Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Papaya tepkilerin ateşi düşüyor

İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejad, İslâmiyet ile ilgili sözlerini düzelten papaya saygı duyduğunu söyledi. Venezuela’nın başşehri Caracas ziyareti sonunda basın toplantısı yapan Ahmedinejad, “Barış ve adaletle ilgilenen papaya ve herkese saygı duyarız. Daha önce söylemiş olduğu sözleri düzelttiğini duydum” dedi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, pazar günkü açıklamasında, Almanya ziyareti sırasında söylediği İslâm ile ilgili sözlerinin İslam aleminde infial çıkarmasından üzüntü duyduğunu belirtmiş ve o konuşmasında yaptığı alıntının, “kendi şahsi düşüncesini asla yansıtmadığını” söylemişti.

Bu arada, İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) dönem başkanı Malezya, Papa 16. Benediktus’un tepki meydana getiren açıklamalarının ardından üzüntülerini ifade etmesini kabul edilebilir buldu, ancak böyle bir şeyin gelecekte yinelenmemesini istedi. Malezya haber ajansı Bernama’nın haberine göre, BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi, Papa’nın sözlerine açıklık getirdiği ve üzüntü duyduğunu açıkladığı son konuşmasıyla ilgili olarak, “Sanırım, bunu kabul edebiliriz. Umarız, Müslümanları kızdıracak başka açıklamalar olmaz” diye konuştu.

BUSH, PAPA'NIN ÖZRÜNÜ SAMİMİ BULDU

Öte yandan, ABD Lideri Bush Papa’nın geri adım atmasıyla alâkalı olarak kullanmış olduğu ifadelerini samimi buludğunu açıkladı. Diğer taraftan da Papa’ya dünya Müslümanlarından tepkiler gelmeye devam ediyor. Çinli Müslümanlar, Papa’nın Almanya’da söylediği çirkin sözleri protesto ederek, Papa’dan hemen açıkça resmen ve şahsi olarak özür dilemesini istedi. Çin Müslüman Derneği Başkanı Çın Guanyüen (Chen Guangyuan), Papa Benedict’in Almanya’da 12 Eylül’de alıntı yaptığını söylediği sözlerin, İslâm dinini ve Hz. Muhammed’i aşağıladığını söyledi.

Bu arada, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un İslâm dünyasında tepki meydana getiren sözlerine Avustralya Katolik Kilisesinin desteklemesi bu ülkede tartışmalara neden oldu.Sydney Başpiskoposu Kardinal George Pell, İslam dünyasının bazı yerlerinde Papa 16. Benediktus’un sözlerine karşı şiddet içeren tepkiler verilmesini, “Papa’nın esas korkularından birini haklı çıkardığını” iddia etti. Avustralya Katolik Kilisesinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada Pell, Papa’nın sözlerine Avustralya’da verilen tepkilerin şiddet içermemesinden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Diğer yerlerdeki şiddet olaylarını eleştiren Pell, “İslâm dünyasının çoğu kısmında şiddet içeren tepkiler, Papa Benediktus’un esas korkularından birini haklı kılıyor” dedi.

Bu arada Avustralya’daki bazı Müslüman liderleri, hem Papa’nın, hem de 5,1 milyon kişinin bağlı olduğu Avustralya Katolik Kilisesi lideri Pell’in açıklamalarının kınanması gerektiğini belirttiler. New South Wales eyaleti İslâm Konseyi sözcüsü Nada Rudi, Pell’in açıklamalarının, Avustralya’nın dinlerarası diyalog inşası çabalarına yardımcı olmayacağını söyledi. Pell de, daha sonra Avustralya yayın kuruluşunun radyosuna bir demeç vererek, “İslâm dininin kalbinde şiddet ile din arasında bir bağlantı olup olmadığından emin olmadığını”, ayrıca bu noktada Müslümanlardan gelen aydınlatıcı açıklamaları memnuniyetle karşılayacağını belirtti.

“PAPA’YA SALDIRI ENDİŞELERİ”

Daily Telegraph gazetesi, Papa 16. Benedikt’in İslâm dünyasında tepki çeken konuşması ardından Kasım ayında Türkiye’ye yapacağı gezi öncesinde doğan saldırı kaygılarına yer verdi.

“Katolik liderler, Türkiye’de acil bir toplantı yaparak Papa’nın Kasım ayında planlanan gezisine yönelik tehditleri tartıştı. Türkiye’de yaşayan 31 rahip, son aylarda Katolikler’e yönelik saldırılarda artışa işaret etti. Trabzon’da geçen Şubat ayında bir rahip öldürülmüş, iki rahip ağır yaralanmıştı. Katolik liderler, bu saldırılardan İslam kimliğini korumak isteyen radikal görüşlü milliyetçileri sorumlu tuttu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Papa’nın ziyaretini bekledikleri mesajını verdi.”

Financial Times yazarlarından Gideon Rachman ise Papa’nın Kasım ayında ziyaret etmeye hazırlandığı Türkiye’nin, uzun yıllar laik, Batılı bir anlayış içinde olduğuna, ancak Papa’ya yönelik epey şiddetli eleştirinin de bu ülkeden geldiğine işaret etti. Rachman, “Boğazın kıyısında çatışan medeniyetler” başlıklı makalesinde, bu noktadan hareketle Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik hedefi ve Avrupa’da nasıl algılanmakta olduğunu irdeledi.

/ CARACAS

20.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papaya tepkilerin ateşi düşüyor

  Annan: Irak bölünebilir

  Taliban’da da hata yaptık

  Kilisede İslâm sergisi

  İlerleme raporu 8 Kasım’a ertelendi

  Financial Times: Türkiye’nin AB üyeliği garanti değil

  İngiliz ‘pul’ severlere kötü haber

  Tolkien’in romanını oğlu tamamladı

  Lâle Festivalini 15 bin kişi gezdi

  Gösteriler Macaristan’ı sarstı

  AB’nin Türkiye uzmanı Fas’da öldürüldü

  Müslüman temsilciye Kongre yolu açıldı

  İsrail, İran’a acil yaptırım istedi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004