Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sigara kullanma yaşı 12’nin altına indi

Sigara bağımlısı çocukların yaşının giderek düştüğü belirtildi. Bağımlılıktan korunma çalışmalarının daha ilkokul çağında başlaması gerektiğini bildiren uzmanlar, çocukların 13-14 yaşlarından itibaren arkadaş çevresinin etkisi altına girdiklerini ve onlara yaklaşmanın gittikçe zorlaştığını belirtiyor.

. İstatistiklere göre, çocuklar ilk sigaralarını ortalama 12 yaşında içiyor. Uzmanların tahminlerine göre, kayıtlara girmeyen pek çok 9-10 yaşında sigara bağımlısı çocuk bulunuyor.

Bağımlılıktan korunma çalışmalarının ilkokul çağında başlaması bir gereklilik olmakla birlikte, bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Söz gelimi pek çok çocuk, sigara içen ebeveynleri için endişeye kapılıyor ve onların hastalanıp öleceğini düşünmeye başlıyor, bu da psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Diğer yandan, çocuklara sigaranın beraberinde getirdiği kalp krizi, kanser gibi hastalıklardan bahsedilmesi pek de caydırıcı olmayabiliyor. Uzmanlar bunun sebebini, bu yaştaki çocuklarda vücutları ile sigaranın zararları arasındaki bağlantıyı anlayabilecek kadar bilgi birikimi olmamasına bağlıyor. Dolayısıyla, bağımlılıktan koruma çalışmalarında, çocukların vücutları ile ilgili bilinçlerinin arttırılması en önemli noktayı teşkil ediyor. Çocukların, aslında vücutlarının son derece sağlam bir mekanizma olduğu ama sigara ve diğer uyuşturucuların sağlıklarını bozup vücutlarını güçsüz düşüreceği konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu bilinçlendirmenin çocukların yaşlarına uygun anlatım şekilleri kullanılarak yapılması büyük önem taşıyor.

Çocuğa çizgi filmle anlatılacak

Uzmanlara göre, küçük çocuklara sigaradan çektikleri her nefes ile ciğerlerine giden nikotinin vücutlarına nasıl yerleştiği görsel olarak, söz gelimi çizgi film izletilerek anlatılabilir. İlk sigaradan itibaren bağımlılığın başladığını çocuğa kesin bir dille ifade edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ancak sigaranın zararları hakkında uzun söylevler vermenin caydırıcılık açısından pek yararı olmayacağını belirtiyor.

/ İSTANBUL

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mahalli: İsrail terörden besleniyor

  Memurlar affediliyor

  ÖSS silbaştan

  AİHM: Alevi kararı yok

  Türkiye devrede

  Türk-İş’ten Filistin halkına destek

  Baykal’dan Erdoğan’a gözdağı

  Chomsky’e Türklüğü aşağılamak suçlaması

  Sel sularında hastalık uyarısı

  Atalay: Özgürlükleri genişletmek genel politikamız

  Savcı Kaçan’ın görevden alınması istendi

  DYP’li kadınlardan maaş protestosu

  Kartal'da AKP’ye bomba

  Hakkarili doktor bekliyor

  Töre cinayeti genelgesi

  İHH’dan, Darfur’da 379 katarakt ameliyatı

  Sıcak en çok kalp hastalarını, bebekleri ve yaşlıları vuruyor

  Bağcılar’da 3003 çocuk sünnet oldu

  Sigara kullanma yaşı 12’nin altına indi

  Aşırı güneş, benlerde cilt kanserini tetikliyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004