Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Saldırılar radikalleştirir

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, İsrail’in Batı Şeria’daki saldırılarının, Filistinleri radikalleştireceği uyarısında bulundu. İki taraftan da gelen saldırıları ve İsrail’in Filistinli milletvekillerini tutuklamasını kınayan Philippe Douste-Blazy, “Bütün olup bitenin Filistinlileri radikalleştirmesinden korkuyorum” diye konuştu.

Sonunda Avrupa ülkeleri de İsrail’in saldırıları karşısında soğukkanlılığını kaybederek patladı ve saldırıların durdurulmasını istedi. Fransa İsrail’in orantısız güç kullanmasının Filistinlileri daha da radikalize edeceği gerekçesiyle karşı çıkarken İsviçre de saldırıların derhal durdurulmsını istedi.

Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail güvenlik kuvvetlerinin Filistin topraklarındaki saldırılarına devam etmelerini emretti.

Olmert, güvenlik kuvvetlerinin “teröristlere, bunları koruyanlara ve bunlara talimat verenlere karşı operasyonlarını sürdürmeleri” emrini verdi. İsrail Başbakanı, 9 gün önce bir İsrail askerini kaçıran Filistinli militanlarla görüşmeyeceklerini de tekrarladı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kaçırılan askerin kurtarılması için Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırıların devam edeceğini açıkladıktan kısa bir süre sonra İsrail ordusu, Filistin topraklarındaki ilerleyişini sürdürmeye başladı.

İsrail ile Filistin arasında bir askerin kaçırılmasıyla tırmanmaya başlayan gerginlik, yeniden yükseliyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in kaçırılan askerin serbest bırakılmaması halinde Gazze Şeridi’ne yönelik olarak düzenlenen saldırılara devam edileceğini açıklamasının ardından İsrail ordusu yeniden harekete geçti. Gazze’nin kuzeyinde konuşlu bulunan askerlerin iç kesimlere doğru yöneldiği belirtilirken, yer yer sıcak çatışmaların da yaşandığı ve İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ilk belirlemelere göre 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Olayın Beyt Hanun’da meydana geldiği bildirildi.

Öte yandan, İsrail askeri radyosuna açıklamalarda bulunan Başbakan Olmert, İsrailli askeri kaçıran Filistinlilerin ültimatomunu dikkate almadıklarını ve saldırıların devam edeceğini açıklamıştı. Sabah saatlerinde bir açıklama yapan üst düzey İsrail askeri yetkilisi Dan Halutz da, Filistinli grupların şantajlarına boyun eğmeyeceklerini ifade etmişti. İsrailli askeri kaçırdıklarını iddia eden Filistinli grupları, askerin serbest bırakılması karşılığında İsrail cezaevlerindeki Filistinli kadın ve çocuk tutuklukların serbest bırakılmasını istemiş, taleplerinin yerine getirilmesi için İsrail Hükümeti’ne (TSİ) dün sabah 05.00’a kadar süre vermişti. Daha sonra da verdikleri süreyi uzatmışlardı. Filistinliler askerin ellerinde ve sağ olduğunu ve ona zarar vermeyeceklerini ve askerin Fransa’ya teslimine sıcak baktıklarını açıklamışlardı.

Bu arada, İsrail savaş uçakları, Gazze’deki İslâm Üniversitesi’ne füze saldırısında bulundu. Kaçırılan askerini kurtarmak için 25 Haziran’dan beri Filistin topraklarına saldırı düzenleyen İsrail, günün ilk saatlerinde Gazze’deki İslâm Üniversitesi’ni vurdu. Saldırıda konferans salonunun büyük hasar gördüğü belirtilirken, ilk bilgilere göre olayda ölen ya da yaralanan olmadı. İsrail savaş uçakları, İslâm Üniversitesi’ne daha önce de saldırı düzenlemişti.

Bu arada İsrail ordu birliklerinin yeniden 30 kadar zırhlı araçla Gazze’den 200 metre kadar içeri girdikleri belirtildi. İsrail birlikleri, Cebeliye mülteci kampı yakınlarındaki Beyt Hanun’da konuşlanmış durumda.

/ BEERŞEVA

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Saldırılar radikalleştirir

  Irak‘ta her ay bin kişi ölüyor

  Dinî liderler Moskova’da buluştu

  Önce tecavüz ettiler sonra öldürdüler

  7/7 saldırganları şehit mi, değil mi?

  1.4 milyonluk Gazze uykusuz geceledi

  Talabani’den aynı tarane

  Afganistan’da ABD üssüne saldırı

  İran cevabını 6 Ağustos’ta verecek

  Kıbrıs engel olabilir

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004