Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Avrupa yabancıya muhtaç

Avrupa Birliği Komisyonu’nun göç politikalarından sorumlu üyesinin yardımcısı Franco Frattini, Avrupa’da doğum oranının çok düşük olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’nın yabancılara ihtiyacı var” dedi.

AB Komisyonu’nun, AB sınırları içerisinde yaşayan ama AB vatandaşı olmayalanların entegrasyonuna ilişkin yürüttüğü program kapsamında bu yıl içinde 15 uyum projesine, 5 milyon euro yatırım yapılacak. ABhaber’e göre, ’Üçüncü ülke vatandaşları’ olarak da tabir edilen AB sınırları içerisinde yaşayan 25 milyon yabancının uyumu, ülkelerin önemli sorunlarından biri. Bu sebeple Ekim 2004’te, AB’ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, entegrasyon alanında işbirliğine gidilmesi yönünde karar aldı. Üçüncü ülke vatandaşları için uyum kursları açan Almanya’nın Hamburg şehrindeki bir okul da bu karar doğrultusunda, başka AB üyleri ile ortak çalışmalar yürütüyor. Proje, INTI olarak bilinen, AB Komisyonu’nun AB vatandaşı olmayalanların entegrasyonuna ilişkin programı tarafından destekleniyor. Komisyon’un, AB vatandaşı olmayalanların entegrasyonu için yürüttüğü program, bu yıl içinde, 15 ayrı projeye 5 milyon euro destek sağlayacak. Özellikle ileriye dönük projelere ihtiyaç var. Bu bağlamda, Avrupa Birliği’nin hemen hemen tüm ülkelerini içine alacak bir bilgi ağının kurulması hedefleniyor. INTI sorumlusu Stephano Bertozzi, uyumun, dinamik ve çift yönlü bir süreç olduğunu belirterek, “Bu nedenle yeni gelenlere, toplumu, dili, tarihi ve kurumları tanıma fırsatı sunmalayız. Bunlar entegrasyon açısından vazgeçilmez” dedi. Bertozzi, yapılması gerekenleri de ise şöyle sıraladı:

“Örneğin kültürlerarası diyalog desteklenmeli. İnsanlar bir araya gelip birbirlerine görüşlerini aktarabilir; karşı tarafın ne düşündügünü öğrenebilirler. Böylece yeniye, bilinmeyene karşı korku, pozitif bir şeye dönüştürülmüş olur.“ FRATTİNİ: İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR Avrupa’da doğum oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Avrupa Birliği Komisyonu’nun göç politikalarından sorumlu üyesinin yardımcısı Frattini ise “Avrupa’nın yabancılara ihtiyacı var. İş gücünü buraya çekecek, -ama sadece mühendis veya bilim adamlarını gibi kalifiye elemanları değil,- ortak bir politika geliştirmeliyiz. Meselâ bazı ülkelerde, tarım arazilerinde çalışacak mevsimlik işçilere ihtiyaç var. Bu nedenle de, yasal olmak şartıyla, göçün tehlike oluşturduğun düşünmüyorum. Bu bir şans,” değerlendirmesinde bulundu. Yasadışı göçün önüne geçebilmek için AB’nin çok para harcadığını belirten ve birliğin uyum konusundaki çalımalarının sürdüğünü belirten Frattini, göçmenlerle bir anlaşma imzalanmasını planlandığın dair iddiaların spekülüsyondan ibaret olduğunu da dikkat çekti.

/ BRÜKSEL

26.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Londra saldırıları da bile bile lades

  ABD'nin çekilme planı hazır

  Avrupa yabancıya muhtaç

  İsrail’i kızdıran saldırı

  Abbas ve Haniye biraraya geldi

  Saddam Hüseyin pazarlık hayalinde

  Rumsfeld İsrail’e gidiyor

  2 Amerikan askeri 48 Taliban öldürüldü

  İran, sabır diledi

  2008 Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004