Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

3 milyar ağaç yandı

TEMA Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne, 3 milyardan fazla ağacın kaybedildiğini belirterek, “Ülkemizde, hâlâ yılda ortalama 2 bin orman yangını çıkıyor. Bu yangınların yüzde 94’üne, ne yazık ki insanlar neden oluyor” dedi.

Orman yangınları konusunda uyarılarda bulunan Önder Çelik, İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde orman alanının, yangınlarda kaybedildiğini söyledi. Yangınlar için alınan tedbirlere, yapılan uyarılara rağmen orman yangınlarının önlenemediğini kaydeden Çelik, “Türkiye’de, 1937 yılından bu yana 72 bin 785 adet orman yangını çıktı. Bu yangınlarda, yaklaşık İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde 1 milyon 583 bin 847 hektar orman alanı yok oldu. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın son 5 yıla ilişkin verilerine göreyse 2000 yılında, 26 bin 352, 2001’de 7 bin 394, 2002’de 8 bin 513, 2003’te 6 bin 644, 2004’te 4 bin 876 ve 2005’te de 2 bin 825 hektar, orman alanı yandı. Orman yangınlarının, yüzde 5-6’sı doğal, diğer yangınların yüzde 94’ünün çıkış sebebi insan kaynaklıdır. İnsan kaynaklı yangınların yüzde 13’ü kasıt, yüzde 47’si ihmal ve kazalar nedeniyle çıkarken, yüzde 40’ının çıkış nedeni de tam olarak bilinemiyor” diye konuştu.

Ormanların, bir ülkede toprağı ve suyu koruyan en önemli faktör olduğunu vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

“Ağaçlar, kökleriyle toprağı sararken hem erozyonu önler, hem de çıplak toprakta akıp giden su ve yararlı maddelerin ormanda depolanmasını sağlar. Seller ve taşkınlar da erozyon gibi, yine ormanlar sayesinde önlenir. Ancak ne yazık ki, tüm bunlara rağmen ormanlarımızı, hızla tüketmeye devam ediyoruz. Ormanlarımız sonsuz değil ve tehlike çanları uzun zamandır çalıyor. Geleceğimizi ipotek altına almak istemiyorsak ormanlarımızın yanıp kül olmasına seyirci kalamayız.”

Ormanların korunması konusunda tavsiyelerde bulunan Çelik, “Ormanda, ya da ormana yakın yerlerde ateş yakmayın, dumansız piknik yapın. Çevreye sönmemiş sigara izmariti, kibrit gibi yanıcı maddelerin atılmaması konusunda duyarlı olun. Aracınızdan herhangi bir şekilde yola dökülecek olan yağ veya benzinin üzerini kalın bir toprak tabakasıyla örtün. Tarlanızdaki anızları kaldırmak için yakma yöntemini kullanmayın. Küçük yangınlara kendiniz müdahale edin. Ormanlık alanda herhangi bir duman ya da ateş gördüğünüz takdirde, “Alo 177 Orman Yangın İhbar, Alo 156 Jandarma veya Alo 155 Polis İmdat” telefonlarını arayın.”

/ AFYONKARAHİSAR

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP’li Fırat: Başörtülülerin başka ülkelerde okumasından utanıyorum

  Okullar barınma merkezi

  Türkiye Lübnan’a asker gönderecek

  Bağış: Lübnan'a asker gönderilmeli

  Depremzedeler: Kıyamet koptu sandık

  Suçla mücadeleye yeni model

  Ormanı ‘sıcak’ yakıyor

  Dinleme delil sayılmaz

  Malazgirt Zaferi coşkuyla kutlanıyor

  Yangında görev yapan uçaklar arızalandı

  Memur Ankara’da bugün meydana iniyor

  Umuda yolculuk Aksaray’da bitti

  Kaş yangını 7. gününde kısmen kontrol altında

  Bitlis’te sıcak satışma

  Bakan Pepe: Asbestli gemiyi iade ettik

  İlmî olarak ispatlandı: Artık bahar erken geliyor

  3 milyar ağaç yandı

  Yananların yerine otuz katı ağaç

  “Pakize” yeniden yuvada

  Lübnanlı ailelere yardım

  “İslâmofobi bir düşünce değil, suçtur”

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004