Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kilisede İslâm sergisi

“Papa şeytanî sözler kullandı” diyerek tepkisi gösteren İsveçli Papaz Marika Palmdahl, Müslümanlarla kiliselerinde cami resimleri sergisi açtı. Palmdahl bir Katolik teologdan alıntı yaparak, “Dinler arasında barış olmazsa, ülkeler arasında barış da olmaz, dünya barışı da olmaz. Bir papaz olarak Papa’nın sözlerinden dolayı çok üzgünüm” dedi.

Müslüman dernekleriyle birlikte Göteborg’un Hisingen bölgesindeki kilisede, o bölgedeki camilerin resimlerinden oluşan bir sergi açan İsveçli Papaz Palmdahl, günümüzde dinler ve mensupları arasında diyaloğa her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu düşünceyle böyle bir sergi açtıklarını ifade eden Palmdahl, “Hedefimiz, kiliseye ziyaret eden Hıristiyanların Müslümanların nasıl olduğunu, İsveç’te nasıl yaşadıklarını ve neler düşündüklerini anlayabilmelerine yardımcı olmak” şeklinde konuştu.

İNANÇLI HIRİSTİYANLAR

PAPA GİBİ DÜŞÜNMÜYOR

Palmdahl, sergi için birçok Müslüman derneğiyle irtibat kurduklarını ve bu ilişkilerin sürekli olmasını umduklarını ifade etti. Papa’nın sözlerini tekrar incelediğini söyleyen Papaz Marika Palmdahl, “Dünyanın en büyük Hıristiyan kilisesinin lideri olarak Papa anlamalıydı ki; böyle konuşmalar bütün Hıristiyanların İslâma bakış açısıymış gibi algılanacaktır. Şahsen ben kendimi bu konuşmalardan uzak tutuyorum. İnanıyorum ki, bütün inançlı Hıristiyanlar da aynı şekilde yaklaşıyorlar. Zira Hz. İsa’ya göre: ‘Bir insan hem cinsini, kendini sevdiği gibi sevmeli”, hangi dine, ırka mensup olursa olsun” dedi.

Olaydan duyduğu üzüntüyü tekrar ifade eden Palmdahl, “Ben Katolik kilisesine mensup değilim ve o benim dinî liderim değil, ama Hıristiyan bir dindar olarak, bir papaz olarak Papa’nın kullandığı ifadeler için çok üzgünüm. Normal bir Müslüman da bir başka Müslümanın yaptığı hatalardan dolayı suçlanabilmekte” şeklinde konuştu.

Katolik Papa’nın sözlerine bir anlam veremediğini söyleyen Papaz Palmdahl, Katolik dünyasından Müslümanlarla iyi diyalog kurmak için çaba sarfeden birçok kilisenin ve din adamının olduğunu söyledi. Papaz Palmdahl, bunlardan birisinin de Katolik teolog Hans Kung’ün olduğunu ve onun da, “Dinler arasında barış olmazsa, ülkeler arasında barış da olmaz. Dünya barışı da olmaz” dediğini aktardı.

1 Ekim’e kadar sürecek olan serginin açılışında bir konuşma yapan ve bu girişime destek veren Fadime Falk isimli bir Türk derneği yetkilisi; çatışma değil, huzur istediklerini söyledi. Falk, insanların bir barış ve huzur dini olan İslâmı gerçek çehresiyle tanısalar çok daha saygı duyacaklarını ifade etti.

/ GÖTEBORG

20.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papaya tepkilerin ateşi düşüyor

  Annan: Irak bölünebilir

  Taliban’da da hata yaptık

  Kilisede İslâm sergisi

  İlerleme raporu 8 Kasım’a ertelendi

  Financial Times: Türkiye’nin AB üyeliği garanti değil

  İngiliz ‘pul’ severlere kötü haber

  Tolkien’in romanını oğlu tamamladı

  Lâle Festivalini 15 bin kişi gezdi

  Gösteriler Macaristan’ı sarstı

  AB’nin Türkiye uzmanı Fas’da öldürüldü

  Müslüman temsilciye Kongre yolu açıldı

  İsrail, İran’a acil yaptırım istedi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004