Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Şirketleri belli gruplar yönetiyor

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, bir çok şirketin, halka açıklık oranı yüzde 80-90’ları bulmasına karşın ‘imtiyazlı hisse’ senetleriyle, belli gruplarca yönetildiğini bildirdi. Bahçuvan, yaptığı yazılı açıklamada, İMKB’nin gelişmekte olan borsalar arasında daha ön plana çıkabilmesi, yerli ve yabancı sermayeyi daha fazla çekebilmesinin yapısal uygulamalara bağlı olduğunu belirtti.

Ali Bahçuvan, açıklamada şunları kaydetti: ‘’İMKB’deki hisse senetlerinin, gelişmekte olan ülkelerdeki emsal hisse senetlerine nazaran daha düşük fiyatlardan işlem görmesinin en önemli nedeni, yatırımcının oy haklarının genel kurullarda yönetimi belirleyememesi ve piramit yapılarıdır. Bir çok şirket, halka açıklık oranı yüzde 80-90’ları bulmasına rağmen imtiyazlı hisse senetleri sayesinde belli gruplarca yönetilmektedir. Yönetim yapısını bu şekilde oluşturan ve yönetim hakimiyetini hiç bir şekilde paylaşmak istemeyen bu tür şirketler, geçmiş krizlerde yatırımcısını yüksek oranda mağduriyete uğratmıştır. Bu yönetim yapısına sahip şirketlerin gönüllü olarak yatırımcısını yönetime almasını beklemekte hayalcilik olmaktadır. Bu yüzden birikimli oy kullanımı bu tür şirketlerde zorunluluk haline getirilmeli ve imtiyazlar kaldırılmalıdır.’’

Açıklamada, aksi durumda, sermayeyi her fırsatta bedelli sermaye artırımı yaparak artıran ve hesap vermeden kullanan, küçük yatırımcıyı hortumlayan zihniyetin prim yapmaya devam edeceğini aktaran Bahçuvan, bu düzenlemenin en kısa zamanda gerçekleşmesi için BORYAD’ın elinden gelen her türlü imkânı seferber edeceği, bu tür yönetim yapılarına karşı da her türlü girişimin başlatılacağını ifade etti.

/ İSTANBUL

20.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şirketleri belli gruplar yönetiyor

  31,3 milyar YTL’lik carî dış açık

  Bu yıl emlak alanlar dikkat!

  “Kotanın arttırılması başarının teyidi”

  IMF’den ekonomiye övgü

  AIRFEL ile ESGAZ’dan işbirliği

  Pancar alımları başladı

  Kayserili emektar sanayicilere vefa

  Kuveyt Türk’ten iki yeni şube

  İTO’nun işbirliği günleri başlıyor

  E-bildirgenin kapsamı genişliyor

  Ceyhan’da Petrol Borsası için ilk adım

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004