Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gül: AB halka anlatılmalı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk halkının AB’ye olan desteğinin düştüğünü ortaya koyan Eurobarometer araştırmasının sonuçlarının çok dikkatli analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

ABD’den dönüşünde Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ‘’Eurobarometer araştırmasında Türk halkının AB desteğinin yüzde 60’dan yüzde 43’e düştüğü sonucunun’’ ortaya çıktığının hatırlatılarak, buna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ‘’Bunun dikkatli şekilde analiz edilmesi gerekir. Hem biz hükümet olarak bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekir, ama aynı zamanda AB yetkilileri, başta Komisyon olmak üzere onların da çok dikkatli bir şekilde bunu değerlendirmeleri gerekir’’ diye konuştu.

Bu sürecin 3 ayağının bulunduğunu hatırlatan Gül, bunlardan birisinin siyasi reformlara devam etmek, ikincisinin AB müktesebatını Türkiye’de üstlenmek, üçüncü önemli ayağınsa kamuoylarını hazırlamak olduğunu kaydetti.

Gül, ‘’Ne olmuş da Türk halkının bu beklentisinde zayıflama var, niçin böyle olmuş, bunun iyi araştırılması gerekir’’ dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, şöyle devam etti:

‘’Bazı olumsuz beyanlar, bazı gereksiz abartılar, bazı iç politika nedenleriyle özellikle AB’den gelen, neticesi düşünülmeyen açıklamaların bunda çok etkili olduğu kanaatindeyim.

Şüphesiz ki biz de hükümet olarak bunu iyi analiz etmemiz, daha çok halkı aydınlatıcı bilgiler vermemiz lazım. Ama aynı zamanda AB tarafının da halkı hazırlamakta sorumluluğu olduğunu hatırlamaları lazım.’’

İşbirliği havzası olabiliriz

Türkiye’ye hareketinden önce Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuşan Gül, Kıbrıs ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin soruları cevaplarken ‘’Türkler, Yunanlılar ve Birleşik Kıbrıs, AB için başka bir temel taş olabilir. Bölge için bir işbirliği havzası olabilir. ‘Türkiye’yi köşeye sıkıştırdık, baskı yapabiliriz’ diyorlarsa bu iyi bir yol değildir’’ diye konuştu. Kıbrıs konusu kronik bir sorunken, 2004 yılında çözüm fırsatı çıktığını ancak planın reddedilmesiyle fırsatın kaçtığını kaydeden Gül, sonuçta bir tarafın AB’ye girdiğini, diğerinin ise cezalandırıldığını ifade etti.

Bakan Gül, terör örgütü PKK konusunda bir soruya karşılık, Türkiye’nin, ABD’nin çabalarını takdir ettiğini söyledi. Bakan Gül, ‘’Ancak beklentilerimiz halen yüksek. Daha fazlasını bekliyoruz. Ne yazık ki Irak, PKK için bir barınak’’ dedi.

Bakan Gül, İran’ın nükleer sorunuyla ilgili Türkiye’nin girişimlerine ilişkin bir soruyu cevaplarken, yakında Irak’a komşu ülkeler toplantısı için bu ülkeye gideceğini hatırlattı. Gül, bu konuda girişimde bulunmasını Türkiye’den, dostlarının talep ettiğini belirterek, ‘’İyimser olmak için çok neden görüyorum. İran bu fırsatı kaçırmamalı. Çok makul bir paket var ortada. Umarım bu fırsat kaçmaz ve diplomatik çözüm olur’’ dedi.

Gül, Türkiye’de Amerikan karşıtlığı ve anti-semitizmin arttığı görüşünün dile getirilmesi üzerine de bunların çok fazla abartıldığını düşündüğünü söyledi. Gül, ‘’Bazı politikaları ya da politikacıları eleştirenler olabilir. Ama bu farklı bir şey. Bizim Musevi nüfusumuz var. Aynı yerde camilerimiz, kiliselerimiz, sinagoglarımız var’’ dedi.

/ ANKARA

08.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Depremzede AİHM’e gidecek

  Sessiz kalınmasın

  Gül: AB halka anlatılmalı

  DEP kasetleri DGM’de imha edilmiş

  Erdoğan’dan güvenilirlik hatırlatması

  Arınç’tan İsrailli meslektaşına mektup

  Filistinli çocukların çığlığını duyun

  76 bin kişi terör zararı için başvurdu

  Şehit polisin kanı yerde kalmadı

  ABD elçisinden itiraf: Geçmişimiz kusursuz değil

  ATO’dan sağlıkta tasarruf tebliğine dâvâ

  Kızlar Kur’ân öğrenmeye koştu

  CHP’den Zapsu'ya suç duyurusu

  16 bin cami imamsız

  Başbağlar şehitlerine duâ

  100’lükler ilçesi

  Önce Müslüman, sonra Türk

  Silâha ve ambargoya son verilsin

  Akdağ: Kenenin kanatlı itlâfı ile ilgisi yok

  ‘Cop yerine gaz kullanın’

  ‘’Boş yatak yok” mazeretine son

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004