Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meclis erken açılmalı

İktisadî Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü “Türkiye siyasî kriterlerde yeterli mesafe kat ettiği için müzakerelere başladı, ama siyasi kriterlerde yapması gerekenlerin müzakere süresince de güçlü olarak devam etmesi bekleniyordu. Nitekim hükümet, 9. reform paketini de bu yargılara cevap niteliğinde ele aldı. Bizim de hükümetten ısrarla beklediğimiz, özellikle İlerleme Raporunu Komisyon kaleme almadan, tamamlamadan önce TBMM’nin Eylül ayında erken bir şekilde toplanarak bu reform paketinin tümünü çıkarmasıdır’’ dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü de, müzakere sürecinde Ali Babacan’ın olayın teknik boyutunu yürütürken siyasi boyutun yönetimini yürüten Abdullah Gül’ün bu konuda yeterli temaslarda bulunduğuna işaret etti. Türkiye’nin reformlarda rehavete kapıldığı konusunda AB tarafında yaygın bir kanaat bulunduğuna değinen Ökütçü, şöyle devam etti:

‘’Türkiye siyasi kriterlerde yeterli mesafe kat ettiği için müzakerelere başladı ama siyasi kriterlerde yapması gerekenlerin müzakere süresince de güçlü olarak devam etmesi bekleniyordu. Nitekim hükümet, 9. reform paketini de bu yargılara cevap niteliğinde ele aldı. Sayın Dışişleri Bakanımız, Haziran ayında TBMM tatile girmeden bu paketin çıkarılacağını ifade etti. Ama ne yazık ki sadece 2 konu bu paketten çıktı ve Meclis tatile girdi. Bizim de hükümetten ısrarla beklediğimiz, özellikle İlerleme Raporunu Komisyon kaleme almadan, tamamlamadan önce TBMM’nin Eylül ayında erken bir şekilde toplanarak bu reform paketinin tümünü çıkarmasıdır. Hükümetimizin kararlığını gösteren bir tavır ve anlayışla bir an önce TBMM’den geçmesini bekliyoruz.’’

Ökütçü, bugüne kadar taramaların aşağı yukarı yarısından fazlasının tamamlandığını hatırlatarak, ‘’Önümüdeki dönemde sayın Babacan’ın artık çok daha aktif şekilde AB kurumları nezdinde temaslarını yoğunlaştıracağı beklentisi içindeyiz’’ dedi.

“KOORDİNASYON KURUMU

ŞEKİLLENMELİ’’

Davut Ökütçü, kamu kurumlarının müzakere süreciyle ilgili yapılanmasının tamamlandığını, hükümetin bunu açıkladığını, ancak iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin bu sürece aktif katılımının nasıl sağlanacağı konusundaki çalışmaların da açıklanması gerektiğini söyledi. Bu konuda kamuoyu ile özel kesim ve sivil toplum örgütleri arasında bir koordinasyon kurumunun şekillenmesinin gerekliliğine işaret eden Ökütçü, burada ideal adayın AB Genel Sekreterliği olduğunu, buna paralel iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin de süreçle ilgili taleplerini yansıtabilecek çalışmaları yapması gerektiğini ifade etti. Ökütçü, ‘’Çünkü AB’ye sözlü yapacağınız talep cevap bulamaz. Hükümet makro düzeyde etki analizleri yapacaktır. Sektörlerin de mikro düzeyde bunun çalışmalarını yaparak hükümetin müzakere pozisyonun belgesinin şekillenmesine yardımcı olacak çalışmaları yürütmesi gerekir’’ diye konuştu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper ise, AB’ye üyelik süreciyle ilgili çalışmaların sürdüğüne değinerek, Ağustos ayının Avrupa’da tatil dönemi olduğunu, dolayısıyla Eylül ayından itibaren konunun daha da yakından izleneceğini söyledi.

AB yolunda yavaşlama var

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) International Başkanı Aldo Kaslowski, Financial Times gazetesinde yer alan Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin eleştirilerle ilgili olarak, ‘’Financial Times gazetesinin yazdığı doğru. Bir yavaşlama var. Avrupa’da, Brüksel’de çok daha etkin bir şekilde bulunmamız gerekirken gidilmiyor, heyetler kurulmuyor. Bütün bunlar gerçektir’’ dedi.

Kaslowski, yaptığı açıklamada, TÜSİAD ve iş dünyası için ekonomi ve AB’nin önemine işaret ederek, 2007 yılının seçim yılı olduğunu ve bazı konularda popülist yaklaşım eğilimi görülebileceğinden dolayı, bu iki konuda Türkiye’nin taviz verme lüksü bulunmadığını söyledi.

“İLGİSİZLİK ARALIK’TA BAŞLADI”

AB ile müzakerelerde birkaç ay sonra 2 yılın dolacağını hatırlatan Kaslowski, ‘’İlgisizlik aslında dünün veya bugünün işi değil. Müzakerelerde ilgisizlik ve yavaşlama zaten Aralık ayında başladı. Sanki acelemiz yok gibi bir tavır sergiledik’’ diye konuştu.

Aldo Kaslowski, Türkiye’nin AB ile ilgili konularda özellikle 4-5 yıldır 10-20 yılda katetmediği kadar yol katettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

‘’Doğrusu bu kadar performans gösterdikten sonra böyle birden duraklamak bizlerin de endişeye kapılmasına yol açtı. Doğrusu sebebini de anlamakta güçlük çekiyoruz. Zaten Financial Times gazetesinin yazdığı doğru. Bir yavaşlama var. Avrupa’da, Brüksel’de çok daha etkin bir şekilde bulunmamız gerekirken gidilmiyor, heyetler kurulmuyor. Bütün bunlar gerçektir.’’

‘’BABACAN’IN YÜKÜ AĞIR”

TÜSİAD International Başkanı Kaslowski, Avrupa’nın birçok ülkesinde de gelecek yıl seçimler yapılacağına işaret ederek, bu ülkelerde de popülist tavırlar görülebileceğini ve bunun tamamen yanlış olarak değerlendirilemeyeceğini, ancak Türkiye açısından asıl problemin önemli konularda taviz verilip verilmemesi olduğunu söyledi. Aldo Kaslowski, Türkiye’nin Avrupa ile olan ilişkilerde bir duraklama devri yaşamaması gerektiğine dikkat çekerek, ‘’Avrupa, bugün bizim için hele seçime girecek bir Türkiye için en önemli bir faktör olarak gözükmüyor’’ dedi.

Türkiye’de şu anda AB konusundaki durumun AB’den vazgeçileceği anlamına gelmediğini ifade eden Kaslowski, yaşanan sorunlar ve yavaşlamanın üyeliği riske edecek durum oluşturmadığını belirtti.

Kaslowski, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın hem ekonomi hem de AB ile ilgili çalışmalardan sorumlu olmasının, genç ve kabiliyetli olmasına rağmen büyük bir yük oluşturduğunu kaydederek, çok önemli bu iki konunun, Türkiye’nin aynı hızda ilerleyebilmesi için tek bakanlık tarafından değil iki ayrı bakanlık tarafından yürütülmesinin belki de daha doğru olacağını savundu.

/ İSTANBUL

31.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Danıştay’ın belgeyi görmeden karar vermesi yanlış

  Meclis erken açılmalı

  Barroso: İstikrar için Türkiye’ye evet

  Eğitimciler, başvuru kılavuzuna dâvâ açtı

  Times: Saldırıların zamanlaması dikkat çekici

  Vekilin ‘cepten Lübnan‘ anketi

  Kutlamalar trafiği aksattı

  Zafer Bayramı kutlandı

  Yağmur sevindirecek

  Siverek ÖSS’yi geri istiyor

  İstanbul’da depreme karşı “su yastığı”

  Zehirli variller imha edilecek

  “Türkler susuzluğun ne demek olduğunu bilmiyor”

  Yeşilay, gençlere sahip çıkacak

  Tatil dönüşü depresyon uyarısı

  Doktora kurul çıkışı saldırı

  Otobüsle minibüs çarpıştı: 6 ölü, 11 yaralı

  Mersin’de patlama: 1 yaralı

  Havalimanında arıza kuyruk oluşturdu

  Hepsinin ayrı bir faydası var

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004