Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘İsrail, Hizbullah modelinden korkuyor !’

Lübnan’daki BM barış gücünün eski sözcüsü Timur Göksel, Türkiye’nin Ortadoğu’da artan bir etkinliği olduğunu ancak bunun abartılmaması gerektiğini söyledi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili özel demeç veren Göksel, Türkiye’nin Ortadoğu’da gittikçe artan bir nüfuzu olduğunu, saygınlığının da yavaş yavaş arttığını ifade etti.

Ancak bunun fazla abartılmaması gerektiğini belirten Göksel, hükümetin gelişmelerle ilgili yaklaşımını çok uygun bulduğunu söyledi. Göksel, “Biz 400 sene buraları yönetmişiz. Sonra kaybetmişiz. Sonra arkamızı dönmüşüz. Kesinlikle buraları bilmiyoruz” şeklinde konuştu. Türk basınını okuduğunda çok şaşırdığını söyleyen Göksel, “Kardeşim siz neredesiniz? Biz Ortadoğu ülkesiyiz.” dedi. Göksel, Türk hükümetinin yaklaşımını çok uygun bulduğunu ve yetkililerin temkinli davrandıklarını vurgulayarak hükümetin hem risklerin farkında olduğunu hem de burnumuzun dibindeki bir olaya seyirci kalmadığını ifade etti. Ortadoğu’da gereksiz bir savaş yaşandığını kaydeden Göksel, Lübnan’ın çok ağır kayıp verdiği İsrail’in ise hiçbir şey kazanmadığı değerlendirmesinde bulundu. Hizbullah’ın yok edilemediğini aksine bölgesel bir güç haline geldiğini belirten eski sözcü, “Hizbullah bence her zamankinden daha etkin bir siyasi güç. Bu etkinlik Lübnan sınırlarını da aştı. Arap halklarında Hizbullah’ın bir aylık savaşı büyük bir başarı olarak görüldü. Çünkü ilk defa birisi İsrail’e bu kadar direnebildi” diye konuştu. Göksel, konuşmasına “Hizbullah etkin bir güç olarak sapasağlam duruyor. Öylesine sağlam duruyor ki; bakın Birleşmiş Milletler barış gücünü kuramıyorsunuz buraya. Bırakın başka caydırıcı şeyleri etkinliği son derece tartışılır bir barış gücü bile kurulamıyor” şeklinde devam etti.

Timur Göksel “Bu savaşı kim kazandı?” sorusuna ise “Kaybeden belli; Lübnan halkı. İsrail’in fazla birşey kazandığını sanmıyorum. Hizbullah’ın silah gücünü biraz azalttılar. Hizbullah’ın ise Ortadoğu’da popülaritesi arttı.” yanıtını verdi.

Lübnan’a yerleştirilmesi tartışmaları süren BM barış gücü ile ilgili olarak bu gücün Hizbullah’a karşı cephe almayacağını, Lübnan ordusu ile beraber güney Lübnan’da bir “varlık” kuracağını ifade etti. Bölgedeki Şii nüfusunu gözönüne alarak Hizbullah’ın buradaki etkinliğinin kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Göksel, “Dünyadaki hiçbir ülke buraya Hizbullah ile savaşmak için gelmez. Adamlar Güney Lübnan’ın sahibi. Onlarla savaşmak kimsenin işine gelmez” yorumunu dile getirdi. BM gücünün gelmesi ile birşey değişmeyeceğini vurgulayan Timur Göksel geride ağır can ve maddi kayıplar bırakıldığını söyledi.

Filistin konusunda da değerlendirmelerde bulunan Göksel, İsrail’in Hizbullah modelinin Filistin’de Hamas ya da başka örgütler tarafından benimsenmesinden büyük kaygı duyduğunu ifade etti. Hizbullah’ın 10 yıllık bir süre içinde böyle bir güce eriştiğini kaydeden Göksel bu modelin, Filistin’de uygulanmasının zor olduğunu da kaydetti.

/ BEYRUT

25.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘İsrail, Hizbullah modelinden korkuyor !’

  ABD’nin İran istihbaratı zayıf

  Halutz, Lübnan fiyaskosunu itiraf etti

  Hindistan, Lübnan’dan asker çekiyor

  Hikmet Çetin Kabil'den ayrıldı

  Sudan, BM askeri teklifini reddetti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004