Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Cenevre’de tekstil savaşı

Cenevre’de düzenlenen ve 50 ülkeden bakanların dâvet edildiği toplantıda Türkiye tarafından Dünya Ticeret Örgütü’ne (DTÖ) sunulan, tekstil ve konfeksiyon sektöründe gümrük vergilerinin düşürülmesinde “ülkelerin hassasiyetlerinin dikkate alınması” teklifi, üye ülkeler arasında tartışma oluşturdu.

Türkiye’nin DTÖ’ye sunduğu öneri, Tunus, Ürdün, Honduras, Nikaragua, El Salvador gibi AB ve ABD pazarlarına ihracat yapan ve ekonomileri daha çok tekstil ve konfeksiyona dayanan ülkelerden destek gördü. Bu arada Amerika ve Amerikan tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye’nin önerisini desteklemesi de cepheyi büyüttü. Buna karşın, AB, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler ise Türkiye’nin teklifine karşı çıktılar.

Cenevre’de yapılan toplantılar sırasında, değerlendirmede bulunan Devlet Bakanı Tüzmen, “Bir çok gelişmekte olan ülkenin ihracatında en büyük kalemi, tekstil ve konfeksiyon ihracatı oluşturmaktadır. Bu ülkelerde yüz binlerce kişi büyük çoğuluğu da kadın olmak üzere bu sektörde çalışmaktadır. Bu nedenle, tekstil ve konfeksiyonda gümrük indirimlerine giderken, ülke hassasiyetleri dikkate alınmalıdır. Alınacak yanlış kararlar telfisi mümkün olmayacak zararlara yol açabilir.”

Özellikle uzak doğu ülkelerinde tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde verilen sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, sektörde yapılacak yüksek oranlı vergi indirimlerinin Türkiye, Tunus, Mısır, Fas ve Ürdün gibi, AB ve ABD pazarına ihracat yapan ülkelerde sıkıntı oluşturacağını belirtti.

/ CENEVRE/ANKARA

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tüketim arttı

  Büyüme hızı beklentilerin üzerinde

  Problemin kaynağı bütçe açığı

  Dövizdeki dalga, ilâca yüzde 5-30 zam getirdi

  Ekmekleri ağaç dallarında

  Hakim maaşına müsteşar kıstası

  Kıdem tazminatı tavanı artıyor

  DB’den 500 milyon dolar kredi

  10 milyar borç için 1 milyon başvuru

  Cenevre’de tekstil savaşı

  Petrol 74 dolara yaklaştı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004