Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müzakere sürecinde bu iş çözülür

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, Türkiye’de ordu-sivil ilişkisinin çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek, “Bu durumun müzakere süreci içinde değişip değişmediğini göreceğiz. Bu ülkede istikrarlı kurumlar oluşturulmalı.” dedi.

NTV’de soruları cevaplandıran AB Temsilcisi Kretschmer, AB ile müzakere sürecinin bir yılını değerlendirdi. Türkiye’nin hâlâ geçmesi gereken önemli aşamalar olduğunu belirten Kretschmer, “İfade özgürlüğü çok önemli, dini özgürlükler, cinsler arasında eşitlik, ordu-sivil ilişkisi alanlarında Türkiyle’nin hâlâ ilerleme kaydetmesi lâzım. AB’nin siyasî kriterlerinin yerine gelmesi lâzım” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın “Türkiye’de irtica tehdidi vardır” açıklaması ve TSK’nın görüşleriyle ilgili değerlendirmeleri hakkında fazla yorum yapmak istemediğini belirten Kretschmer “AB’nin konumu açıktır. TESEV’in hazırladığı almanakla ilgili toplantıda görüşlerimi dile getirmiştim. Sayın Büyükanıt da bu konularda ne düşündüğünü söyledi. Ortada iki farklı pozisyon, iki farklı görüş var. Komutanlar da TSK’nın AB’deki ordulardan farklı olduğunu söylediler. Bu durumun müzakere süreci içinde değişip değişmediğini göreceğiz. Ben bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede istikrarlı kurumlar oluşturulmalı” dedi.

Kretschmer, ülkenin yanlış bir yere savrulmaması için Türk ordusunun rolünün gerekli görülmesini de eleştirdi ve “Ancak demokratik istikrarlı kurumlar istenmeyen yola gitmeyi engeller” dedi.

Kretschmer, “Ordunun rolünü istikrarlı kurumlar açısından bir engel olarak görüyorsunuz. Ordunun rolü Türk AB ilişkilerini etkiler mi?” sorusuna “Türkiye’de sivil-ordu ilişkisi çok önemli bir konu. AB ve müzakareler bağlamında bunun çözülmesi gerekiyor. Bu konuda umutluyum. Bütün kriterlerin sağlanması açısından başarılı olunacağını düşünüyorum” cevabını verdi.

AB’nin Türkiye’nin Avrupa değerlerini benimsemesini istediğini, Türkiye’nin zayıf olmasını istemediğini söyleyen AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, “Biz AB değerlerini benimseyen bir Türkiye’nin daha güçlü olacağını görüyoruz” diye konuştu.

Kretschmer, Kıbrıs konusunda bir adım atılmazsa ne olur sorusunun cevabını 25 üye ülkenin vereceğini söyledi.

/ ANKARA

04.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Reform sürecine yeniden başlanmalı

  KOMPLO TEORİLERİ ARANMASIN

  Türk-İş: AB’yi istiyoruz

  Müzakere sürecinde bu iş çözülür

  Umut yolculuğu Edirne’de bitti

  AKP’den seçim için anayasa değişikliği

  Ağar: Daha çok özgürlük

  Ermeni konusu siyasî amaçlı kullanılıyor

  IMF, 5. Gözden Geçirme için geliyor

  Gelibolu’da yeni şehitlik

  Avrupa’yı ürküten rapor

  Profesyonel ordu tavsiyesi

  Engelli öğrencilere okul engeli

  Âfetler günü unutuldu

  Sorumluluk sözleşmesi

  Karadeniz hamsisi ‘karıştı’

  Yardım kervanı İnsanî Yardım Derneği Bursa’da

  Komşular yarıştı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004