Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Önce tecavüz ettiler sonra öldürdüler

Irak Adalet Bakanı Haşim Abdurrahman El Şibli, bir Iraklı kadına tecavüz ederek ailesiyle birlikte öldürdüğü öne sürülen askerlere gereken cezanın verilmesi için uluslararası toplumdan yardım istedi.

Olayın ABD’de mahkemeye intikal etmesine rağmen, yayınladığı bildiriyle soruşturmanın uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmesini isteyen Şibli, Irak adlî mercilerine de soruşturma ile ilgili bilgi verilmesini talep etti.

“Böyle bir olay gerçekleşmişse; çirkin, gaddarca, ahlâk ve insanlık dışı bir eylem olmasının yanı sıra uluslararası kanunlara ve Cenevre Sözleşmesi’ne de aykırıdır” diyen Sünnî Adalet Bakanı; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin olayı kınayarak bu tür insan hakları ihlâllerini durdurmak için ivedilikle harekete geçmesini istedi.

ABD Ordusu’nun yürüttüğü soruşturmada verilen yeminli ifadelere göre Başkent Bağdat’ın 30 kilometre güneyindeki Mahmudiye’de görev yaptıkları kontrol noktasında gördükleri bir kadına tecavüz etme planları hazırladı. Olay günü alkol alan askerler, sivil kıyafetlerle evi bastı. Steven D. Green adlı asker aileden aralarında 5 yaşındaki bir çocuğun da olduğu 3 kişiyi bir odaya kapatarak öldürdü. Green ve başka bir askerin tecavüz ettiği kadın ise Green tarafından öldürüldü. Askerler, iz bırakmamak için de kadını, üzerine yanıcı bir madde dökerek yaktı.

Olayla ilgili soruşturma başlatan ABD adaleti, Green’i tecavüz ve cinayet suçlamlarıyla yargılamaya başladı. En az 4 Amerikan askeri hakkında açılan soruşturmalar da devam ediyor. Fakat bu tür suçlara idam cezası veren Amerikan adaletinin sıra ABD askerlerinin Iraklı sivillere uyguladığı katliamlara gelince göstermelik cezalarla yetinmesi bu davanın da benzer bir şekilde sonuçlanacağı yönündeki şüpheleri arttırıyor. Irak’ın yüksek tirajlı gazetelerinden Ez-Zaman’ bugünkü başyazısında, Mahmudiye vahşetiyle ilgili olarak bir ya da iki askere ‘turistik bir ceza’ verileceğinin şimdiden belli olduğu yorumunu yaptı. Gazete, ABD askerlerinin Bağdat’ın batısındaki Ebu Gureyb hapishanesindeki tutuklulara yapılan işkenceler gibi bu suçun da unutlup gideceğini yazdı. Ez-Zaman, Irak’ta son yıllarda yaşanan çirkin olayların sadece Amerikan işgal güçleri tarafından değil, bazı Iraklı gruplar tarafından da gerçekleştirildiğini vurguladı.

/ BAĞDAT

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Saldırılar radikalleştirir

  Irak‘ta her ay bin kişi ölüyor

  Dinî liderler Moskova’da buluştu

  Önce tecavüz ettiler sonra öldürdüler

  7/7 saldırganları şehit mi, değil mi?

  1.4 milyonluk Gazze uykusuz geceledi

  Talabani’den aynı tarane

  Afganistan’da ABD üssüne saldırı

  İran cevabını 6 Ağustos’ta verecek

  Kıbrıs engel olabilir

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004