Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak‘ta her ay bin kişi ölüyor

Irak’taki şiddet olaylarında ölenlerin sayısında, Mayıs ayına oranla, Haziran ayında düşüş yaşanırken, yaralananların sayısı arttı. Mayıs ayında bin 53 kişi şiddet olaylarında hayatını kaybederken, Haziran ayında bu sayı bin 6 olarak açıklandı. Yaralıların sayısı ise bin 426’dan bin 769’a yükseldi.

İçişleri, Savunma ve Sağlık Bakanlıkları'nın verdiği kesin olmayan rakamlara göre, Haziran ayında 885'i sivil olmak üzere toplam bin 6 kişi şiddet olayları nedeniyle öldü. Mayıs ayında ise bin 426 kişinin öldüğü rapor edilmişti. İlk 6 ayda ölenlerin sayısı 5 bin 62 iken, yaralananların sayısı ise 6 bin 898 olarak gerçekleşti. Ancak El Kaide'nin Irak'taki lideri Ebu Musab El Zarkavi'nin öldürülmesinin ardından Şiiler'e yönelik saldırılarda bir düşüş yaşanmadı. Zarkavi'nin yerine geçen Ebu Hamza El Muhacir de 'savaşa' devam edileceğini söyledi. El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in Şiilerle savaşılması yönündeki mesajının ise saldırıları arttırmasından endişe ediliyor. Zarkavi'nin ölümünün ardından El Kaide, aralarında 2 ABD askerinin kaçırılarak öldürülmesi de dahil bir çok şiddet olayını üstlendi. Bununla beraber ABD ve Iraklı yetkililer, Zarkavi'nin ölümünün ülkedeki şiddeti düşürmeye yardımcı olacağı kanaatinde. Ancak, 40 ayrı medya kuruluşunun haberlerini derleyerek bir rapor çıkartan 'Irak'taki Cesetlerin Sayısı' adlı özel bir kuruluşa göre, yaklaşık 3.5 yıl içinde 40 binden fazla sivil hayatını kaybetti.

Cumartesi 70'den fazla insanın ölmesine neden olan patlamanın ardından Sadr Semti, Şiiler tarafından adeta 'kale' haline getirildi. Yayınlanan bildiride, Sadr Semti'ne giren yabancıların öldürüleceği duyuruldu.

"BAĞDAT İKİYE BÖLÜNÜYOR"

Mezhep çatışmaları Bağdat'ı adeta ikiye bölmeye başladı. Eskiden iç içe yaşayan ve birbirlerine kız verip alan Sünnilerle Şiiler, artık ölüm korkusundan ve özellikle Sadr Semti'nde meydana gelen patlamanın ardından, birbirlerinin bölgelerinden taşınmaya başladı. Şiiler'in Dicle Nehri'nin doğusuna, Sünniler'in ise batısına yerleşmeye başladığı bildirildi. Irak Hükümeti, Şii Sadr Semti'nde meydana gelen ve 70'den fazla insanın ölmesine neden olan patlamanın ardından Bağdat Özel Güvenlik Planı'nda değişikliğe gitme kararı aldı. Başbakan Yardımcısı Selam El Zuba, özel güvenlik planı hakkında bir toplantı yaptı. Toplantıda, hataları gidermek ve terör saldırılarını durdurmak için söz konusu planda değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı. Yaklaşık 3 hafta önce uygulanmaya başlanan planın çok da faydalı olmadığının anlaşılması üzerine alınan bu kararda, Sadr Semti'ne yönelik patlamanın büyük etkisi olduğu belirtildi. Yapılacak değişikliklerin ne olduğu tam olarak açıklanmasa da, ülkedeki tüm silah ruhsatlarının iptal edileceği ve yapılan aramalarda bulunan silahlara el konulacağı öğrenildi. Plan dahilinde, aralarında ABD askerlerin de bulunduğu yaklaşık 70 bin güvenlik çalışanı görev alıyor. Ayrıca pek çok noktada arabalar durdurularak arama yapılıyor, sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Görgü şahitleri, gece yarısı bazı bölgelerdeki kontrol noktalarının taşındığını söyledi. Bağdat halkı, çok sayıdaki arama noktasının kendilerine ayak bağı, ayrıca bu noktalarda oluşan kuyrukların da teröristler için ideal bir hedef olduğu konusunda şikayette bulunuyordu.

/ BAĞDAT

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Saldırılar radikalleştirir

  Irak‘ta her ay bin kişi ölüyor

  Dinî liderler Moskova’da buluştu

  Önce tecavüz ettiler sonra öldürdüler

  7/7 saldırganları şehit mi, değil mi?

  1.4 milyonluk Gazze uykusuz geceledi

  Talabani’den aynı tarane

  Afganistan’da ABD üssüne saldırı

  İran cevabını 6 Ağustos’ta verecek

  Kıbrıs engel olabilir

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004