Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Doğunun en büyük san’at kütüphanesi

Bayburt’a 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, Ekim ayında açılacak 17 bin kitaplık kütüphanesi ile Doğu’nun en büyük ‘Sanat Kütüphanesi’ne sahip olacak.

2000 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın fikir mimarlığı ile Bayburt’a 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, Ekim ayında açılacak 17 bin kitaplık kütüphanesi ile Doğu’nun en büyük ‘Sanat Kütüphanesi’ne sahip olacak.

Halen 7 bin sanat kitabının bulunduğunu ifade eden Koçan, “Yaptığımız görüşmeler sonunda, pek çok yayınevi kütüphaneye destek olacak” dedi. Değişik ülkelerin konsoloslukları ile görüştüklerini de ifade eden Koçan, şunları söyledi:

“Konsolosluklar değişik dillerde pek çok san’at kitabı verecek. Eylül ayında kütüphane için bir kitap kampanyası da düzenleyeceğiz. Amacımız en az 17 bin san’at kitabının kütüphanemizde yer almasını sağlamak. Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi kütüphanesi, Doğu’nun en büyük sanat kütüphanesi olacak”.

Doğduğu köy olan Baksı (Bayraktar) köyüne bir müze kurmanın önce bir hayalle başladığını ifade eden Koçan, “Bir hayalle başlayan bu oluşumun gerçeğe dönüşmesi çok anlamlı. Doğduğum topraklara borcumu ödüyorum” dedi. Koçan, 480 kişinin yaşadığı 80 hanelik köyde kültür turizmini teşvik etmek, yerel el san’atlarının canlanmasını sağlamak ve bölgenin ekonomik hayatını canlandırmayı sağlamak amacıyla kurulan merkezin, geçtiğimiz yıl Baksı Kültür Sanat Vakfı kimliğine kavuştuğunu söyledi. Vakfın kurucu başkanı olan Koçan, sözlerine şöyle devam etti:

“Oya Koçan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı vakfın tüm geliri bölgedeki yetenekli çocukların eğitimi için kullanılacak. Merkezde bazı bölümlerin inşaatı devam ediyor. Ekim ayında konferans salonu, kütüphane ve ana binanın inşaatı tamamlandığında, önümüzdeki yıl Yaz Akademisi düzenleyeceğiz”.

Koçan, 10 dönüm arazi üzerinde Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepe üzerinde kurulan Baksı Müzesi’nin çağdaş san’at bölümü, 400 kişilik konferans salonu, san’at atölyeleri ve 24 kişilik bir konuk evi bulunduğunu da ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl bir rafting botu aldık. Bir eğitmen eşliğinde köy çocuklarına rafting yapmayı öğrettik. Bu tip etkinliklerimizi devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğunun en büyük san’at kütüphanesi

  Dünya barışını gençler sağlayacak

  Adana Arkeoloji Müzesi Beyaz Saray’a taşınıyor

  “Gülmece treni” yola çıktı

  10 bin eserle kurulan ‘Köprü’

  Ahmet Özhan konserine yoğun ilgi

  Şam Kalesi müzeye dönüştürüldü

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004