerin, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırısında, aralarında çocukların da bulunduğu sivilleri öldürmesinden sonra fırlatıldığına dikkat çekiliyor.

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz’in, İsrail ordusunun düzenlemeyi planladığı geniş çaplı hava operasyonunu ertelediği bildirildi. Adlarının açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer, komutanların dün yapılan toplantıda, Gazze’den roket saldırıları düzenleyen Filistinli militanlara yönelik hava saldırılarını artırma önerisinde bulundukları belirtildi. Savunma Bakanı Peretz’in, komutanların bu önerisini, Filistinlilere ‘’saldırıları durdurmaları için bir ya da iki gün zamantanımak amacıyla’’ reddettiği kaydedildi.

/ KUDÜS

13.06.2006


 

Filistin meclisi acilen toplanıyor

Filistin meclisi, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın 26 Temmuz’da düzenleneceğini açıkladığı referandumun meşruiyetini ele almak üzere acil toplantı yapıyor.

Hamas egemenliğindeki meclisin tek gündemli olarak başladığı acil toplantıya, İsrail tarafından Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasında hareket etmeleri yasaklanan milletvekilleri video-konferans aracılığıyla katılıyor. Hamaslı milletvekili Mahmud Sisle, AFP’ye yaptığı açıklamada, ‘’Bu referandumun meşrû olmadığını düşünüyoruz’’ dedi ve referandumdan vazgeçilerek diyalog yapılmasını tercih ettiklerini söyledi.

/ RAMALLAH

13.06.2006


 

Bağdat’ta bombalı saldırı

Irak’ın başşehri Bağdat’ta petrol rafinesine işçi taşıyan otobüse yapılan bombalı saldırıda en az 6 kişi öldü ve 12 kişi ise yaralandı.

Bağdat polisi, saldırının başşehrin güneyi Dora kasabasında meydana geldiğini açıklarken, saldırı El Kaide Irak örgütünün dün yaptığı tehdidinin ardından geldi. El Kaide Irak örgütü, liderleri Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesinin ardından “düşmanı sarsacak” saldırılar yapma tehdidi savurmuştu. Amerikan işgal güçleri ve Iraklı yetkililer, Zerkavi’nin öldürülmesinin ülkedeki güvenliği artıracağını iddia etse de, Irak’ta bombalı saldırılar artış gösteriyor.

/ BAĞDAT

13.06.2006


 

Irak’taki asker sayısı azalacak

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai, Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesinin ardından birçok belge ele geçirdiklerini belirtti.

Muvaffak El Rubai, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ajandalar, telefon numaraları, bilgisayarlar ve bu bilgisayarlarda bulunan veri bankası gibi çok sayıda belge bulduklarını belirtti.

‘’Zerkavi’nin birçok bilgiyi de beraberinde taşıma alışkanlığı olduğunu, bu bağlamda bunun çok yararlı olduğunu’’ belirten El Rubai, bulunan çok sayıdaki bilginin, Zerkavi’ye düzenlenen saldırının hemen ardından düzenlenen birçok operasyon için kullanıldığını söyledi. Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı General George Casey de yaptığı açıklamada, Zerkavi’ye düzenlenen operasyondan sonra birçok operasyon düzenlendiğini belirtmişti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı El Rubai öte yandan, bu yılın sonundan önce Irak’taki çokuluslu güç bünyesindeki asker sayısının muhtemelen 100 binin altına ineceğini belirtti. El Rubai, gelecek yılın sonundan önce ise, çokuluslu gücün çoğunun ülkelerine geri döneceklerini, 2008 yılının ilk dönemi içinde ise çokuluslu gücün çok büyük çoğunluğunun muhtemelen Irak’tan ayrılmış olacağını söyledi.

/ WASHINGTON

13.06.2006


 

Haniye-Abbas yine görüştü

Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile Filistin lideri Mahmud Abbas, referandum meselesini ele almak amacıyla Gazze’de bir kez daha bir araya geldi.

Filistin İçişleri Bakanı Said Siam tarafından yapılan açıklamada, Cumartesi akşamı aynı konuyu ele almak amacıyla bir araya gelen ikilinin bir kez daha görüştüğü, ancak bir uzlaşmaya varamadığı belirtildi.

Siam, görüşmeden sonra gazetecilere, ‘’Bu görüşme Cumartesi akşamki görüşmenin devamı niteliğindeydi. Abbas ile Haniye bir ulusal birlik anlaşmasına varmak amacıyla bugün yeniden bir araya gelmeye karar verdiler’’ dedi.

İçişleri Bakanı, Abbas’ın bugün başta İslâmî Cihad örgütü olmak üzere çeşitli Filistinli silahlı grupların temsilcileriyle de bir araya geleceğini söyledi. Abbas ile Haniye, Abbas tarafından 26 Temmuzda yapılacağı açıklanan referandumla ilgili görüş ayrılıklarını ilk kez Cumartesi akşamı ele almıştı. Hamas tarafından ‘’darbe’’ olarak nitelendirilen ve karşı çıkılan referandum, İsrail’in zımnen tanınmasını ve İsrail’in yanı başında, 1967 sınırları üzerinden bir devlet kurulmasını öngörüyor. İsrail cezaevlerinde bulunan tutuklular tarafından hazırlanan planla ilgili referandum, İsrail’i tanımayı reddeden Hamas hükümeti için de bir güvenoyu niteliği taşıyor.

/ GAZZE

13.06.2006


 

Olmert, destek için İngiltere’de

Amerika ziyaretinin ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ülkesinin nihai sınırlarını belirleme planına destek kazanmak için bugün İngiltere Başbakanı Tony Blair ile bir araya gelecek. Sınırları tek taraflı çizmeden önce Filistinliler ile müzakereler yapma sözü vermesine rağmen Olmert’in İngiltere’den istediği desteği alması beklenmiyor.

İngiltere, sınırların ancak Filistinliler ile yapılacak görüşmeler sonrası belirleneceği görüşünü savunuyor. Başbakan olduktan sonraki ilk İngiltere ziyaretini gerçekleştirecek olan Olmert’in görüşmeler sırasında İran ve nükleer programı konularını da temas etmesi bekleniyor.

/ TEL AVİV

13.06.2006


 

Bakuba’da intihar saldırısı 8 ölü

Irak’ın Bakuba şehrinde dışındaki bir kontrol noktasında düzenlenen intihar saldırısında, 8 kişinin öldüğü bildirildi. Polis, akşam saatlerinde Irak askerlerinin bir gün önce kurduğu kontrol noktasında bir intihar saldırganının üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesi sonucu 4 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Ölenlerden 7’sinin asker, birinin sivil, yaralananlardan da 3’ünün asker, birinin kadın olduğu belirtildi. Bakuba dışındaki kontrol noktasının, Irak’taki El Kaide lideri Ebu Musab Zerkavi’nin öldüğü ABD’nin kentte düzenlediği hava saldırısından sonra kurulduğu kaydedildi. Bu arada, Bağdat’ın merkezindeki alışveriş bölgesi Karradah mahallesinde park halindeki bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 6’ya yükseldiği, yaralananların sayısının da 42 olduğu bildirildi.

/ BAKUBA/BAĞDAT

13.06.2006


 

Saddam'ın kardeşi duruşmadan atıldı

Devrik Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin’in yargılandığı mahkemede, sanıklar arasında bulunan Saddam’ın üvey kardeşi Barzan İbrahim el Tiktiri duruşma salonundan atıldı.

Duruşmayı izleyen Reuters muhabirinin haberine göre, mahkeme başkanı Rauf Abdülrahman muhafızlara, sık sık kendisinin sözünü kesen Tikriti’yi salondan atmalarını emretti.

/ BAĞDAT

13.06.2006


 

Terörle mücadele tehlikeli şaşırtmaca

İngilizlerin ünlü Oxford üniversitesi bünyesindeki bağımsız düşünce grubu, terörle mücadeleyi ‘’tehlikeli şaşırtmaca’’ olarak değerlendirdi.

‘’Oxford Research Group’’ tarafından yayımlanan raporda, ‘’bu tehlikeli şaşırtma hareketinin çoğunlukla işe yaramadığı’’ ve ‘’terör saldırısı riskinin de New York, Madrid veya Londra’daki gibi, azalmak şöyle dursun arttığı’’ belirtildi. 18 ay süren araştırmalar sonunda hazırlanan raporda, terörle mücadelenin ‘’bertaraf ettiğinden daha fazla terör destekçisi sağlamak ve sorunun kökenlerine inmek yerine askeri statüyü güçlendirdiği’’ görüşü dile getirildi. Raporda, ‘’11 eylül 2001’de New York, 11 mart 2004’te Madrid ve 7 Temmuz 2005’te Londra’yı vuran büyüklükte terör eylemi riskinin azalmayıp arttığı’’ kaydedildi. Irak ve Afganistan’ın gittikçe daha istikrarsız hale gelerek şiddete yuvarlandığı belirtilen raporda, El Kaide hareketinin faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret edildi.

‘’Yüz milyarlarca doları yutan askerî güvenlik politikalarının, uzun vadede başarısız kalmaya mahkûm olduğu’’ savunulan Oxford raporunda, bu politikanın, dünyayı tehdit eden aşırı silahlanma ile petrol, doğalgaz ve su gibi doğal kaynaklara sahip olma uğrunda artan rekabet gibi ‘’daha ciddi, daha kalıcı ve daha yıkıcı’’ tehditleri gözardı ettiği belirtildi.

/ LONDRA

13.06.2006


 

AB’ye İsrail’in insan haklarını ihlâlini inceleme çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in insan haklarını sürekli ihlal ettiğini bildirerek, AB’nin konuya öncelik vermesini istedi.

Örgütün AB temsilciliğinden yapılan açıklamada, “Yarınki AB-İsrail Ortaklık Konseyinde ana gündem maddesi İsrail’in sivillere karşı orantısız güç kullanması olmalıdır. İsrail, yılbaşından bu yana 20’den fazlası çocuk olmak üzere 100’den fazla Filistinliyi katletmiştir. Füze saldırıları ve benzer şiddet gösterilerinin kurbanları genelde sokaktaki masum insanlar oluyor” denildi.

İsrail’in ciddi güvenlik sorunu yaşadığını kabul eden örgüt, ”Ancak bu, masum sivilleri öldürme pahasına çözümlenemez. Bu yolla sadece İsraillilerin de kurban edildiği bir şiddet sarmalına yol açıyor” görüşüne yer verdi.

Yargısız infazlarla ve keyfi tutuklamalarla İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildiren Uluslararası Af Örgütü, halen 600’den fazla Filistinlinin haklarında hiçbir suçlama ya da yargılama olmadığı halde çok zor şartlar altında askeri kamplarda tutulduğuna dikkati çekti.

İşgal altında tuttuğu topraklarda İsrail’in kurduğu yerleşim bölgelerini genişletmeye çalışmak yoluyla da uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayan örgüt, açıklamasında şunları kaydetti:

“İsrail hükümeti, son olarak Doğu Kudüs’te 3 bin 500 yeni evin inşa edileceğini doğruladı. İşgalci bir güç olarak halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için İsrail’in yükümlülükleri var. Son zamanlarda kötüleşen durum dikkate alınırsa bu yükümlülük şimdi daha fazla önem kazanıyor. Batı Şeria’ya duvar inşa etmek ve Gazze’nin tek kargo ulaştırma noktası Karni/Muntar geçiş noktasını kapatmak gibi önlemler, bölgedeki yoksulluğu daha da kötüleştiriyor.”

/ BRÜKSEL

13.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004