Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Hasankeyf, AB’li gençleri de üzdü

Batman Valiliği Gençlik ve Kültür Evi tarafından hazırlanan proje kapsamında bu şehirde buluşan İspanya, Romanya ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gençler, Hasankeyf’in birçok tarihî özelliğinin bulunduğunu belirterek, tarihî ilçenin sular altında kalacak olmasından dolayı üzgün olduklarını söyledi.

Batman Valiliği Gençlik ve Kültür Evi tarafından hazırlanan proje kapsamında bu şehirde buluşan İspanya, Romanya ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gençler, Ilısu Barajı altında kalacak tarihi Hasankeyf İlçesi’ni gezdi.

Romen ve İspanyol gençler, Hasankeyf’in birçok tarihî özelliğinin bulunduğunu belirterek, tarihî ilçenin sular altında kalacak olmasından dolayı üzgün olduklarını söyledi.

Batman Valiliği bünyesinde faaliyet yürüten Batman Gençlik ve Kültür Evi yetkililerinin, Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Projesi kapsamında hazırladığı ve AB tarafından kabul edilen ‘Gençlik Değişim Projesi’ kapsamında 7’si İspanya, 7’si Romanya ve 11’i Türkiye’nin değişik illerinden olmak üzere 25 genç, Batman’da buluştu. Batman Bozooğulları Oteli’nde bir araya gelen 25 genç, dün tarihî Hasankeyf İlçesi’ni gezdi. Irak’ın Basra Çölü’nden gelen toz bulutu altında tarihî ilçeyi gezen yabancı gençler, Hasankeyf’e hayran kaldı. Geçler, tarihî Yolgeçen Hanı Mağarası’nda müzik eşliğinde dans ederek ve şarkı söyleyerek eğlendi. Daha sonra tarihî ilçede çöp toplayan gençler, Hasankeyf ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Romanya Gençlik Temsilcisi Chiliblaan Simona, Hasankeyf’in tarihî özellikleri bulunan çok güzel bir mekan olduğunu belirterek, sular altında kalacak olmasına çok üzüldüğünü söyledi. Hükümetlerin karar vermesi durumunda halkın bir şey yapma gücünün bulunmadığını ifade eden Simona, Romanya, dönüşünde Hasankeyf’i anlatarak, buraya birçok Romen vatandaşın gelmesini sağlayacağını kaydetti. İspanya Gençlik Kolları Temsilcisi Farit Lam Cafaar ise, Hasankeyf’in zengin bir kültüre sahip olduğunu aktardı. Tarihî ilçenin sular altında kalacak olmasına çok üzüldüğünü dile getiren Cafaar, hükümetin, uzmanların görüşünü alarak barajın yeniden tartışılması gerektiğini söyledi.

Batman Gençlik ve Kültürevi Koordinatörü Zeki Özhan ise 5 ay önce AB Eğitim ve Gençlik projeleri kapsamında hazırladıkları ‘gençlik değişim projesinin’ kabul edildiğini ve proje kapsamında 14 yabancının Batman’a geldiğini belirterek, “Projemizin kabul edilmesi kültürümüzün tanıtımı açısından çok iyi oldu. Projenin, gençlerin birbirlerine karşı ön yargılarının giderilmesi konusunda da faydalı olduğunu düşünüyorum. Projeye 15-25 yaş arası gençler katıldı” dedi.

Basra çöllerinden gelen toz bulutu altında Dicle Nehri kenarında gezen ve çöp toplayan gençler, daha sonra araçla Batman’a döndü. 7 gün sürecek proje kapsamında gençlerin canlandırıcı oyunlar, kültürel miras atölye çalışmaları, gençlik evi çalışmaları hakkında bilgilendirme, AB vatandaşlığı, projenin geleceğe yansıması, ortak kültürü ve ortak tarihî korumaya yönelik gençlerin yapabilecekleri grup çalışmaları ve sunumlarla projenin geleceğe yönelik atölye çalışmasının yapılacağı bildirildi.

25.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hasankeyf, AB’li gençleri de üzdü

  Hafız Ali Efendi eserleri sanal ortamda

  Şiir dostları tarihî Sille’de biraraya geldi

  İki yakaya iki kültür merkezi

  Türk musikîsi kalitesizleşmesin

  ‘Her yerde tiyatro’

  Altın Portakal’da iki Oscarlı

  Mevlânâ’ya özel ‘elkart’

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004