Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çağdaş değil

TMK Tasarısına ilişkin Alt Komisyon metninin, halkın haber alma hakkı ile iletişim (basın) özgürlüğü açısından tehlikeyi arttırdığını açıklayan Basın Konseyi, tasarıdaki anlayışı eleştirdi. Konsey, “Bu anlayış bir engizisyon anlayışıdır. Çağdaş ceza hukukunda düşünülemez ve kabul edilemez. Demek oluyor ki, basın yayın organı sahipleri, artık başkalarının eyleminden sorumlu sayılıp cezalandırılacaktır” açıklaması yaptı.

Basın Konseyi, TBMM Adalet Komisyonu’nun tabul ettiği Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Tasarısı’nın editoryal bağımsızlığı öldüreceği ve otosansüre yol açacağı uyarısında bulundu.

Adalet Komisyonu, iki gün süren tartışmalı oturumların ardından TMK Tasarısı’nı kabul etti. Basın ve yayıncı meslek kuruluşlarının 20 Haziran günü TMK Tasarısı’na gösterdikleri tepkinin ardından Basın Konseyi de, tasarının medyada editoryal bağımsızlığı öldüreceği ve koyu bir otosansüre yol açacağı uyarısında bulundu.

TMK Tasarısı’na ilişkin Alt Komisyon metninin, halkın haber alma hakkı ile iletişim (basın) özgürlüğü açısından tehlikeyi artırdığını açıklayan Basın Konseyi, tasarıdaki anlayışı eleştirdi. Alt Komisyonun, 5. maddedeki “örgütün propagandası niteliğinde olan içeriğe sahip” deyimini “propagandasını içeren” deyimiyle değiştirmek ve 6. maddede “amacın propagandası” deyimini metinden çıkarmak gibi bazı iyileştirmelere gittiğini bildiren Basın Konseyi, Alt Komisyonun bu yaklaşımın yetersiz olduğunu kaydetti.

Tasarının 5 ve 6. maddeleri yeniden yazılırken, büyük sorunlara yol açacak bir yol izlendiğini savunan Basın Konseyi, 5. maddedeki basın yayın organı sahipleriyle ilgili düzenlemeye, “suçun işlenişine iştirak etmemiş olan” sözcüklerinin eklendiğini ve “sorumlu müdür” deyimi yerine “yayın sorumlusu” deyiminin getirildiğini, aynı yaklaşımın, 6. madde yazımında tekrar edildiğini bildirdi.

“Hukukun inkarı yoluyla halkın

haber alma hakkını öldürmek”

Konsey, “Bu anlayış bir engizisyon anlayışıdır. Çağdaş Ceza Hukukunda düşünülemez ve kabul edilemez. Demek oluyor ki, basın yayın organı sahipleri, artık başkalarının eyleminden sorumlu sayılıp cezalandırılacaktır” açıklaması yaptı.

Bu düzenlemenin “hukukun inkârı” anlamına geldiğini duyuran Konsey, bunun terörle ve terör örgütleriyle ilgili haberleri kesinlikle önleyeceğini açıkladı:

“Yayının durdurulması ve bir trilyon TL’sı adlî para cezası tehdidiyle korku kaynağı olacak. Ve bu korku editoryal bağımsızlığı öldüreceği gibi, koyu bir oto sansüre yol açacak. Hukukun inkârı yoluyla halkın haber alma hakkını ve iletişim (basın) özürlüğünü öldürmeye dönük bu anlayış, ülkemiz için büyük bir ayıptır.”

Basın ve yayıncı örgütleri

topluca uyardı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Kitap Çevirmenleri Birliği ve Uluslararası Yazarları Birliği (PEN) Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği de, önceki gün, TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda ortaklaşa düzenledikleri bir basın toplantısı ile TMY Tasarısı’nın basın yayın özgürlüğüne büyük zarar vereceğini kamuoyuna duyurmuştu.

/ ANKARA

24.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Medya birinci güç oldu

  Çağdaş değil

  Ağar: Milletin yanındayız

  Baykal: Bu Mecliste adayımız yok

  Komşudan AB desteği

  Dâvâsı ertelendi, siyasete dönüyor

  Mazlumder’den Açık Liseliler için kriz masası

  Ecevit’te küçük iyileşme belirtileri

  Demirel: Krizden bahsetmek için erken

  Gül, ABD ziyareti öncesi Tahran’a gidiyor

  Ahmet Feyzi Kul'u rahmetle anıyoruz

  Kur’ân kurslarında mezuniyet heyecanı

  Yargı mensuplarına zam

  Sağlık personeli kur'a ile atanacak

  Mehtap gezileri başlıyor

  STK’lar: Tasarı, toplumu susturma aracına dönüştürüldü

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004