Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Türk sinemasına dil ve yetenek kazandıracak

Bilim Sanat ve Felsefe Akademisi (BSF) Sinema-Televizyon Direktörü Yusuf Kaplan, büyük bir kültürden beslenmeden bir sinema dili oluşturulamayacağını söyledi. BSF, dünyanın en saygın Sinema-Televizyon okullarından Cavendish College London’la ortaklaşa başlattığı Sinema Televizyon Okulunun tanıtımıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Sinema-Televizyon Direktörü Yusuf Kaplan, ülkemizde üniversitelerde sadece teorik sinema eğitiminin verildiğini, özel kursların ise teorik bilgiyi es geçerek ara eleman yetiştirmeye yönelik eğitim uyguladığını ifade etti.

Türkiye’de sinemanın temel probleminin bir sinema dilinin geliştirilememesi olduğuna işaret eden Kaplan, Amerikan sinemasının 2500 yıl önceki Aristo felsefesinden, Avrupa sinemasının ise İncil’den beslendiğini hatırlatarak, “Büyük bir kaynaktan, büyük bir kültürden beslenmeden bir sinema dili oluşturalamaz” dedi. Kaplan çok zengin bir kültürümüz bulunduğunu, ancak bundan istifa edemediğimize dikkat çekti.

Sinema-Tv okulu hakkında da bilgi veren Kaplan, okulun 2 yıllık olmasına karşılık, meslek yüksekokulları ile tek benzerliğinin bu olduğunu, eğitim kalitesi ve mahiyetinin ise bu okullardan çok farklı olduğunu kaydetti.

Okulun gerekli bütün teknik donanıma sahip olduğunu ve katılımcıların cihazları bizzat kullanarak öğreneceklerini anlatan Kaplan, okulun teknik altyapının yanı sıra eğitim kadrosuyla da dikkat çektiğini belirtti. Sinema-Tv okulunda Halit Refiğ’den Prof. Dr. Edibe Sözen’e, Mesut Mertcan’dan Ömer Lütfi Mete’ye, Üstün İnanç’tan Nedim Hazar’a kadar pek çok değerli isim bulunduğunu bildiren Kaplan, hedeflerinin “İyi yetişmiş, yetenekli ve heyecanlı bir sinemacılar, televizyoncular kuşağı kazandırmak” olduğunu dile getirdi. BSF AKADEMİ NE YAPACAK, NELER KAZANDIRACAK? • Dünyanın her yerinde geçerli ve saygın bir Cavendish College London diploması veriyor. • İki yıllık eğitimden sonra sektörün her alanında özgün işler yapacak parlak bir kariyer kazandırıyor. • Hem meslekî gelişmeleri yakından takip edecek, hem de dünyanın her yerinde iş imkânlarını arttıracak ileri derecede İngilizce öğretiyor. • Katılımcıların, üniversite öğrenimlerine İngiltere’nin seçkin üniversitelerinde devam edebilmelerini sağlıyor. • Katılımcılara, yetiştikleri alanda özgün işlere imza atmalarını sağlayabilecek bir sinerji ve yol haritası sunuyor. • BSF Sinema-TV’de verilen eğitimle, sinemada ve televizyonda özgün ve evrensel bir dil geliştirebilmenin ipuçları sunuluyor.

Murat ÇETİN - Recep BOZDAĞ

05.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türk sinemasına dil ve yetenek kazandıracak

  Hasankeyf’i korumak herkesin görevi

  Beethoven’ın kemanı kutusundan çıktı

  Kayseri’den Bizans çıktı

  En çok tarih okuyoruz

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004