Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Belgesel Festivali “sert” geçecek

9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin açılışı bugün yapılacak. Pek çok festivalde politik sebeplerle “sert” bir film olarak değerlendirilen ve Filistin ile İsrail arasında yaşananlara birebir şahitlik eden “Cenin Cenin” de gösterilecek filmler arasında. 9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin açılışı bugün AKM’de gerçekleşecek.

Festivalin açılış filmi, şu günlerde tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Ortadoğu’da yaşananları anlatan ‘Cenin Cenin’ filmi. Pek çok festivalde politik nedenlerle “sert” bir film olarak değerlendirilen ‘Cenin Cenin’ Filistin ve İsrail arasında yaşananlara birebir şahitlik eden bir film.

9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde yerli ve yabancı 124 film gösterilecek. Gösterimlerin tümü ücretsiz.

Gösterimler bu yıl Atatürk Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve -ilk kez Anadolu yakasını da içine alarak- Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak.

PEK ÇOK KONUK GELİYOR

Bazıları, yönetmenlerinin de katılımıyla yapılacak festivale gelecek katılımcılar arasında açılış filmi olan ‘Cenin Cenin’in yönetmeni Muhammed Bakri, “Pavlov’un Köpekleri”, “Efsane”, “Varil Adam” filmlerinin yönetmeni Arto Halonen, “Sıradan Bir Aile” filmiyle Frederik Gertten, “Saddam”la Jean Pierre Krief, “Palmiyelerin Gölgesinde - Irak” filminin yönetmeni Wayne Colless Janess ve “Çernobil” adlı filmle Christophe Boeckel, “Sanki Eve Dönüyorum” ve John Ford/John Wayne” filmlerinin yönetmeni ve “Belgeselde Kurgu” konulu bir de Master Class verecek olan Sam Pollard da var.

TÜRKİYE VE DÜNYA PRÖMİYERLERİ

9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde Türk ve Amerikalı yönetmenlerin birlikte ürettiği “Zaman Parçası” adlı film Türkiye prömiyerini yapacak.

Ayrıca dünya prömiyerini yapacak iki film var; Nurdan Arca’nın yönetmenliğini yaptığı “Simavnalı Bedreddin” ve Eylem Kaftan ve Malcolm Guy’ın “Burası Bizim Evimiz”.

Türkiye prömiyerini yapan bir başka film de Marcus Vetter ve Arianna Riecker’in “Benim Babam Bir Türk”.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek etkinlikler ise; iki panel (“Kültür” ve “Şiddetin Sinemada ve Medyada Yeniden Üretimi”), bir forum (“Belgeselin Önlenemeyen Yükselişi”) ve bir de master class (“Belgeselde Kurgu: Hayatı Kurgularken…”)

29.09.2006


 

Türk müziği rüzgârı

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Türk Dünyası Müzik Topluluğu, 5. Mersin Uluslararası Müzik Festivali faaliyetleri kapsamında Mersinlilere Türk müziği dinletisi sundu. Toroslar Belediyesi 3 Ocak Spor Kompleksi’ndeki konserde, topluluk, Türk dünyasına ait eserleri seslendirdi. Türk klasik çalgılarının yanı sıra, Orta Asya’ya özgü dutar, dap, rübap gibi enstrümanlarla verilen konserde, topluluğa İrfan Gürdal şeflik etti.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, konser öncesi yaptığı açıklamada, müziğin tüm insanlığın paylaştığı evrensel bir dil olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Mersin’i uluslar arası kulvarda tanıtmayı amaç edinen festival kapsamında, bulundukları talep karşısında topluluğun, Toroslar yöresinde konser vereceğini belirtti.

Yeryüzünde Türkçe konuşulan tüm bölgelerin geleneksel müziklerinin yurt içi ve yurt dışında tanıtımını amaç edinen topluluğun, bu doğrultuda kardeş ve akraba toplulukların geleneksel müzik örneklerinden eserler sunduğu konseri çok sayıda vatandaş izledi.

29.09.2006


 

İspanyol kütüphanesi Google’da

Madrid Complutense Üniversitesi ve Google işbirliği binlerce İspanyolca kitabı dijital ortama taşıdı. Madrid Complutense Universitesi Kütüphanesi, Google Kütüphane Projesi’ne dahil olmasıyla beraber, İspanyol edebiyatında yer alan kitaplar da artık dünya genelinde milyonlarca insana ulaşacak.

Madrid Complutense Universitesi Kütüphanesi, Google Kütüphane Projesi’ne katılan ilk İspanyol işortağı.

Koleksiyon binlerce İspanyolca kamuya ait, tarihi öneme sahip kitapları barındırıyor. Aynı zamanda Fransızca, Almanca, Latince, İtalyanca ve İngilizce’den İspanyolcaya çevrilmiş kitaplar da dijital ortamdan ulaşılabiliniyor.

29.09.2006


 

Yabancılar Karagöz’ü araştırıyor

Karagöz ve Hacivat’a yabancı turistlerin daha fazla ilgi gösterip bu konuda araştırmalar yaptıkları bildirildi. Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şube Başkanı Şinasi Çelikkol, Karagöz ve Hacivat’ın Türk insanının geleneksel zenginliklerinin, konukseverliğinin, kültürel değerlerin uluslararası alanda tanınması açısından önemli bir görevi yerine getirdiğini söyledi.

Karagöz sanatçılarının, dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlere bu geleneksel oyunu tanıttığını belirten Çelikkol, şube olarak, gölge oyunu, kukla, orta oyunu, meddah, seyirlik köy oyunlarını araştırma, tanıtımına katkıda bulunma ve yeni sanatçılar yetiştirme gibi faaliyetler yürüttüklerini ifade etti.

Çelikkol, Karagöz Evi’nde 2006 yılında şu ana kadar 500’ü yabancı turist olmak üzere 7 bin 700 kişi için oyun sergilediklerini kaydederek, şöyle konuştu:

‘’Gölge oyununun, geleneksel Türk eğlence kültüründe önemli bir yeri vardır. Karagöz-Hacivat da kesinlikle Anadolu kaynaklı bir oyundur. Ancak, kültür açısından sağlıksız büyüyen Bursa’da bu oyuna eskisi kadar ilgi yok. Bunun nedenlerinden birisi de ekonomik kaygılar. Yeri geliyor insanlarımız Karagöz Evi’ne gelmek için yol masraflarını bile düşünüyorlar. Türkiye geneli için de durum aşağı yukarı aynı. Ama yabancı turistler Karagöz ve Hacivat’a daha fazla ilgi gösteriyor, bu konuda araştırmalar yapıyorlar. Bursa’ya geldikleri takdirde bir şekilde mutlaka bize ulaşıyorlar, oyunumuzu izliyorlar.’’

29.09.2006


 

Karagöz ve Hacivat için müze

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Karagöz ve Hacivat Anıtı’nın bulunduğu Çekirge’deki sanat evini ‘’müze olarak’’ düzenleyecek. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de Karagöz-Hacivat ve gölge oyununa gereken önemin verilmediğini, ancak bu önemli değeri Yunanlılar’ın sahiplendiğini belirterek, oluşturulacak müze ile önemli bir yanlışın ortadan kaldırılacağını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi olarak Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Festivali de düzenlediklerini anımsatan Şahin, Karagöz Müzesi’nin kurulmasından sonra geleneksel sanatların Bursa ile daha da bütünleşeceğine inandıklarını ifade etti.

29.09.2006


 

Hayatu’s Sahabe

Yusuf Kandehlevi’nin kaleme aldığı “Hayatu’s Sahabe”; Peygamber Efendimize duydukları sevgi, ona davranış biçimleri, Kur’ânı yorumlama şekilleriyle, yirmi beş yıl gibi kısa bir sürede her biri temsil insanı olan Sahabeleri yakından tanımak isteyen herkes için bir başucu kitabı.

Bilgi için: Işık Yayınları 0(216 )318 42 88

29.09.2006


 

Temel İslamî Bilgiler Ansiklopedisi

Çocuklar İçin A’dan Z’ye Temel İslâmî Bilgiler Ansiklopedisi, başta çocuklar olmak üzere her seviyede okuyucuya, temel İslâmî bilgileri madde madde açıklıyor. Maddeler yazılırken mevcut ilköğretim ve lise Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi müfredatı da göz önünde bulundurulmuş.

Bilgi için: Bilge Yayınları 0(212) 483 15 16

29.09.2006


 

Tarihte Ramazan

“Tarihte Ramazan”, Ramazanların neden değiştiğinin cevabını bulmak amacıyla yola çıkıyor. Pek çok tarihçi, akademisyen ve yazar, satır aralarında bütün bu soruların cevabını arıyor. Eski Ramazanlar denince akla gelen Direklerarası, Karagöz ve Hacivat eğlenceleri ve muhteşem iftar yemeklerinin ötesine geçilmeye çaba sarf edilmiş.

Bilgi için: Yitik Hazine Yayınları 0(216) 318 42 88

29.09.2006


 

Dolmabahçe’de TBMM Korosu konseri

TBMM Korosu, Milli Saraylar Daire Başkanlığının düzenli etkinliklerinden Saray Konserleri kapsamında Dolmabahçe Sarayında konser verdi.

TBMM çalışanlarından oluşan koro, Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonu’ndaki konserde Türk sanat müziğinin sevilen eserlerini seslendirdi.

29.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004