Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Danıştay’ın belgeyi görmeden karar vermesi yanlış

Danıştay’ın, kamuoyunda ‘gizli anayasa’ olarak isimlendirilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin (MGSB) yürütmesinin durdurulması istemini, “belgenin tavsiye niteliğinde” olduğu gerekçesiyle, incelenmeksizin reddetmesini değerlendiren İnsan Hakları Derneği Başkanı Yusuf Alataş, yargının kendi hakkına sahip çıkmadığını, belgeyi görmeden karar vermesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Danıştay’ın, “Gizli Anayasa” sayılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB) yürütmesinin durdurulması talebini “belgenin tavsiye niteliğinde” olduğuna işaret ederek, incelenmeksizin reddetmesini değerlendiren İnsan Hakları Başkanı Yusuf Alataş, yargının kendi hakkına sahip çıkmadığını, belgeyi görmeden karar vermesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Alataş, “Madem ki tavsiye niteliğinde o zaman gizliliği nereden geliyor? Niye gizli?” diye sordu.

Yeni Asya’ya konuşan İHD Başkanı Yusuf Alataş, MGSB’nin sadece söylem itibariyle bir tavsiye belgesi olduğuna dikkat çekti. Alataş, “Yargı tarafından bu belgenin bağlayıcı olmadığı, sadece tavsiye niteliğinde olduğu tespiti önemlidir. Ama bu tespit pratik ve gerçeği yansıtmıyor. MGSB, uygulama ve pratik olarak tüm devlet kurumları tarafından bağlayıcılığı olan ve en üst uyulması gereken normlar olarak kabul ediliyor. Şekli anlamda tavsiye niteliğinde bir belge olması bağlayıcılığını ortadan kaldırmıyor” dedi.

MGSB’nin görülmeden hakkında karar verilmesini çelişki olarak değerlendiren Alataş, şunları söyledi:

“Yargı bu belgeyi henüz görmemiş. Görmeden böyle bir karar vermesi aslında kabul edilebilir bir durum değil. Çelişkidir. Yargı kendi yetkilerine sahip çıkmalı. Asıl problem burada. Madem ki tavsiye niteliğinde o zaman gizliliği nereden geliyor? Niye gizli? Hem de yargının en üst organından niye gizli? Hani taraflardan gizlilik olabilir. Zaten idari yargılama esasında bu imkan var. Ben incelemeyebilirim. Madem ki tavsiye niteliğinde yüksek mahkemeden niye bu gizlilik?”

Alataş, yargının kendi gücüne sahip çıkmadığını belirterek, “Biz bir dava açmışız, dava kabul olunur veya reddedilir. Bu ayrı bir konu. Demokratik parlamenter sistemin en temel üç gücü vardır. Bunlardan biri de yargıdır. Yargı yürütmeye karşı kendi gücüne sahip çıkmıyor. Kendi yargı yetkisinin sınırlarının yürütme tarafından çizilmesine izin veriyor. Bu kabul edilebilecek bir durum değil” diye konuştu.

Alataş, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, tebliğ edildiğinde gerekli itirazlarda bulunacaklarını söyledi.

Kemal BENEK / ANKARA

31.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Danıştay’ın belgeyi görmeden karar vermesi yanlış

  Meclis erken açılmalı

  Barroso: İstikrar için Türkiye’ye evet

  Eğitimciler, başvuru kılavuzuna dâvâ açtı

  Times: Saldırıların zamanlaması dikkat çekici

  Vekilin ‘cepten Lübnan‘ anketi

  Kutlamalar trafiği aksattı

  Zafer Bayramı kutlandı

  Yağmur sevindirecek

  Siverek ÖSS’yi geri istiyor

  İstanbul’da depreme karşı “su yastığı”

  Zehirli variller imha edilecek

  “Türkler susuzluğun ne demek olduğunu bilmiyor”

  Yeşilay, gençlere sahip çıkacak

  Tatil dönüşü depresyon uyarısı

  Doktora kurul çıkışı saldırı

  Otobüsle minibüs çarpıştı: 6 ölü, 11 yaralı

  Mersin’de patlama: 1 yaralı

  Havalimanında arıza kuyruk oluşturdu

  Hepsinin ayrı bir faydası var

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004