Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

AGİT Temsilcisi Ömür Orhun: Batı-Doğu mesafesi açılıyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtının (AGİT) Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele özel temsilcisi Büyükelçi Ömür Orhun, İslâm ve Batı dünyası arasında anlayış farklılıklarının her geçen gün daha da arttığını söyledi. İspanya’da hükümet ve sivil toplum örgütleriyle temaslarda bulunan Orhun, AA muhabirine verdiği demeçte, Danimarka’da karikatür krizinden sonra, son dönemde özellikle Papa 16. Benediktus’un İslâm dünyasında büyük tepkilere yol açan sözleriyle bir kez daha açıklık kazanan İslâm ve Batı dünyası arasındaki farkın giderek büyüdüğünü ve iki tarafın da girişim de bulunması gerektiğini söyledi.

“İslam ve Batı dünyası arasında anlayış farklılıkları her geçen gün daha da artıyor, gönlüm hep iyimser olsa da, bu zor” diyen AGİT özel temsilcisi, kısa ve orta vadede yapılması gerekenlerle ilgili olarak, “İdarî değişiklikler, genç neslin eğitimi ve polis-jandarma gibi kanun uygulayıcılarının eğitilmesi. Buna ek olarak da hoşgörü ve anlayışın geliştirilmesi gerekir.

Bu anlamda Medeniyetler İttifakı zamanlı bir girişimdir. Medeniyetler İttifakı, farklılıklar arasında köprü olacak bir girişimdir” dedi. Sorunun iki taraflı olduğunu ve ülkelere göre farklı boyutları bulunduğunu söyleyen Büyükelçi Orhun, Avrupa’da Müslümanların entegrasyonun çok katılımlılıkla sağlanacağını kaydederek, “Ekonomik seviyenin yükseltilmesi önemlidir. Ama (Ben dükkan açtım benim param var) deyip ekonomik düzey artırılmıyor. Sosyal, kültürel ve siyasi hayata da girilmeli, sinemaya, tiyatroya gidilmeli” diye konuştu.

/ MADRİD

29.09.2006


 

Bush, Müşerref ile Karzai’yi barıştıramadı

ABD Başkanı George W. Bush, son aylarda birbirlerine ağır suçlamalar yönelten Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi Beyaz Saray’da iftar sofrasında bir araya getirirken, ‘’düşman kardeşler’’ olarak nitelendirilmeye başlanan iki lider arasında gözle görülür yakınlaşma sağlayamadı.

İftar öncesinde üç lider medyanın önüne çıktı. Bush’un iki yanında duran devlet başkanlarından Müşerref ifadesiz yüzüyle, Karzai de gergin gülümsemesiyle dikkati çekti. İki lider, Bush ile tokalaşırken, birbirinin elini sıkmadı ve hiç konuşmadı. Bush ise kısa konuşmasında gazetecilere, ‘’Burada gördüğünüz iki kişi, benim şahsi dostlarım. İkisi de ılımlılığı temsil eden güçlerin aşırılık yanlıları ve radikaller tarafından hedef alındığını anlayan güçlü liderler’’ dedi. Başkan Bush, Müşerref ve Karzai’den, aralarındaki ayrılıkları bir tarafa bırakarak ortak düşman terörizme karşı birlikte çalışmalarını istedi. Karzai, Müşerref’i, Taliban’ın Pakistan’ın sınır bölgelerinde barınmasına göz yummakla suçlarken Müşerref de Afganistan Devlet Başkanı’nı ülkesini yönetememekle itham etmişti.

/ WASHINGTON

29.09.2006


 

11’inci Frankofon zirvesi başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa’da yabancı öğrencilerin burslu okuyabilmesi için bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

Romanya’nın başşehri Bükreş’te başlayan 11. Fransızca konuşan ülkeler zirvesinde konuşan Chirac, “Şu anda Sorbonne’da tamamen yeni olan ve Fransa’da yabancı öğrencilerin burslu okuyabilmesine imkan veren bir anlaşmanın imzalandığını sizlere duyurmaktan mutluyum” dedi.

Chirac, bundan böyle, Fransa’daki etüt merkezlerinde ciddi projeler dahilinde çalışacak öğrencilerin otomatik olarak yenilenen uzun süreli vize sahibi olabileceğini de kaydetti. Fransa, yarısı Fransızca konuşan Afrika ülkelerinden olmak üzere 265 bin yabancı öğrenciye eğitim imkanı sunuyor. Zirvede konuşan Romanya Başbakanı Calin Tariceanu da ülkesinin Fransızca eğitim veren bir üniversite kurmak istediğini duyurdu. Başbakan Tariceanu, kurulması planlanan Fransızca eğitim veren üniversitenin Orta ve Doğu Avrupa’da bir ilk olacağını da kaydetti.

Fransızca konuşan ülkelerin 11. zirvesi, 60’tan fazla ülkenin katılımıyla Bükreş’te başlamıştı. Eşi benzeri görülmedik güvenlik tedbirleri altında başlayan zirveye, katılanlar arasında, Chirac’ın yanı sıra Senegal Devlet Başkanı Abdoulaye Wade, Gabon Devlet Başkanı Ömer Bongo, Fildişi Sahili Başbakanı Charles Konan Banny, Kanada Başbakanı Stephen Harper yer alıyor.

/ BÜKREŞ

29.09.2006


 

Olmert Lübnan’ın hesabını veriyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan savaşının ardından gelen eleştiriler üzerine kurulan soruşturma komisyonunun üyeleriyle ilk kez bir araya geldi.

Askerî radyonun haberinde, Olmert’in 3 saat kadar emekli hakim Elyahu Winograd başkanlığındaki komisyon üyeleriyle görüştüğü, üyelerin Savunma Bakanı Amir Peretz ile de bir araya geleceği belirtildi. Olmert, savaşın ardından ordu ve hükümete yönelik eleştiriler ve kamuoyu baskısı yüzünden, savaşın devlet eliyle soruşturulması için komisyon kurulmasını kabul etmek zorunda kalmıştı.

/ KUDÜS

29.09.2006


 

ABD: PKK ile görüşmeyiz, silâh bırakmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK ile kesinlikle görüşmeyeceklerini, PKK’nın şartsız silâh bırakması gerektiğini belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Sean McCormack, son brifinginde konuya ilişkin bir soru üzerine, ABD’nin PKK ile mücadelede özel temsilciliğe atadığı Joseph Ralston’ın PKK’ya karşı Iraklılarla iyi çalıştığını ve Irak’ın, terör örgütü PKK’nın bürolarının kapatılması yönünde karar açıkladığını söyledi. McCormack, ‘’Biz kesinlikle PKK ile görüşmeyeceğiz. PKK’ya ilişkin tutumumuz açık. PKK terörist bir örgüt ve şartsız olarak silâhlarını bırakmalı’’ dedi. Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmayı da olumlu bir adım olarak nitelendiren sözcü, ‘’Bu sorunu henüz çözmedik, ancak üzerinde çalışıyoruz’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

29.09.2006


 

“Türkiye, zor şartlara hazır olsun”

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, AB’nin genişleme süreci içinde kararlar alınırken, objektif davranılması gerektiğini belirterek, “AB üyeliğinde din faktörü etkili olmamalıdır’’ dedi.

Dünya Haber Ajansları Zirvesi, Bulgaristan’ın başşehri Sofya’da başladı. Zirveye katılan, aralarında Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi’nin de bulunduğu toplam 25 ülkeden haber ajanslarının temsilcileri, dün sabah Cumhurbaşkanı Pırvanov ile kahvaltıda bir araya geldi. Pırvanov, kahvaltıdaki konuşmasında, Bulgaristan’ın 1 Ocak 2007’den itibaren AB’nin tam üyesi olacağını hatırlatarak, ‘’Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa ailesine katılması, bölgenin güven ve istikrarına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır’’ dedi. Cumhurbaşkanı Pırvanov, Türkiye’nin AB üyeliği konusunu değerlendirirken de ‘’Bu soru çok zor. Ben bile Bulgaristan’ın AB’ye ne zaman kabul edileceğini önceki güne kadar bilmiyordum. Halbuki AB ile tüm görüşme başlıklarını kapatmış haldeydik’’ dedi.

Pırvanov, AB’nin Türkiye ile görüşmelere başlamasının son derece olumlu bir olay olduğunu da ifade ederek, Avrupa perspektifinin Türk toplumunu ve Türk devletini motive edeceğini söyledi. AB’nin her yeni üyeyle ilgili ek ve daha zor şartlar getirdiğini kaydeden Pırvanov, ‘’Bence Türkiye de bu yeni ve zor şartlara hazır olmak zorundadır’’ dedi.

/ SOFYA

29.09.2006


 

Irak’ta ABD terörü bitmiyor

ABD askerlerinin Bakuba’da gerçekleştirdiği sivil katliâma tepkiler büyüyor. Irak’ın en büyük Sünnî din adamlarının oluşturduğu Müslüman Din Adamları Birliği, sivillere yönelik saldırıyı “terörist katliam” olarak nitelendirerek, suçluların derhal cezalandırılmasını istedi.

Irak’taki Amerikan askerlerinin önceki gece başkent Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Bakuba şehrinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliâmın yankıları artarak sürüyor. Sahur vaktinde aralarında ikisi hamile 4 kadının da yer aldığı sivil katliama yönelik ilk büyük tepki, Irak’taki Sünni din adamları grubunun oluşturduğu Müslüman Din Adamları Birliği’nden geldi. Birlik, yayımladığı yazılı açıklamayla ABD askerinin sivillere yönelik saldırısını “haince katliam” olarak nitelendirerek, işin peşini bırakmayacaklarını açıkladı.

/ BAĞDAT

29.09.2006


 

BM: Irak savaşı terörü arttırdı

Amerikan istihbaratının, Irak savaşının Amerika’ya yönelik “terör tehdidini” artırdığını ve yeni grupların kurulduğunu bildiren raporunun ardından benzer bir rapor da BM’den geldi.

BM tarafından Irak konusunda hazırlanan bir raporda, Irak savaşının El Kaide’ye yeni üyeler bularak eğitim merkezleri kurmasını sağladığı belirtildi.

29.09.2006


 

Türkiye-AB karma parlamento heyeti Berlin’de

Almanya’nın başşehri Berlin’de temaslarını sürdüren Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu, Türk dernek temsilcileriyle biraraya geldi.

Türkevi’nde gerçekleştirilen toplantıya, çeşitli derneklerin temsilcilerinin yanı sıra Büyükelçilik Elçi Müsteşarı Adnan Başağa ve Berlin Konsolosu Bleda Kaçar da katıldı. Toplantıda konuşan CHP Milletvekili eski büyükelçi Onur Öymen, bazı Avrupalılar’ın Türkiye’nin gittikçe artan nüfusundan endişe ettiklerini ve Türkiye’yi kendilerine rakip olarak gördüklerini belirterek, “Türkiye’ye bilinçli olarak zarar vermek isteyenler var’’ dedi.

AB üyeliği süreciyle çok büyük bir projeye giriştiklerini ve tüm engellere karşın büyük gelişmeler kaydettiklerini ifade eden Öymen, bu süreci daha da ileriye götürmek için yalnızca Türkiye’deki Türkler’in değil, tüm Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler’in de çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

Görüşme muhataplarına Türkiye’yi bir sorun değil, bir fırsat olarak görmeleri gerektiğini söylediklerini kaydeden Öymen, Avrupa’nın nüfusun yaşlandığına, yeterli askerin olmadığına, Türkiye’nin ise bir enerji merkezi olduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin, bu özellikleriyle Avrupa için büyük bir şans olduğunu belirten Öymen, Almanya’da yaşayan Türkler’den de bunları Alman arkadaşlarına anlatmalarını istedi.

/ BERLİN

29.09.2006


 

UNICEF’ten ürküten rapor

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), içme suyu kıtlığının dünyada her yıl 1,5 milyondan fazla çocuğun, yani her gün 4 bin 200 çocuğun ölümüne yol açtığını açıkladı.

UNICEF’in “Çocuklar için ilerlemeler” başlıklı raporunda, bir milyardan fazla insanın içme suyuna ulaşamadığına ve 2,6 milyon insanın da temel temizlik imkânlarından yoksun olduğuna dikkat çekildi.

UNICEF Genel Müdürü Ann Veneman, 2015’e kadar BM tarafından belirlenen “içme suyuna ulaşamayan nüfusu yarıya indirme” hedefine ulaşmak için çabaların ikiye katlanması çağrısında bulundu.

UNICEF, dünyada 125 milyondan fazla çocuğun, içme suyu kaynağı olmayan evlerde, 280 milyondan fazla çocuğun da evlerinde gereken temizlik şartlarından yoksun olarak yaşadığına dikkat çekti.

Fon, her yıl 1,9 milyon çocuğun ishalden öldüğünü, bunların 1,5 milyonunun ishale, temizlik için suyun olmamasından yakalandığını bildirdi. Bu sayının dünyada 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 18’ini temsil ettiği belirtilerek, içme suyu kıtlığının zatürre gibi, her yıl 2 milyon çocuğun ölümüne sebep olan enfeksiyon hastalıklarının yayılmasının da kaynağında yer aldığı kaydedildi.

Raporda, gelişmekte olan 75 ülkenin 2015 için belirlenen hedefe ulaşacağı, 5 ülkede yeterli olmasa da bu yönde ilerlemeler kaydedildiği, 23 ülkedeki gelişmelerin ise olumsuz olduğu ifade edildi.

/ CENEVRE

29.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004