Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Rehn: Reform sürecine yeniden başlanmalı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin, reform sürecine tam kararlılıkla ve yeniden hızla başlaması gerektiğini söyledi. Rehn, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’yi üç nedenle ziyaret ettiğini belirterek, bu sebeplerden birincisinin, sosyal ortaklar arasında iletişimin sağlanması ve sivil topluma verdikleri önem olduğunu ifade etti.

Ziyaretinin ikinci nedeni olarak, Türkiye ile AB’nin müzakerelere başlamasının 1’inci yıldönümünde Ankara’da bulunmak istediğini kaydeden Rehn, üçüncü neden için de “Müzakerelerin bu ilk yıldönümünün, son yıldönümü olmasını istemediğim için burada bulunuyorum” dedi.

Rehn, Türkiye’de önemli siyasî isimlerle bir araya geleceğini, toplantı ve görüşmeleri sırasında hem onları dinleyeceğini, hem de ilgili konularda kendi görüşlerini ileteceğini belirtti. Türkiye’deki temasları sırasında iki çağrısının olacağını söyleyen Rehn, bu çağrıları, reform sürecine tam kararlılıkla ve hızla yeniden başlanması ve Türkiye’nin, müzakereler başlamadan önce kabul ettiği yükümlülükleri, bu çerçevede Gümrük Birliği Ek Protokolü’nden kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmesi olarak sıraladı. Kıbrıs ile ilgili olarak da AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın girişimine işaret eden Rehn, bu girişimin henüz herhangi bir taraf tarafından reddedilmediğine dikkat çekti. Rehn, tüm ilgili tarafların bu konunun ciddiyetini çok iyi anladığını ve çözüm bulmaya çalıştığını kaydederek, “Geçmişteki adaletsizliklere daha az bakıyorlar, gelecekteki umuda yönelmiş durumdalar” ifadesini kullandı. AB Komisyonu temsilcisi Rehn, özellikle bu konuyla ilgili görüşleri dinleyeceğini ve kendi görüşlerini dile getireceğini bildirdi.

Basın toplantısında soruları da cevaplayan Rehn, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın irtica tehdidiyle ilgili sözleri hatırlatılarak, “Siz böyle bir tehlike görüyor musunuz?” sorusu üzerine, Orgeneral Büyükanıt’ın açıklamalarını daha ayrıntılı olarak görmek istediğini belirtti. “Havada bir yanlış anlamanın söz konusu olduğunu görüyorum” diyen Rehn, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin profesyonelliğine büyük saygılarının olduğunu, hem kendi ülkelerini savunduklarını, bunu yaparken uluslararası barış gücü operasyonlarına büyük destek verdiklerini kaydetti. Türkiye’nin özellikle son yaptığı reformlarla gurur duyması gerektiğini kaydeden Rehn, sivil-ordu ilişkilerinin demokratikleşmesi bakımından önemli reformlar olduğuna işaret etti. Rehn, bu çabaların devam etmesi gerektiğini söyleyerek, “Çünkü Avrupa demokrasisinde ordu, sivil denetim altındadır” ifadesini kullandı. AB temsilcisi Rehn, demokratik anlamda normalleşmenin sağlanmasının önemini dile getirdi. Hükümetin, TCK’nın 301. maddesini kaldırmaması halinde neler olabileceğinin sorulması üzerine de Rehn, “Türkiye’nin bir dostu olarak 301. madde konusunda son derece açık davrandığına ve görüşünü dile getirdiğine” dikkat çekti. Rehn, özellikle de bundan 1 yıl önce Türk yetkililerle görüşmelerinde, 3 Ekim tarihinin hemen ardından Türkiye’ye düzenlediği ziyaretlerinde bu konuyu gündeme getirdiğini hatırlatarak, “Maalesef aynı görüşümü bir kez daha tekrarlamak zorundayım” dedi.

Şu ana kadar bu maddeyle ilgili açılan davaların sayısında artış görüldüğünü, 60’tan fazla kişinin yargılanmasının söz konusu olduğunu kaydeden Rehn, tüm özgürlüklerin temelinde ve ortak demokratik değerlerin kalbinde ifade özgürlüğünün yer aldığını vurguladı. Tüm bunların sonuçlarını Türkiye’nin düşünmesi gerektiğini ifade eden Rehn, karar verme politikalarında etkili herkese çağrıda bulunduğunu belirterek, bu kişilerin, Türkiye’nin AB yolundaki bu son derece önemli şartı yerine getirmesi açısından en kısa zamanda sorumlu şekilde düşünmeleri gerektiğini kaydetti.

Tam ifade özgürlüğünün Türkiye’de sağlanmasının Türk halkının çıkarına olacağını belirten Rehn, bunun, sosyal değişim, demokratik ilerleme ve Türkiye’nin modernleşme süreci açısından da önemli olacağını, ayrıca Türkiye’nin müzakere süreciyle de bağlantılı bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

/ ANKARA

04.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Reform sürecine yeniden başlanmalı

  KOMPLO TEORİLERİ ARANMASIN

  Türk-İş: AB’yi istiyoruz

  Müzakere sürecinde bu iş çözülür

  Umut yolculuğu Edirne’de bitti

  AKP’den seçim için anayasa değişikliği

  Ağar: Daha çok özgürlük

  Ermeni konusu siyasî amaçlı kullanılıyor

  IMF, 5. Gözden Geçirme için geliyor

  Gelibolu’da yeni şehitlik

  Avrupa’yı ürküten rapor

  Profesyonel ordu tavsiyesi

  Engelli öğrencilere okul engeli

  Âfetler günü unutuldu

  Sorumluluk sözleşmesi

  Karadeniz hamsisi ‘karıştı’

  Yardım kervanı İnsanî Yardım Derneği Bursa’da

  Komşular yarıştı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004