Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

‘Genişleme yorgunluğu’ uyarısı

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemede sorunlarla karşılaştığını belirterek, Türkiye’de de “genişleme yorgunluğu” bulunduğunu bildirdi.

Gazetede Klaus Dieter Frankenberger imzasıyla yayımlanan “Özel Bir Aday” başlıklı yorumda, Türkiye’de AB müzakereleri sürecinde yaşanan son durum ele alındı. “Türkiye-Avrupa ilişkilerini tanımlamak için sık sık kullanılan resim iyi şeyler vaat etmiyor: Bu karşılıklı iki trenin çarpışmasıyla meydana gelen bir tren kazasının resmi” ifadesini kullanan gazete, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Kıbrıs sorununda Türkiye’yle “tren kazası” yaşanabileceği tanımlamasına gönderme yaptı. AB’nin Kıbrıs’ta çözüm sağlanmasına yönelik uyarılarını aktaran gazete, “Türkiye’nin AB’ye katılım görüşmelerini gölgeleyen tek konu Kıbrıs değil. Türkiye’de katılımla ilgili uzlaşmada azalma ve dostça olmayan bir Avrupa politikası sergileyecek şekilde değişen, genişleme yorgunluğu olarak tanımlanan bir iklim var” dedi. Gazetede şöyle denildi: “Türkiye’nin İslami parti tarafından yönetilen laik bir ülke olması gerçeği var. Bu özel bir durum. Bu nedenle ülkenin AB’ye giriş perspektifi devamlı olarak günlük politikanın doğurduğu engeller tarafından belirleniyor ve sürekli olarak yeni uzlaşmazlıklar üretiyor. Geçmişte bu durumu ortaya koyan bir çok örnek bulunuyor.”

“TÜRKİYE SARKOZY KARŞI İHTİYATLI”

Fransız politikacı Sarkozy’nin Ankara’nın AB’ye giriş niyeti konusundaki kuşkularını dile getirdiğini, bunun Türkiye’de yankı bulduğunu kaydeden gazete, bazı yerlerde Sarkozy’nin açıklamalarının bir önseçim kampanyası olarak değerlendirilebileceğini bildirdi. Ancak Türk politikacıların Fransa Başkanlığına oynayan Sarkozy konusunda ihtiyatlı olduklarını, bunun müzakere sürecinde rahatsızlığa sebep olacağı belirtilen yorumda, “Gelecek yıl Türkiye de seçime gidecek. Bu da hükümetin en azından kısmi olarak neden Kıbrıs sorunu konusunda çok uzlaşmacı davranmadığını açıklıyor” ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE’NİN İMTİYAZLI

ORTAKLIK RAHATSIZLIĞI

AB’nin son kritik raporunun yeni şartlar getirdiğini ve Türk gazetelerinde önemli yer tuttuğunu, Papa’nın sözlerinin de Türkiye’de olumsuz ve histerik tepkilere yol açtığını yazan Frankfurter Allgemeine, “Çok da önemsiz olmayan bir AKP yöneticisi (Salih Kapusuz) Papa’yı Hitler ve Mussolini’yle kıyasladı: İnsanlar kendi kendilerine burada siyasi bir uçurumun açılıp açılmadığını sorabilir. Çünkü Türkiye, Avrupa’ya kendi tarihi, sosyal ve siyasi gelenekleri ve Müslüman damgasıyla girmek isteyen bir ülke. Bu süreç, her türlü mücadelenin bulanıklaştıracağı çökme tehlikesi de bulunan bir süreç olarak yaşanacak” diye yazdı. Gazede, Türk politikacıların Türkiye’ye eski AB adayı ülkeler gibi davranılmamasından yakındıklarını kaydederken, AB’de Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık statüsü verilmesi yönünde bir görüş olduğunu da bildirdi. Gazete, Türkiye’de siyaset ve ekonomide bu öneriyi açıkça dile getirecek ağırlıklı bir ses bulunmadığını da belirtti.

/ ANKARA

24.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kiliseden Ramazan kutlaması

  İKÖ’den Vatikan’a çağrı

  Ramazan, fetihler ayı

  Çiçek’e göre, eleştirenler 301’i bilmiyor

  KKTC’de yeni hükümet

  Selimiye’nin eşi, Sultanahmet’in kardeşi

  ‘Genişleme yorgunluğu’ uyarısı

  Ramazan hayra vesile olsun

  AP’nin gündemi Türkiye raporu

  Lübnan‘a elektrik ihracatı

  Yük trenine mayın tuzağı

  Aynı yolda 2 saatte 3 kaza: 4 ölü

  Başbakan Erdoğan: CHP’nin zihniyetinde “pazarlamacılık” var

  Gül: KKTC’ye tecrit kalksın

  Yeni Asya özgür ve bağımsız gazete

  Sokaktan üniversiteye

  Temsilciliğimizden nezaket ziyareti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004