Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Millî Kütüphane’den yayıncılara çağrı

Millî Kütüphane Başkan Vekili Celal Tok, 1934 yılında yürürlüğe giren ‘’Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu’’nun cezai müeyyidelerinin güncellenmemesi nedeniyle işlevselliğini yitirdiğini kaydetti. Celal Tok, ilgili kanun gereği basılı eserlerin iki nüshasının arşiv amacıyla Millî Kütüphane’ye gönderilmesi gerektiğini, ancak özellikle 1970 sonrasında kanunun uygulanmaması sebebiyle kütüphanedeki yayın açığının yüzde 70 düzeyine ulaştığını bildirdi.

Tok, kaçağın önlenmesi amacıyla hazırlanan yeni yasanın TBMM’ye sunularak ilgili komisyonlarda görüşüldüğünü ve genel kurul gündemine alınmasını beklediklerini belirtti.

Yeni yasa ile Millî Kütüphane’nin yayın akışının sağlanması konusunda daha etkin hale getirildiğini ifade eden Tok, ‘’Yasaya uymayan yani arşive yayın göndermeyenler hakkında da 5 bin YTL’ye varan para cezaları getiriliyor’’ dedi.

Tok, yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yayıncılara yönelik bilgilendirme de yapacaklarını söyledi.

700 YAYINCIYA YAZILI ÇAĞRI

Tok, yeni yasanın uygulanmasının ardından, Milli Kütüphane’ye yayın akışında yaşanan sorunların ortadan kalkacağını ancak geriye dönük eksiklerin giderilmesi için de çalışma yaptıklarını anlattı.

Çalışma kapsamında 700 yayıncıya yazılı çağrıda bulunduklarını belirten Tok, yazıda yayınlarının Millî Kütüphane arşivinde bulunmasının kendileri ve ülke arşivi açısından önemini hatırlattıklarını kaydetti.

Yayıncıların çağrılarına sevindirici düzeyde içtenlikle cevap verdiklerini anlatan Tok, ‘’Çok sayıda yayınevinden binlerce kitap geldi ve gelmeye de devam ediyor. Kütüphanemiz millî birikim merkezi ve milletimizin hafızasıdır.

Eserlerin, bu hafızada yer etmesini ve gelecek kuşaklara taşınmasını isteyen yayıncılarımızın yayınlarını mutlaka bize ulaştırması gerekiyor’’ diye konuştu.

Kütüphane arşivindeki eserlerin uluslar arası düzeyde kullanıma açıldığını da belirten Tok, bunun hem eser sahipleri ve yayıncılar hem de araştırmacılar açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Çağrı yazısını, yayınlarını düzenli olarak kendilerine yollayan yayıncılara da gönderdiklerini bildiren Tok, gönderilenlerin içinde arşivde bulunan eserlere rastladıklarında ise bunları ihtiyacı olan diğer kütüphanelere bağışladıklarını kaydetti. Tok, bu yolla kendilerinden kitap talep eden okullara, kütüphanelere ve benzeri kurumlara katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

26.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Millî Kütüphane’den yayıncılara çağrı

  ‘Belh'ten Konya'ya Mevlânâ’

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004