Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Problemin kaynağı bütçe açığı

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karakaş, bütün problemlerin başında bütçe açıklarının yattığını belirtti. Karakaş, “Carî açığı azaltmak çok kolay. Büyüme oranını sıfıra hatta eksiye çektiniz mi, carî açık kalmaz hatta fazla verirsiniz. Ama sonucunda nurtopu gibi bir işsizler ordusu olur” dedi.

İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) Tekstil Komisyonu’nu ‘Ekonomideki Son Gelişmeler’ konulu bir toplantı düzenledi. Green Park Otel’de düzenlenen toplantının açılışında konuşan İŞHAD Tekstil Komisyonu Başkanı Metin Gökçe, amaçlarının Türkiye’nin tekstil ihracatını arttırmak olduğunu belirtti. Ekonomide yaşananları son gelişmeleri taşların yerine oturması olarak düşündüğünü kaydeden İŞHAD Başkanı Murat Sungurlu da, “Global düzeyde kabuğumuzda kalmamalıyız. Ortaklık ve birleşmeler yoluyla dışarıya açılmalıyız” dedi. İŞHAD olarak üyeler arasındaki ticareti de arttırmak istediklerini de ifade eden Sungurlu, dışarıya açılmak için de kurumsallaşmayı ve ortaklığı öğrenmek gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Eser Karakaş da, hükümetin 2007-2009 yıllarını içine alan 3 yıllık plan hedeflerini değerlendirdi. Carî açık problemini nasıl çözeriz? sorusunun yanlış olduğunu ifade eden Karakaş, “Carî açığı azaltmak çok kolay. Büyüme oranını sıfıra hatta eksiye çektiniz mi, carî açık kalmaz hatta fazla verirsiniz. Ama sonucunda nurtopu gibi bir işsizler ordusu olur” dedi. Carî açığın Türkiye’nin yapısal özelliği olduğunu kaydeden Karakaş, Türkiye’nin büyüdüğü zaman carî açık vereceğini söyledi. Kısa vadeli kredi ve paralarla carî açığın yürütülmeyeceğinin son 2 ayda cıkan 15 milyar dolar sebebiyle piyasada yaşanan dalgalanmadan anlaşıldığını dile getiren Karakaş, “Allah’a şükür bir kriz çıkmadı. Çözüm, Türkiye’nin yılda 20 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çekmesidir” diye konuştu.

Bütün problemlerin başında bütçe açığının yattığını ifade Karakaş, şöyle devam etti; “Bütçe açığını yüzde 10’un altına düşürmeliyiz. Kamu borç stokunu da yüzde 60’ın altına çekmeliyiz. Faizlerin yükseltilmesiyle yüzde 60’ın altına çekmek zor gözüküyor. Türkiye’de sadece 1,2 milyon beyanname usulüyle vergi veren bulunuyor. Bu durumda da kamu maliyesinin düzelmesi mümkün değildir. 1.2 milyon olan sayının 10 milyonu aşması gerekiyor. Siyasî otoritenin en güçsüz olduğu konu vergilendirme Bu toplumu kayıtdışına yönlendiriyor. Doğrudan yabancı sermayeli yatırımcı kayıtdışının olduğu yere gelmiyor. Krizlerde esneklik sağlayan bu kayıtdışı bu noktadan sonra sıkıntı oluşturur.”

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tüketim arttı

  Büyüme hızı beklentilerin üzerinde

  Problemin kaynağı bütçe açığı

  Dövizdeki dalga, ilâca yüzde 5-30 zam getirdi

  Ekmekleri ağaç dallarında

  Hakim maaşına müsteşar kıstası

  Kıdem tazminatı tavanı artıyor

  DB’den 500 milyon dolar kredi

  10 milyar borç için 1 milyon başvuru

  Cenevre’de tekstil savaşı

  Petrol 74 dolara yaklaştı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004