Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Süre doldu, sıra ambargoda

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, İran’ın nükleer programı konusunda müzakerelere açık olduğunu söyledi. Temaslarda bulunmak üzere Tokyo’ya gelen Arakçı, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso ile yarım saat süren görüşmesinde, “Tahran, halen diğer ülkelerle müzakerelere açık ve eğer diğer ülkeler müzakerelere iyi niyetle katılırsa bir çözüme ulaşılabilir” dedi.

Adı açıklanmayan bir Japon yetkilinin aktardığı bilgiye göre, Arakçı, ayrıca Japonya’dan konunun barışçı bir şekilde çözümü için daha aktif bir rol oynamasını istedi. Aso’nun da Arakçı’ya, “sorunun merkezinde, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna bildirimde bulunmadan nükleer faaliyetlerini sürdürmesi nedeniyle uluslararası toplumun Tahran’a duyduğu güven eksikliğinin yattığını” söylediği belirtildi.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyinin, nükleer faaliyetlerine son vermesi konusunda aldığı karara uyması için İran’a tanıdığı süre dolarken, ABD ve üç müttefikinin bu ülkeye uygulanması planlanan yaptırımlar listesi konusunda anlaştıkları bildiriliyor. New York Times gazetesinin haberine göre, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın üzerinde anlaştıkları ve ilk aşamada İran’ın nükleer bağlantılı teçhizat ve malzeme ithal etmesine kısıtlama getiren yaptırımlar konusunda, BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyeleri ile Almanya’nın yakında görüşme ve pazarlıklara başlaması bekleniyor. Bu görüşmelere yakın diplomatik kaynaklar, cezaî müeyyideler arasında İranlı liderlere seyahat kısıtlaması getirilmesi ve bu ülkenin uluslar arası pazarlara girişine engel olunmasının bulunduğunu belirttiler. BM Güvenlik Konseyi’ndeki bu girişimlerin yanı sıra Bush yönetiminin Avrupa malî kuruluşlarının İran’a yeni malî yardım sağlamasına engel olmaya çalıştığını yazan gazetedeki habere göre, bazı İsviçre bankaları şimdiden Tahran’la mali ilişkilere sınırlama getirdiler.

Öte yandan, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, Avrupa’ya çağrıda bulunarak, İran’ın nükleer çalışmaları konusundaki sorunu görüşmeler yoluyla çözmesi ve ABD’den bağımsız hareket etmesini istedi.

Bu arada, ABD’de yayınlanan aşırı sağcı The Washington Times gazetesi Pentagon kaynaklarına dayanarak İran’ın en erken 5 ile 8 yıl arasında çekirdekli silâhlar üretmeyi başarabileceğini yazdı.

/ TOKYO

01.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Süre doldu, sıra ambargoda

  Bulgar Müftülüğünden bakana başörtüsü itirazı

  ABD, Afrika için komutanlık kuruyor

  Bush minderden kaçtı!

  İran, İslâm dünyasının liderliğine oynuyor

  Eski silâh denetçisinden müthiş itiraf

  İsrail, çekilmek için 5 bin mavi bereliyi bekliyor

  ‘PKK Koordinatörü’ Ankara’ya gelecek

  Tişörtteki yazı ifade özgürlüğü

  AP’de Türkiye’yi en fazla Hıristiyan emokratlar sordu

  Hamburg'ta 2. uyum zirvesi

  Lübnan’a yardımlar sürüyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004